JaGra Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 Po namowach dzieci zakupiłem na święta śledzie w litewskim sklepie internetowym (można też kupić na niektórych bazarach w budkach z rybami) przepyszne śledzie ZIGMAS. Dla mnie rewelacja. Nigdy tak dobrych śledzi nie jadłem. Wymieniłem tylko olej, dodałem cebulki, majeranku, troszkę tymianku i wyszły przepyszne śledziki. Polecam opakowanie 1 kg jest bardziej ekonomiczne.https://regionalne-specjaly.pl/sklep/sledzie-klasyczne-w-oleju-z-zapachem-dymu-0240kg/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 Takich jak pokazujesz to nie jadłem, ale jadłem takie.https://kawior.net.pl/glowna/91-sledz-iwasi-filet-1300g.html Polecam. Są naprawdę znakomite. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 JaGra, a jak ze słonością? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted April 21, 2020 Author Report Share Posted April 21, 2020 Dla mnie słoność idealna. Nie trzeba moczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 Czyli gdzieś na poziomie 3%? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 JaGra, a jak ze słonością? Te moje, prosto z puszki, były dość słone. Ale po przełożeniu cebulką i dolaniu świeżego oleju zrobiły się idealne.Dodam, że nie odsączałem oryginalnej zalewy, a wręcz przeciwnie, starałem się aby zostało jej na płatach jak najwięcej. Świeżego oleju dolałem tylko tyle aby przykryte były płaty ułożone w słoiku wraz z cebulką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 21, 2020 Report Share Posted April 21, 2020 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted April 25, 2020 Report Share Posted April 25, 2020 JaGra ,reklamujesz śledzie ,które zawierają dwie trucizny:neurotoksynę glutaminian oraz benzoesan sodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 25, 2020 Report Share Posted April 25, 2020 reklamujesz śledzie ,które zawierają dwie trucizny:neurotoksynę glutaminian oraz benzoesan sodu. Nestorze, takie wrzucanie suchej informacji nic nikomu nie mówi.Jeśli już piszesz o zagrożeniach, to uzasadnij swą wypowiedź w szerszym aspekcie, gdyż bezpieczeństwo jest naszym priorytetem. Napisz także, że 99,9 przetworzynych produktów spożywczych zawiera przynajmniej jeden z wymienionych przez Ciebie związków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted April 25, 2020 Report Share Posted April 25, 2020 Glutaminian wzmacniacz smaku i zapachu powoduje:skurcze oskrzeli,palpitacje serca, astmę ,pogorszenie wzroku,migreny.Benzoesan - konserwant powoduje:egzemy,astmę ,stany zapalny skóry,(egzemy) problemy behawioralne.Zródło;:Tabela dodatków i składników chemicznych ,autor:Bill Stattham. Poradnik konsumenta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 25, 2020 Report Share Posted April 25, 2020 Glutaminian wzmacniacz smaku i zapachu powoduje:skurcze oskrzeli,palpitacje serca, astmę ,pogorszenie wzroku,migreny.Benzoesan - konserwant powoduje:egzemy,astmę ,stany zapalny skóry,(egzemy) problemy behawioralne.Zródło;:Tabela dodatków i składników chemicznych ,autor:Bill Stattham. Poradnik konsumenta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 25, 2020 Report Share Posted April 25, 2020 (edited) Glutaminian wzmacniacz smaku i zapachu powoduje:skurcze oskrzeli,palpitacje serca, astmę ,pogorszenie wzroku,migreny.Benzoesan - konserwant powoduje:egzemy,astmę ,stany zapalny skóry,(egzemy) problemy behawioralne.Zródło;:Tabela dodatków i składników chemicznych ,autor:Bill Stattham. Poradnik konsumenta.Czyli z tego wniosek, że nie powinniśmy jeść praktycznie niczego, co było w jakikolwiek sposób przetworzone i zapakowane. Dobrze byłoby jeszcze podać w jakich dawkach należałoby spożywać oba konserwanty w czystej postaci by spełniły warunki wymienione w cytowanej wypowiedzi i jaka ich ilość znajduje się w konkretnym produkcie. Teraz tak naprawdę wszystko jest szkodliwe. Edited April 25, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted April 25, 2020 Report Share Posted April 25, 2020 Oczywiście nie ma teraz super czystej od chemii żywności((opryski roślin,pestycydy,które zabijają pszczoły) a nas podtruwają.Ale trzeba wybrać mniejsze zło i zwracać uwagę na szkodliwe dodatki do żywności Ja w czasie zakupów na to zwracam uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 25, 2020 Report Share Posted April 25, 2020 Nie oddychać umrzeć zdrowiej, :facepalm: !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 25, 2020 Report Share Posted April 25, 2020 Oczywiście nie ma teraz super czystej od chemii żywności((opryski roślin,pestycydy,które zabijają pszczoły) a nas podtruwają.Ale trzeba wybrać mniejsze zło i zwracać uwagę na szkodliwe dodatki do żywności Ja w czasie zakupów na to zwracam uwagę. Zacząłeś temat, więc zadałem Ci konkretne pytania: w jakich dawkach należałoby spożywać oba konserwanty w czystej postaci by spełniły warunki wymienione w cytowanej wypowiedzi i jaka ich ilość znajduje się w konkretnym produkcie. Bardzo proszę o odpowiedź, co pewnie pozwoli częsci czytelników odetchnąć z ulgą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted April 25, 2020 Report Share Posted April 25, 2020 Po prostu nie kupować żywności z konserwantami ,sztucznymi barwnikami ,szkodliwymi zagęstnikami.W TV często są komunikatami,aby nie kupować żywności przetworzonej.Maxell na opakowaniu nie ma informacji ile jest dodanej chemii.Kontrole sprawdzają tylko ,czy jest wymieniony na opakowaniu wykryty przez nich konserwant.Producent zna ilośći ,które należy dodać(limit),ale wątpię aby je stosował ,Bo kontrola tego nie bada.Chcę dodać,że istnieje także zjawisko kumulacji toksyn w żywności.Pozdrawiam:nestor.P.s Proszę nie zadawać mi więcej pytań ,bo nie jestem ekspertem od żywności.Niepotrzebnie wdałem się w dyskusję w pierwszym poście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 25, 2020 Report Share Posted April 25, 2020 (edited) No właśnie. Rozpocząłeś bardzo poważny temat, postraszyłeś nas i nie podałeś konkretów. Edited April 25, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted April 25, 2020 Report Share Posted April 25, 2020 No własnie ,powtarzam po raz kolejny.Nie kupować przetworzonej żywności ,która zawiera szkodliwe dodatki.Nie wszystkie dodatki są szkodliwe n.p kwas cytrynowy ,barwniki naturalne(karoteny) i.t.p. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted April 26, 2020 Author Report Share Posted April 26, 2020 Po prostu nie kupować żywności z konserwantami ,sztucznymi barwnikami ,szkodliwymi zagęstnikami. A gdzie taką kupić ??? Nie wszyscy mają czas na robienie wszystkiego samemu. W takim razie trzeba omijać wszelkie markety, Mc Donaldy i inne restauracje. Najlepiej nie oddychać, nie słodzić, nie solić, nie palić, nie pić i nie p........ Nie oddychać umrzeć zdrowiej, :facepalm: !!! Nie dajmy się zwariować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted April 26, 2020 Report Share Posted April 26, 2020 a ja myślałem, że pojawił się kolejny "smaczny śledziowy temat", a wyszło jak zwykle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted April 26, 2020 Report Share Posted April 26, 2020 JaGra,możesz kupić śledzie solone z beczki,albo gotowe w słoiku w occie.Ja często je kupuję,ale czytam na opakowaniu ,czy nie zawierają konserwantów.Te śledzie mają jedną wadę.Ocet jest stężony ,bo on jest jedynym konserwantem.Trzeba na to uważać,aby się nie zakrztusić.Ja takie śledzie wyciągam ze słoika i zalewam wodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 26, 2020 Report Share Posted April 26, 2020 MIRKON'ie, niebawem tutaj posprzątam, gdyż faktycznie dobry temat zaczyna się chwiać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 26, 2020 Report Share Posted April 26, 2020 Trzeba na to uważać,aby się nie zakrztusić.Ja takie śledzie wyciągam ze słoika i zalewam wodą. :D :D :facepalm: :facepalm: !!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 26, 2020 Report Share Posted April 26, 2020 Każdy ma swój smak i może robić co uważa za stosowne dla siebie i bliskich. Chciałbym jednak na koniec zauważyć, że akurat podawanie jako przykładu śledzi marynowanych, jest "nieco" przesadzone. Właśnie w nich (wiem, gdyż nam nieco technologię produkcji) jest prawdziwa kopalnia pierwiastków. Największa trucizna - słodziki, azotany, benzoesan sodu, glutaminian i wiele wiele innych. Zapominamy o tym, że nie wszyscy producenci padają na etykietach pełny zestaw dodatków, wykorzystując lukę prawną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted April 26, 2020 Author Report Share Posted April 26, 2020 Róbta co chceta, a ja te śledzie będę kupował bo są pyszniutkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts