jacekckm Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 Witam ,noszę się zamiarem zakupu mieszalnika do farszu kiełbasy 15l cookpro.Robię około 60 kg kiełbasy ,proszę mi podpowiedzieć i poradzić czy ta mieszarka zda egzamin .Chodzi mi ,żeby ona się sprawdzała .Czy ktoś ją ma i jakie ma o niej zdanie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 (edited) Te 60 kg to dziennie, tygodniowo, miesięcznie raz na jakiś czas? === jak często?60 kg z jednego rodzaju kiełbasy czy rożne, jeżeli rożne to ile z każdego rodzaju?Wykonywana jest na łożyskach ślizgowych i kulkowych >> który model?Bedziesz to kręcił ręcznie, czy chcesz założyć z czasem motor?Oj chyba nie czytałeś forum, to było już tyle razy wałkowane, a Ty już w pytaniu (podając niepełne założenia) robisz błędy Edited April 21, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekckm Posted April 21, 2020 Author Report Share Posted April 21, 2020 Przyjacielu co tydzień 60 kg na kiełbasę 2 razy w tygodniu na kotlety mielone ,pulpety itp.Kiełbasy cienkie ,kabanosy ,kiełbasa typu szynkowe .ten model https://allegro.pl/oferta/mieszalnik-do-farszu-15l-cookpro-780010001-9050042787.Narazie będę kręcił ręcznie tak myślę po 10 kg .Nie wiem czy jest sens montowania silnika ?Forum przeczytać w całości jet wyzwaniem Pozdrawiam i proszę o radę Podstawowe pytanie odnośnie kręcenia to czy szybko uzyskuje się klej ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 Kolego jednorazowo wymieszasz z 9KG. Jeśli chodzisz na siłownię to te 60kg powinieneś na raz (jednego dnia) przerobić. Najwyżej zrezygnujesz z karnetu Szukał bym czegoś na przekładni, będzie duuużo lżej Bardzo szybko i tak zmienisz podejście i zechcesz wstawić silnik Ja od razu wiedziałem że "kiedyś" wstawię silnik (nawet go kupiłem szybciej niż mieszałkę). Po pierwszym ręcznym kręceniu przyspieszyłem to "kiedyś" Podstawowe pytanie odnośnie kręcenia to czy szybko uzyskuje się klej ? Na pewno szybciej niż ręcznie i osobiście nigdy nie wyrobiłem farszu ręcznie tak jak mieszałką.Zakup na pewno godny uwagi, nie są to zmarnowane pieniądze. Pod warunkiem że będzie to przemyślany zakup i nie koniecznie "najtańsza opcja".[Dodano: 21 kwi 2020 - 10:14]Kurcze, teraz jak patrzę na tą Twoją propozycję, to ona ma w ogóle jakieś łożyska?Wydaje mi się że sałatkę wymieszasz ale mieszając farsz możesz się odwodnić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 Wydaje mi się że sałatkę wymieszasz ale mieszając farsz możesz się odwodnić. Np. przez 25 minut pełny wsad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grehor1 Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 (edited) Witam.KOLEGA kupił to "cacko" , jednym słowem tragedia. Chwieje się toto na wszystkie strony nie ma łożysk i lata po stole jak ż...d po pustym sklepie.Jeśli chcesz sobie ulżyć w mieszaniu to i tutaj czeka niespodzianka , potrzeba dwoje ludzi . Wkład jak już pisali poprzednicy 9 kg to maks a i tak w sumie farsz sie kręci jak klocek do okoła ( łopatki są prawie prosto więc przecinają farsz miast go mieszać. Montaż napędu też sprawił mnóstwo problemów, dokonałem wielu przeróbek by to ustrojstwo w miarę działało (przysługa dla kolegi bo mam takie możliwości)Daruj sobie ten model , koleżeńskia rada Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edited April 21, 2020 by grehor1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekckm Posted April 21, 2020 Author Report Share Posted April 21, 2020 A co w takim razie byście polecili ?? Bo teraz to trochę mi nie pomagacie .60 kg uważam nie jest dużo ale wyrabiać ręcznie w zimne mięso coś o tym wiem .Tak jak pisałem wyżej potrzebuje do wymieszania np kotletów takie coś (mięso ,jajka,przyprawy,bułka namoczona )[Dodano: 21 kwi 2020 - 10:38]Witam.KOLEGA kupił to "cacko" , jednym słowem tragedia. Chwieje się toto na wszystkie strony nie ma łożysk i lata po stole jak ż...d po pustym sklepie.Jeśli chcesz sobie ulżyć w mieszaniu to i tutaj czeka niespodzianka , potrzeba dwoje ludzi . Wkład jak już pisali poprzednicy 9 kg to maks a i tak w sumie farsz sie kręci jak klocek do okoła ( łopatki są prawie prosto więc przecinają farsz miast go mieszać. Montaż napędu też sprawił mnóstwo problemów, dokonałem wielu przeróbek by to ustrojstwo w miarę działało (przysługa dla kolegi bo mam takie możliwości)Daruj sobie ten model , koleżeńskia radaWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu TapatalkaDziękuję prosze o rade co do mieszarki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 (edited) Ja mam taką: https://allegro.pl/oferta/mieszalka-mieszarka-do-miesa-farszu-20-l-9020643891Jest co prawda bez przekładni, ale ma łożyska (które chyba będę wymieniał na "nierdzewki" ) i dobrze wyprofilowane łopatki. Ale tak jak powiedziałem (napisałem) myśl od razu albo o silniku od wspomagania (temat rzeka na tym forum) albo wydaj kasę i kup komplet z silnikiem.Możesz rozmawiać z producentem, za dodatkowe pieniądze dorobi przekładnię. Edited April 21, 2020 by wróbel75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 (edited) ten model Jeden z najgorszych modeli do przerobienia na silnik i w dodatku na łożyskach ślizgowych. W tych modelach korba jest zespolona z ośką ktora jest jednocześnie ośką dla walu mieszajacego. Dużo do przerabiania. Teraz dodałeś jajka/sałatki? i inne tam, wychodzi kolo 200 kg tygodniowo. Jeżeli wsad do 9 kg to masz co do kręcenia raczką. Forum przeczytać w całości jet wyzwaniem W całości może nie, ale min to, co Cię interesuje w mieszarkach przydało by się, w końcu to Twój interes. Oczekujesz ze teraz ktos podejmie decyzje za Ciebie i wskaże palcem >>> KUP TO Ja się tego nie podejmę, na podstawie chaotycznych i nie spójnych informacji. Albo podasz wsady i ilości, albo musisz sobie jakoś doczytać.Przykład Mieszałka używana będzie codziennie w malej gastronomi. 2 wsady mięsne na kiełbasę po 9 kg dziennie+1 wsady sałatka 7 kg dziennie+1 wsad mięso na kotlety 5 kg dziennie (chociaż można by to w sumie zaliczyć do punktu 1) . Chce kręcić ręką dla treningu (lub mam tania sile robocza, tańszą od silnika i to on będzie krecil). Edited April 21, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naginajka Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 Jeśli robisz tyle kiełbasy to kup większą, 30 litrów. Jednorazowo wchodzi około 20 kg farszu. Minimum, żeby się dobrze wymieszało to 6 kg Tak jak wyżej koledzy polecają emspaw, ja mam z 4all i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście od razu napęd dorobiony, nie było nawet próby kręcenia ręcznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 Ja mam najmniejszą 12l. Dorobiłem napęd. Dzisiaj nikt by mnie zmusił do kręcenia korbką. Nawet 1000 zł dałbym za napęd a robię tak raz, może dwa razy w miesiącu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 większą, 30 litrów ja mam 20 litrową z napędem - ale nie kręcę wiecej niż 25 kg - to robie to na 2 -3 razy w zależności od przypraw. . Przy załozeniu 60 kg - 30tka z napędem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekckm Posted April 22, 2020 Author Report Share Posted April 22, 2020 No fajnie dużo się dowiedziałem dzięki .A może jest jakiś link lub wątek na temat przeróbki takiej mieszarki ? Jaki jest np koszt takiej przeróbki np https://allegro.pl/o...20-l-9020643891 tego sprzętu który polecił Wróbel 75 .Każda rada jest mile widziana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted April 22, 2020 Report Share Posted April 22, 2020 tego sprzętu który polecił Wróbel 75 To wróbel poleca dalej: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15916-miesza%C5%82ka-wr%C3%B3bla/Jak wbijesz w wyszukiwarkę to znajdziesz na ten temat sporo materiałów [Dodano: 22 kwi 2020 - 14:18] ja mam 20 litrową z napędem - ale nie kręcę wiecej niż 25 kg - to robie to na 2 -3 razy Ostatnio robiłem białą. Gdy zapakowałem ok 12-15kg to... popaliło mi kable na odcinku transformator-PWM. A konkretnie tak się rozgrzały że się potopiła/posklejała otulina. Moja wina bo przewody były chyba 2x2,5 (teraz muszę wymienić na grubsze) i z pazerności za dużo wkładu na raz. Średnia przyjemność szukać naprędce o 2 w nocy przewodów gdy farsz siedzi w mieszałce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 22, 2020 Report Share Posted April 22, 2020 popaliło mi kable na odcinku transformator-PWM. A uprzedzałem wiele razy w rożnych tematach Ale oczywiście zaraz pod moim postem pokazywały sie od "innych" że on ma 1,5 mm i jest OK wiec o co mi chodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piurko Posted April 22, 2020 Report Share Posted April 22, 2020 Grubość kabli zasilających , które wychodzą z silnika nie pozostawia wątpliwości ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 22, 2020 Report Share Posted April 22, 2020 Grubość kabli zasilających , które wychodzą z silnika nie pozostawia wątpliwości ...I długość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piurko Posted April 22, 2020 Report Share Posted April 22, 2020 Długość do kostki i dalej do baterii, myślę że co najmniej 50 cm . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.