majchal Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Moje gratulacje. Czytając twoje posty dochodzę do wniosku, że osiagnąłeś to, co chciałeś.PRAWIE Prawie, dlatego, że to jest ten smak, ta konsystencja, jednak jeszcze nie ten kolor, który chciałbym osiągnąć. Ja mam bardziej brązowy niż wiśniowy, a chciałbym mieć jednak wiśniowy, żywy. Jakieś sugestie? Wędziłem olchą i brzozą i myślę, że to jest ten problem, jednak czym najlepiej wędzić? Tylko proszę, nie piszcie, że gruszą, bo to jak trafić w Totka. Czy buk, da ładniejszy kolor? Może śliwa ( bo prawdopodobnie będę miał trochę )? A może zastosować orginalną mieszankę zrębków wędzarniczych, które na 100% dadzą ładny kolor. Tylko czy osuszanie np olchą lub brzozą nie spowoduje, że pory jelita się zamkną i nie będą podatne na wiśniowy kolor ze zrębków? Czy ktoś stosuje zrębki wędzarnicze i jakie ma doświadczenia?Proszę o poradę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Ja mam bardziej brązowy niż wiśniowy, a chciałbym mieć jednak wiśniowy, żywy. Jakieś sugestie?Nie wiem, czy w twojej wędzarni wyjdzie ten numer ale...rozpuszczasz w wodzie suszoną hemoglobinę zostawiasz na kilkadziesiąt minut w spokoju celem sklarowania, zlewasz roztwór, w którym zamaczasz osuszone wędzonki, po czym znowu osuszasz i wędzisz. U mnie się parę razy wędziłem na wiśniowo nie dodając nic drewna z wiśni. :grin: Tylko, że ja mam ogrzewanie elektryczne komory wędzarniczej. Dlatego nigdy nie uwędziłem na kolor brązowy. Musisz opanować sterowanie wilgotnością w komorze to wiśniowy kolor będzie łatwiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Mam prośbę, może ktoś opowie o drewnie do wędzenia. Pytam, bo szykują mi się wycinki w sadzie i byłaby okazja zrobić jakis zapas na przyszłość (jak już się dorobię wędzarni :wink: )Chodzi mi oczywiście w tej chwili o drewno z drzew owocowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Mam prośbę, może ktoś opowie o drewnie do wędzenia. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=411 Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Ja używam olchy - lekki brąz, wiśnia bardziej czerwone. Brzoza nie sprawdziła się, chyba że bez kory, w której coś siedzi, co brudzi wygląd wędzonek. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Brzoza nie sprawdziła się, chyba że bez kory, w której coś siedzi, co brudzi wygląd wędzonek. :grin: Pis67 brzozę do wędzenia zawsze się koruje bo kopci i wydziela się chyba dziegć dając gorzki posmak. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 wydziela się chyba dziegć dając gorzki posmak. Ja wyczuwam kwaśny :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 wydziela się chyba dziegć dając gorzki posmak. Ja wyczuwam kwaśny :smile: Jeszcze nie eksperymentowałem i nie będę :wink: .Informację o smaku znalazlem kiedyś na forum.A że palę w kominku brzozą to pamiętam żeby nią nie wędzić.Nawet wędzarkę boję się nią wygrzewać.Ot, tak już mam Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Nawet wędzarkę boję się nią wygrzewać. Możesz, sprawdzone , jednak ja to robię brzozą bez kory tak na wszelki wypadek . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Ja, z racji tego, że mam stary sad jabłoniowy wędzę właśnie tym drewnem. Po tegorocznym czyszczeniu drzew mam zapas na długi czas!! Spala się powoli, daje ładny kolor i posmak. Staram sie używać drewna sezonowanego. Leży sobie ono pod wiatą przez cały rok, wybieram polana, które są najstarsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Ja stosuję zrąbki i z mojego krótkiego doświadczenia widzę, że stosowanie zrąbek olchowych daje ładny czysty kolor pomarańczowy (jasny brąz), natomiast bukowe barwią na ciemny brąz i dają połysk powierzchni, niestety podnoszą temperaturę w wędzarni. Ponoć dobrze przy wędzeniu ryb dać na koniec wędzenia zrąbek bukowych, lecz tego jeszcze nie sprawdziłem. Ładnie błyszczy skóra. Można też zrąbki mieszać 1:3 buk : olcha PozdrawiamRobert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jałek Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 używałem kiedyś drewna dębowego (bo takie miałem do kominka) dawało kolor bardzo intensywnie brązowy, teraz wędze bukiem kolor jest jasniejszy i w smaku chyba bardziej delikatne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 ja od dłuższego już czasu używam zrębek olchowych i uzyskuję naprawdeświetne rezultaty jak w smaku tak i w uzyskanym kolorze wędlin,zresztązakład mięsny renomowany na całą Polske z Bielska produkujący wędlinynaprawde rewelacyjne,swoje wędliny wędzi tylko dymem z drewna olchy. intensywność koloru uzyskuję dzięki prawidłowemu osuszaniu z przejściemdość znaczącym w faze wędzenia dymem rzadkim z cyrkulacją dymu wewnątrzwędzarni,następnie przechodze do fazy drugiej tj.wędzenie dymem gęstym ozwiększonej wilgotności,trzecia faza to bez cyrkulacji wymuszonej wewnątrz wędzarni i czwarta to lekkie podpieczenie wędzonek z udziałem dymu tym systemem wędzenia uzyskuje intensywny kolor,nie wędze zimnym dymemtylko dlatego że nie mam na to czasu,a i efekt do końca niezadawala mnie.słonecznie pozdrawiamMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bastisz Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Od początku mojej przygody z wędzeniem w zasadzie używam czterech rodzajów drzewa:gruszy, jabłoni, śliwy, olchy i czasami wiśni ale raczej rzadziej z powodu małej ilości.Jeśli chcę uzyskać kolor ciemniejszy to bardzo dobra jest śliwka i daje fajny zapaszek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Oprócz drzewa owocowego używam do wędzenia wierzby płaczącej,kolor wędzonek jest jaśniejszy a wędzonki w smaku są dobre Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Wędziłem drewnem z bzu (fioletowego), wędzonki miały delikatny kolor i bardzo przyjemny zapach i smak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
winny1 Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 Witam ja na razie wędzę śliwą bukiem czereśnią i jabłonią dlatego mam pytanie czy wędzić jednym rodzajem drewna czy mieszać je razem podczas wędzenia ?? chętnie pogadam z kimś doświadczonym na ten temat na gg 12080015 dzięki i pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 Najlepsza do wedzenia jest sliwka, daje ładny kolor i specyficzny smak i zapach. mozna wedzic tez olszyna i bukiem. polecam rowniez jałowiec ale w koncowej fazie wedzenia. a i mam rade: przed wedzeniem najlepiej surowiec podsuszyc zeby sie ,,nie pocił"(krople wody na produkcie) szynki nalezy wedzic do jasno czerwonego koloru poniewarz pozniej podczas parzenia z czarnieja. Mozna tez wedzic 2 razy, wstepnie nastepnie parzenie i ponownie wedzenie ale to dlugo schodzi i wiekszosc wedzi tylko raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 ciornydoktor, i ja mam dla Ciebie radę... - zanim napiszesz kolejny rewelacyjny post zapoznaj się z wiedzą zawartą na tej stronie, a przekonasz się że takie "sensacje" każdy ma tu w malutkim palcu... a potem zobacz jak tutaj pisze się posty - używamy języka Polskiego ze wszystkimi jego regułami - także w kwestii używania znaków diaktrycznych hmmm... możesz to potraktować jako ostrzeżenie :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 no możne i masz w małym palcu.... a to nie były sensacje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 Najlepsza do wedzenia jest sliwka, daje ładny kolor i specyficzny smak i zapach. Muszę koniecznie spróbować, skąd teraz śliwkę zetnę. :question: U sąsiada rośnie, może jutro nocą? :idea: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 Pis67 poczekaj aż śnieg stopnieje bo ślady "zbrodni" zostawisz :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcmur Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 Ja gdy tylko mogę wędzę właśnie na dzikiej gruszy. Miałem kilka takich dzikich w lesie i sukcesywnie odcinałem, najpierw po konarze a jak zoistał tylko pień to w końcu po ziemi. W tym roku kolega kasował stare śliwy węgierki więc będę wędził właśne tym drewnem. Moje odkrycie drewna gruszkowego wiąże się z pewnym ogniskien do którego użyliśmy kupy gałęzi z gruszy które zostały po odcięciu przeszkadzających w przejeździe. Zwykła kiełbasa jak ja ją określam "NORMAL" czyli Zwyczajna dostała tak dobrego smaku że wszyscy się pytali co to za kiełbasa i gdzie ja ją kupiłem. Z mojego skromnego doświadczenia wiem , że dym z gruszy barwi mięso właśnie na czerwono i nadaje mu charakterystyczny smaczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bachus Posted December 22, 2010 Report Share Posted December 22, 2010 Witam.No i zacęła się również moja przygoda z zadymianiem.W zasadzie nigdzie na forum nie mogę znaleść takiego gatunku drewna jak kasztan.Czy takie drewno nadaje się na wędzenie?pozdrawiamWitold Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldi1961 Posted December 22, 2010 Report Share Posted December 22, 2010 Witam, proszę odpowiedź: Scansmoke PFF 60 - Naturalny, wysoce skoncentrowany kondensat dymu wędzarniczego z drewna kasztanowca, niezmodyfikowany genetycznie. Ma zastosowanie do produkcji mieszanek samkowych i przyprawowych dla przmysłu spożywczego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts