Jump to content

Mieszalnik do farszu 15L COOKPRO

jacekckm

Recommended Posts

Witam ,noszę się zamiarem zakupu mieszalnika do farszu kiełbasy 15l cookpro.Robię około 60 kg kiełbasy ,proszę mi podpowiedzieć i poradzić czy ta mieszarka zda egzamin .Chodzi mi ,żeby ona się sprawdzała .Czy ktoś ją ma i jakie ma o niej zdanie .

Te 60 kg to dziennie, tygodniowo, miesięcznie raz na jakiś czas? === jak często?

60 kg z jednego rodzaju kiełbasy czy rożne, jeżeli rożne to ile z każdego rodzaju?

Wykonywana jest na łożyskach ślizgowych i kulkowych >>  który model?

Bedziesz to kręcił ręcznie, czy chcesz założyć z czasem motor?

Oj chyba nie czytałeś forum, to było już tyle razy wałkowane, a Ty już w pytaniu (podając niepełne założenia) robisz błędy  :mad:

Edited by TOSHIBA

Przyjacielu co tydzień 60 kg na kiełbasę 2 razy w tygodniu na kotlety mielone ,pulpety itp.Kiełbasy cienkie ,kabanosy ,kiełbasa typu szynkowe .

ten model https://allegro.pl/oferta/mieszalnik-do-farszu-15l-cookpro-780010001-9050042787.Narazie będę kręcił ręcznie  tak myślę po 10 kg .Nie wiem czy jest sens montowania silnika ?Forum przeczytać w całości jet wyzwaniem :) Pozdrawiam i proszę o radę Podstawowe pytanie odnośnie kręcenia to czy szybko uzyskuje się klej ?

Kolego jednorazowo wymieszasz z 9KG. Jeśli chodzisz na siłownię to te 60kg powinieneś na raz (jednego dnia) przerobić. Najwyżej zrezygnujesz z karnetu :D

Szukał bym czegoś na przekładni, będzie duuużo lżej ;)

Bardzo szybko i tak zmienisz podejście i zechcesz wstawić silnik :yes: Ja od razu wiedziałem że "kiedyś" wstawię silnik (nawet go kupiłem szybciej niż mieszałkę). Po pierwszym ręcznym kręceniu przyspieszyłem to "kiedyś"

Podstawowe pytanie odnośnie kręcenia to czy szybko uzyskuje się klej ?

Na pewno szybciej niż ręcznie i osobiście nigdy nie wyrobiłem farszu ręcznie tak jak mieszałką.

Zakup na pewno godny uwagi, nie są to zmarnowane pieniądze. Pod warunkiem że będzie to przemyślany zakup i nie koniecznie "najtańsza opcja".

[Dodano: 21 kwi 2020 - 10:14]

Kurcze, teraz jak patrzę na tą Twoją propozycję, to ona ma w ogóle jakieś łożyska?

Wydaje mi się że sałatkę wymieszasz ale mieszając farsz możesz się odwodnić.

Witam.

KOLEGA kupił to "cacko" , jednym słowem tragedia. Chwieje się toto na wszystkie strony nie ma łożysk i lata po stole jak ż...d po pustym sklepie.

Jeśli chcesz sobie ulżyć w mieszaniu to i tutaj czeka niespodzianka , potrzeba dwoje ludzi . Wkład jak już pisali poprzednicy 9 kg to maks a i tak w sumie farsz sie kręci jak klocek do okoła ( łopatki są prawie prosto więc przecinają farsz miast go mieszać. Montaż napędu też sprawił mnóstwo problemów, dokonałem wielu przeróbek by to ustrojstwo w miarę działało (przysługa dla kolegi bo mam takie możliwości)

Daruj sobie ten model , koleżeńskia rada

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edited by grehor1

A co w takim razie byście polecili ?? Bo teraz to trochę mi nie pomagacie .60 kg uważam nie jest dużo ale wyrabiać ręcznie w zimne mięso coś o tym wiem .Tak jak pisałem wyżej potrzebuje do wymieszania np kotletów takie coś (mięso ,jajka,przyprawy,bułka namoczona  )

[Dodano: 21 kwi 2020 - 10:38]

Witam.
KOLEGA kupił to "cacko" , jednym słowem tragedia. Chwieje się toto na wszystkie strony nie ma łożysk i lata po stole jak ż...d po pustym sklepie.
Jeśli chcesz sobie ulżyć w mieszaniu to i tutaj czeka niespodzianka , potrzeba dwoje ludzi . Wkład jak już pisali poprzednicy 9 kg to maks a i tak w sumie farsz sie kręci jak klocek do okoła ( łopatki są prawie prosto więc przecinają farsz miast go mieszać. Montaż napędu też sprawił mnóstwo problemów, dokonałem wielu przeróbek by to ustrojstwo w miarę działało (przysługa dla kolegi bo mam takie możliwości)
Daruj sobie ten model , koleżeńskia rada

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Dziękuję prosze o rade co do mieszarki

Ja mam taką: https://allegro.pl/oferta/mieszalka-mieszarka-do-miesa-farszu-20-l-9020643891

Jest co prawda bez przekładni, ale ma łożyska (które chyba będę wymieniał na "nierdzewki" :facepalm: ) i dobrze wyprofilowane łopatki. Ale tak jak powiedziałem (napisałem) myśl od razu albo o silniku od wspomagania (temat rzeka na tym forum) albo wydaj kasę i kup komplet z silnikiem.

Możesz rozmawiać z producentem, za dodatkowe pieniądze dorobi przekładnię. ;)

Edited by wróbel75

ten model

Jeden z najgorszych modeli do przerobienia na silnik i w dodatku na łożyskach ślizgowych.

W tych modelach korba jest zespolona z ośką ktora jest jednocześnie ośką dla walu mieszajacego. Dużo do przerabiania.

Teraz dodałeś jajka/sałatki? i inne tam, wychodzi kolo 200 kg tygodniowo.

Jeżeli wsad do 9 kg to masz co do kręcenia raczką.

Forum przeczytać w całości jet wyzwaniem

całości może nie, ale min to, co Cię interesuje w mieszarkach przydało by się, w końcu to Twój interes.

Oczekujesz ze teraz ktos podejmie decyzje za Ciebie i wskaże palcem >>> KUP TO

Ja się tego nie podejmę, na podstawie chaotycznych i nie spójnych informacji.

Albo podasz wsady i ilości, albo musisz sobie jakoś doczytać.

Przykład

Mieszałka używana będzie codziennie w malej gastronomi.

2 wsady mięsne na kiełbasę po 9 kg dziennie

+

1 wsady sałatka 7 kg dziennie

+

1 wsad mięso na kotlety 5 kg dziennie (chociaż można by to w sumie zaliczyć do punktu 1) .

Chce kręcić ręką dla treningu  :laugh:  (lub mam tania sile robocza, tańszą od silnika i to on będzie krecil).  :laugh:  :laugh: 

Edited by TOSHIBA

Jeśli robisz tyle kiełbasy to kup większą, 30 litrów. 

Jednorazowo wchodzi około 20 kg farszu. Minimum, żeby się dobrze wymieszało to 6 kg ;)

Tak jak wyżej koledzy polecają emspaw, ja mam z 4all i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście od razu napęd dorobiony, nie było nawet próby kręcenia ręcznego  :cool:

tego sprzętu który polecił Wróbel 75

To wróbel poleca dalej: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15916-miesza%C5%82ka-wr%C3%B3bla/

Jak wbijesz w wyszukiwarkę to znajdziesz na ten temat sporo materiałów ;)

[Dodano: 22 kwi 2020 - 14:18]

ja mam 20 litrową z napędem - ale nie kręcę wiecej niż 25 kg - to robie to na 2 -3 razy

Ostatnio robiłem białą. Gdy zapakowałem ok 12-15kg to... popaliło mi kable na odcinku transformator-PWM. A konkretnie tak się rozgrzały że się potopiła/posklejała otulina. Moja wina bo przewody były chyba 2x2,5 (teraz muszę wymienić na grubsze) i z pazerności za dużo wkładu na raz. Średnia przyjemność szukać naprędce o 2 w nocy przewodów gdy farsz siedzi w mieszałce :facepalm::D

popaliło mi kable na odcinku transformator-PWM.

A uprzedzałem wiele razy w rożnych tematach  :laugh:  :laugh:  :laugh:  

Ale oczywiście zaraz pod moim postem pokazywały sie od "innych" że on ma 1,5 mm i jest OK wiec o co mi chodzi   :tongue:  :tongue:  :tongue:  :tongue: