Jump to content

GrzesiuGrzes Grilo Wędzarnia

Recommended Posts

Zbrojenie stropu zrób podwójne. Ktoś mi radził kiedyś, żeby nawet potrójne zastosować. Drzwiczki było zrobić sobie jak największe - będzie Ci łatwiej manewrować w palenisku. Ja mam bardzo podobną grillo-wędzarnie i dziś bez żadnych oporów wstawiłbym nawet te do chlebowego pieca.

To są tylko moje rady, nie wytyczne. Coś mi dziś przeszkadza i dziś zrobiłbym to inaczej. A tak wogóle to ładnie to będzie wyglądać;)

Edited by abadeon

Co do więcej zbrojenia w płycie to zasada taka. Gdzie temperatura to stali tylko tyle co potrzebne. Przezbrojony strop w wędzarni równa się dwie siły parcia na siebie przeciwstawne. Dawali już argumenty ze beton i stal mają taką samą rozszerzalność. Dokładnie tylko... Stal ma szybszy moment startowy jak beton a zanim beton zareaguje to stał już narozrabia. [emoji16]

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Ja miałem pojedyncze zbrojenie, strop 6cm i przy drugim paleniu jak coś nie pier...nie...Okazało się, że sufit się oberwał. Palenisko dalej funkcjonuje i ma sie dobrze, tyle że od dołu widać zbrojenie. Ciężko powiedzieć czyja to wina, ale później jak się dowiedziałem to powinno być przynajmniej podwojnie zazbrojone.

Blad w sztuce... 6cm? Pyt jKi beton itp. Jak coś pierdelnelo to wychodzi na to że stał rozerwała wszystko.. Domniemam. I strop za cienki. A wnioski że podwójne zbrojenie... [emoji16]. Gdzie byś zmieścił podwójne zbrojenie w 6cm stropie?! [emoji16] I właśnie o to mi chodzi. Robi się coś niewłaściwie bez jakiejś konkretnej wiedzy a potem się radzi że nie rób tak bo mi to siadło. Tak nie wolno. Mi żaden strop nie pękł... [emoji16]

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka