Jump to content

Tuszonka w/g wersji oryginalnej


jacekw21

Recommended Posts

 

post-72431-0-86438000-1587549632_thumb.jpg

 

SUROWIEC WIEPRZOWY 

-boczek 1 kg

-karkówka 1 kg

-łopatka 1 kg

-szynka 1 kg

 

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-sól warzona 12-13 g/ kg

-cebula suszona 3,5 g/ kg lub świeża tarta w ilości  4 razy więcej

-pieprz czarny 1 g/ kg

-liść laurowy mielony 0,3 g/kg lub cały w ilości 4 razy więcej

-smalec 150-200 g

-słoiki

 

WYKONANIE 

Mięso kroimy w kawałki 2-4 cm .Na dużej patelni lub garnku rozgrzewamy smalec i na małym ogniu dusimy mięso około 30-40 min. Pod koniec duszenia dodajemy wszystkie przypraw, dokładnie mieszamy. Powstały sos i mięso przekładamy do słoików układamy dość ciasno na koniec zalewamy resztą sosu i tłuszczu co zostaje.

 

STERYLIZACJA 

60 min w szybkowarze. Po tym czasie słoiki wyjmuje i zostawiam do wystygnięcia następnie wkładam do lodówki aby dobrze stężały. Następnego dnia można kosztować .

Smacznego.

Ps.Wzorowałem się na przepisie z forum Wędliny Domowe.pl chodź małe korekty zrobiłem po swojemu :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

ile mniej więcej ubywa masy mięsa w czasie duszenia?

Nie za wiele stracisz na wadze mały ogień i dość krótki czas więc w okap nie za wiele ucieknie   :D Mi osobiście ta wersja jest gorsza, wolę wersję bez duszenia . Ta wersja jest podobna lecz nie taka sama do tzw . na Podlasiu świeżyny -świeżonki .W innych rejonach pl różnie się to nazywa ,ale typowa prawdziwa świeżyna to o cholera to jest pycha a jeszcze kieliszeczek dobrego trunku bomba  ;)

Link to comment
Share on other sites

@Jacekw21 - wybacz ze w Twoim temacie - mialem nic nie pisac na ten temat ale ze poruszyles to krotko podlaczam sie  -

Na poczatku tego miesiaca majac nadmiar miesa tez postanowilem zrobic ala'Tuszonke wedlug orginalnego przepisu z modyfikacjami . - dodatek czosnku, cebula suszona normalna i suszona podsmazana jak rowniez dodatek mielonych skorek wieprzowych w celu lepszego sciecia galaretki. Tuszonka robiona w puszkach o wadze 450-500 g wsadu. Sterylizacja - 95 minut w temp. 121*C. Dwa rodzaje wsadu - zimny jak rowniez -porcja wsadu podsmazonego na patelni (na bardzo rozgrzanym tluszczu krotko podsmazony wsad do zbrazowienia miesnych kawalkow). Tutaj orginalny post ze zdjeciami w j. angielskim (czasami trzeba pokazac innym nacjom ze oprocz McDonald , pizza i macaroni - isnieja takze inne potrawy) https://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?f=13&t=8263&start=15#p42780

 

 

na Podlasiu świeżyny -świeżonki .W innych rejonach pl różnie się to nazywa ,ale typowa prawdziwa świeżyna to o cholera to jest pycha a jeszcze kieliszeczek dobrego trunku bomba   ;)

Oj tak - potwierdzam (Bransk- Ciechanowiec- Wysokie Maz)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ta wersja jest podobna lecz nie taka sama do tzw . na Podlasiu świeżyny -świeżonki .W innych rejonach pl różnie się to nazywa ,ale typowa prawdziwa świeżyna to o cholera to jest pycha a jeszcze kieliszeczek dobrego trunku bomba

Jacek wiem co to jest świeżonka, świeżyzna czy jak tam jeszcze na to mówią. Ja mieszkam 50 km od wschodniej granicy. :)

Jak jest świniobicie to zawsze robimy.

Ale świeżonka musi być robiona praktycznie z jeszcze ciepłego mięsa, Wtedy to jest to. :D

Link to comment
Share on other sites

Jak jest świniobicie to zawsze robimy. Ale świeżonka musi być robiona praktycznie z jeszcze ciepłego mięsa, Wtedy to jest to.

 

To prawda takiej wieki nie jadłem teraz to czasami robię taką z sklepowego też jest smacznie ale wiadomo to co mówisz jest bez porównania , no i ten cały rytuał świniobicia też ma swój klimat i wpływa na wszystko .Fajne dawne czasy  :thumbsup:

[Dodano: 22 kwi 2020 - 16:46]

 

 

I wątroba też do tego być musi.

Z wątrobą to różnie tak mi się wydaje zależy od rejonu pl lub od tego jak został nauczony lub odziedziczył przepis od dziadków. Ale z wątrobą czy bez to jest pyszne danie 

[Dodano: 22 kwi 2020 - 16:58]

 

 

Próbowałem zrobić z mięsa ze sklepu, jednak to nie ten już smak. 

To prawda to nie to .Niezapomniane chwile jak tłuszcz po brodzie leciał  ;)  :)

Edited by jacekw21
Link to comment
Share on other sites

Musicie w porze śniadaniowej opowiadać to wszystko? normalnie mam już ślinotok, a do "bicia" świnki jeszcze dwa miesiące :cry:

 

Świeżynka, tak mówią w moich stronach, a sposób przyrządzania identyczny, tyle że wszystko smażone w żeliwnym garze bo gdzie by znalazł taką dużą patelnię :tongue:

Robi się najczęściej dwie wersje, pierwsza wersja to świeżynka, jakieś tłuste skrawki, itp i cebula, druga wersja to jako baza ta pierwsza wersja plus  wątroba........ do popchnięcia oczywiście "deptanka" żaden sklepowy wyrób.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...