Maxell Posted April 22, 2020 Report Share Posted April 22, 2020 (edited) W związku koniecznością ustalenia uśrednionych danych, niezbędnych w działaniach rozwojowych forum i nie tylko, bardzo Was proszę o odpowiedzi na poniższe pytania: 1. Jaki, Waszym zdaniem, powinien być koszt wędzarni, którą byście chcieli postawić u siebie?2. Z jakich materiałów powinna być wykonana?a) kanał,b) komora wędzarnicza,c) zadaszenie + pokrycie daszku,c) fundament,d) obudowa paleniska,e) itp.3. Jaki powinien być jej rodzaj?:a) kanałowa,b) z paleniskiem pośrednim,c) z paleniskiem bezpośrednim,4. Jaka powinna być wielkość komory wędzarniczej?:a) szerokość,b) wysokość,c) głębokość.5 Jak powinna być przystosowana do wędzenia komora wędzarnicza (poprzeczki, kije, haki itp)?6. Jakie powinno być palenisko?:a) szufladowe,b) komora paleniskowa,c) inne (jakie?).7. Z jakich materiałów Waszym zdaniem, powinno być wykonane palenisko?8. jaki powinien być sposób regulacji przepływu dymu?:a) podnoszony daszek,b) otwory z zasuwkami,c) deski,d) worek jutowy lub podobny,e) inny (jaki?)9. Rodzaj i sposób zamocowania deflektora dymu.10. Ilość, rodzaj i sposób rozmieszczenia termometrów pomiarowych.11. Sposób zakonserwowania ścianek i wnętrza komory.12. Montaż urządzeń do osuszania wsadu - jeśli uważacie, że jest potrzebny (wentylatory itp.).13. Jakie urządzenia zastosowalibyście do wędzenia zimnego? Na pewno będę potrzebował jeszcze kilku danych, ale o nich potem.Teraz bardzo proszę o obiektywne odpowiedzi na powyższe pytania. Odpowiedzcie tak, jak to Wy zbieralibyście informację przygotowując się do budowy własnej wędzarni.Z góry dziękuję za poświęcony czas i uwagę, a takze liczne odpowiedzi. Naprawde warto. Wśród 3 najlepszych odpowiedzi rozlosujemy wspaniałe nagrody książkowe - albumy. PS.Zaznaczam, że nie piszę książki ani nie mam zamiaru wykorzystać tych danych do prywatnych celów. Są one niezbędne do realizacji następnego, forowego naszego projektu, o którym już niebawem. Edited April 22, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 22, 2020 Author Report Share Posted April 22, 2020 Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi. Nie oceniajmy tutaj niczego, tylko odpowiadajmy na pytania.Odpowiedzi można umieszczać tutaj, wysyłać na moje PW lub pocztę maxell11@wp.pl. W obu ostatnich przypadkach proszę tytułować "Wędzarnia".Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted April 22, 2020 Report Share Posted April 22, 2020 Brak mi kategorii wędzarnia elektryczna. Może to się komuś przydać. Jaka moc grzałki w stosunku do wielkości komory, jakie sterowanie i dymogenerator etc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 22, 2020 Author Report Share Posted April 22, 2020 Elektryczna będzie później. Odrębnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 23, 2020 Report Share Posted April 23, 2020 (edited) Oki postaram sie dziś napisać jaką ja chciałbym mieć. Bo mam z przepustu drogowego. Jeżeli moge coś sugerowac, to dobrze aby każda miała minimalny opis uzasadnienie. Ja np podwyższę wylewkę fundamentu ze względu na zaleganie sniegu, zrobię tak 80x80 cm w środku bo robie praktycznie tylko dla siebie. Wedzenie zimne chyba "patent" Ligawy bo problem z podłączeniem prądu do dymogeneratora. W "pawilonie wedzarniczym" kanałowa czemu nie, ja zrobię po kosztach ???? kibelek. I tak dalej. To nie koniecznie musi mieć uzasadnienie w innych realizacjach. Edited April 23, 2020 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
romk Posted April 23, 2020 Report Share Posted April 23, 2020 Wędzarnia - odpowiedzi:Jaki, Waszym zdaniem, powinien być koszt wędzarni, którą byście chcieli postawić u siebie?1200 zł2. Z jakich materiałów powinna być wykonana?a) kanał, -b) komora wędzarnicza, deski +blacha wewnątrzc) zadaszenie + pokrycie daszku, deski + blachac) fundament, betond) obudowa paleniska, cegłae) itp.3. Jaki powinien być jej rodzaj?:b) z paleniskiem pośrednim, lubc) z paleniskiem bezpośrednim,4. Jaka powinna być wielkość komory wędzarniczej?:a) szerokość, 80 cmb) wysokość, 130 cmc) głębokość. 80 cm5 Jak powinna być przystosowana do wędzenia komora wędzarnicza (poprzeczki, kije, haki itp)? kije6. Jakie powinno być palenisko?:b) komora paleniskowa,7. Z jakich materiałów Waszym zdaniem, powinno być wykonane palenisko? cegła8. jaki powinien być sposób regulacji przepływu dymu?:a) podnoszony daszek,plusb) otwory z zasuwkami,9. Rodzaj i sposób zamocowania deflektora dymu. Blacha na regulowanych nóżkach stojąca na stropie paleniska10. Ilość, rodzaj i sposób rozmieszczenia termometrów pomiarowych. Dwa cyfrowe bezprzewodowe – jeden z sondą wiszący wewnątrz komory, drugi z sondą do wbicia w mieso.11. Sposób zakonserwowania ścianek i wnętrza komory. Tylko z zewnątrz jakiś drewnochron.12. Montaż urządzeń do osuszania wsadu - jeśli uważacie, że jest potrzebny (wentylatory itp.). Nie13. Jakie urządzenia zastosowalibyście do wędzenia zimnego? Dymogenerator. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BenekL Posted April 24, 2020 Report Share Posted April 24, 2020 W związku koniecznością ustalenia uśrednionych danych, niezbędnych w działaniach rozwojowych forum i nie tylko, bardzo Was proszę o odpowiedzi na poniższe pytania: 1. Jaki, Waszym zdaniem, powinien być koszt wędzarni, którą byście chcieli postawić u siebie? 500- 1000 zł2. Z jakich materiałów powinna być wykonana?a) kanał, rura metalowa ocieplonab) komora wędzarnicza, drewno + ewentualnie blachac) zadaszenie + pokrycie daszku, drewno + blachac) fundament, betond) obudowa paleniska, cegłae) itp.3. Jaki powinien być jej rodzaj?:a) kanałowa,b) z paleniskiem pośrednim, z paleniskiem pośrednimc) z paleniskiem bezpośrednim,4. Jaka powinna być wielkość komory wędzarniczej?:a) szerokość, 70-80 cmb) wysokość, 110-130 cmc) głębokość. 70-80 cm5 Jak powinna być przystosowana do wędzenia komora wędzarnicza (poprzeczki, kije, haki itp)? kije + haki6. Jakie powinno być palenisko?:a) szufladowe,b) komora paleniskowa, komora paleniskowac) inne (jakie?).7. Z jakich materiałów Waszym zdaniem, powinno być wykonane palenisko? beton lub cegła (rozumiem, że chodzi o spód paleniska)8. jaki powinien być sposób regulacji przepływu dymu?:a) podnoszony daszek, podnoszony daszek + deskib) otwory z zasuwkami,c) deski,d) worek jutowy lub podobny,e) inny (jaki?)9. Rodzaj i sposób zamocowania deflektora dymu. pojedyńczy lub podwójny stojący-zdejmowany10. Ilość, rodzaj i sposób rozmieszczenia termometrów pomiarowych. 1 lub 2 , drzwi do komory + do wbijania w wędzonki (ja wykorzystuję jeden do obu czynności) 11. Sposób zakonserwowania ścianek i wnętrza komory. z zewnątrz drewnochron , wewnątrz blacha (najlepiej kwasówka)12. Montaż urządzeń do osuszania wsadu - jeśli uważacie, że jest potrzebny (wentylatory itp.). nie13. Jakie urządzenia zastosowalibyście do wędzenia zimnego? nie stosowałem a nie chcę teoretyzować Na pewno będę potrzebował jeszcze kilku danych, ale o nich potem.Teraz bardzo proszę o obiektywne odpowiedzi na powyższe pytania. Odpowiedzcie tak, jak to Wy zbieralibyście informację przygotowując się do budowy własnej wędzarni.Z góry dziękuję za poświęcony czas i uwagę, a takze liczne odpowiedzi. Naprawde warto. Wśród 3 najlepszych odpowiedzi rozlosujemy wspaniałe nagrody książkowe - albumy. PS.Zaznaczam, że nie piszę książki ani nie mam zamiaru wykorzystać tych danych do prywatnych celów. Są one niezbędne do realizacji następnego, forowego naszego projektu, o którym już niebawem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted April 24, 2020 Report Share Posted April 24, 2020 Mam prosbę, wstrzymajcie się z wypełnianiem tej ankiety, w porozumieniu z Maxellem chcę ją przemodelować, by była czytelniejsza i łatwiejsza w obsłudze i analizie danych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted May 1, 2020 Report Share Posted May 1, 2020 Link do ankiety TUZapraszam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biedronek Posted May 2, 2020 Report Share Posted May 2, 2020 Czy oprócz wypełnienia ankiety, trzeba jeszcze tutaj to raz napisać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 2, 2020 Author Report Share Posted May 2, 2020 Nie. Tylko podaj swój nick na końcu ankiety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biedronek Posted May 2, 2020 Report Share Posted May 2, 2020 Tak też uczyniłem, dziękuję za szybką odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 2, 2020 Report Share Posted May 2, 2020 (edited) 6. Jakie powinno być palenisko?: a) szufladowe, b) komora paleniskowa, c) inne (jakie?).Może być szuflada ale drzwi podsuwane do góry. Edited May 2, 2020 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 2, 2020 Author Report Share Posted May 2, 2020 Po to jest właśnie to wolne miejsce do wpisu własnej opcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 2, 2020 Report Share Posted May 2, 2020 Po to jest właśnie to wolne miejsce do wpisu własnej opcji.Domyślam się, ale w związku z tym że nie mam wędzarni murowanej, to nie będę się na jej temat całościowo wypowiadał, podałem tę opcję do wpisania w ankietę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 2, 2020 Author Report Share Posted May 2, 2020 Sprecyzuj swój pomysł, aby był czytelny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 2, 2020 Report Share Posted May 2, 2020 (edited) Sprecyzuj swój pomysł, aby był czytelny.Wędzarnia Bagno. Janusz_p też był na kursie to na pewno wie o czym piszę, też bywasz, poza tym w ankiecie jest o palenisku i górnych otworach ale nie ma nic o drzwiach paleniska. A podsuwana opcja jest najlepsza do regulowania dostępu powietrza wg DZIADKA i zapewne Bagno, skoro takie ma. Edited May 2, 2020 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 2, 2020 Author Report Share Posted May 2, 2020 No więc pisze, abyś sprecyzował pytanie do ankiety w ten sposób, by było krótkie oraz czytelne dla wszystkich, aja je wstawię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted May 2, 2020 Report Share Posted May 2, 2020 Proponuję dodać1. Szerokość drzwi komory - jednoskrzydłowe - dwuskrzydłowe2. Wysokość paleniska - 7 cegieł - 8 cegieł - 9 cegieł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 2, 2020 Author Report Share Posted May 2, 2020 Ankieta zostanie zamknięta ok. 15-20 czerwca. Niezwłocznie po zamknięciu, podam wyniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 2, 2020 Author Report Share Posted May 2, 2020 Dodałem do pytań ankiety propozycje, które tutaj dzisiaj przedstawiliście: Alinka i Paweł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts