bbartek90 Posted April 20, 2020 Report Share Posted April 20, 2020 (edited) Witajcie, Postanowiłem zagłębić się w tajemnice domowego wędzenia. Okazało się że na wsi kilka lat temu wędzarnie wybudował dziadek. Myślicie że w myśl dzisiejszej technologii wędzarnia się nada ? Mam pytanie odnośnie samej budowy:- Beczka na dnie wycięty ma otwór i stoi na 4 cegłach. Nie jest niczym przykryta ani przysypana - jest dostęp do powietrza. Czy należy ją czymś uszczelnić np. piachem etc? - Do przykrycia będę używał worka jutowego - czy jest na to lepszy pomysł ? Przy wędzeniu worek powinien zmoczony wodą ? - Czym najlepiej zakryć palenisko ? PS. rozpaliłem palenisko żeby sprawdzić czy beczka jest sprawna - jeszcze nic nie wędziłem Edited April 20, 2020 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BenekL Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 Witajcie, Postanowiłem zagłębić się w tajemnice domowego wędzenia. Okazało się że na wsi kilka lat temu wędzarnie wybudował dziadek. Myślicie że w myśl dzisiejszej technologii wędzarnia się nada ? Mam pytanie odnośnie samej budowy:- Beczka na dnie wycięty ma otwór i stoi na 4 cegłach. Nie jest niczym przykryta ani przysypana - jest dostęp do powietrza. Czy należy ją czymś uszczelnić np. piachem etc? - Do przykrycia będę używał worka jutowego - czy jest na to lepszy pomysł ? Przy wędzeniu worek powinien zmoczony wodą ? - Czym najlepiej zakryć palenisko ? PS. rozpaliłem palenisko żeby sprawdzić czy beczka jest sprawna - jeszcze nic nie wędziłem beczka.jpgja bym zostawił tak jak jest. worek jutowy wystarczy, jeżeli będziesz utrzymywał prawidłową temperaturę nie ma potrzeby moczyć worka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 ja bym zostawił tak jak jest. worek jutowy wystarczy, jeżeli będziesz utrzymywał prawidłową temperaturę nie ma potrzeby moczyć worka. Benek dobrze prawi !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts