Jump to content

Mielonka wieprzowo-drobiowa z kurczaka


jacekw21

Recommended Posts

Mielonka wieprzowo-drobiowa z kurczaka

 

post-72431-0-17721200-1589226542_thumb.jpgpost-72431-0-63301300-1589226549_thumb.jpgpost-72431-0-62957700-1589226555_thumb.jpgpost-72431-0-31994000-1589226562_thumb.jpg

 

Przepis autorski jacekw21:

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
Rozdrabnianie maszynka nr.8
-1 kg boczku bez skóry / 5 mm
-1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm
-2 kg mięsa  bez skór z kurczaka (ćwiartki)  / 5 mm
-ugotowana  do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki i boczku (wychodzi około 40-50 g/kg)
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 15 g /kg
-1,5 g /kg pieprz czarny
-1 g/kg pieprz ziołowy białowieski
-5 g/kg włoszczyzna suszona
-2 g/kg czosnek świeży -zgnieciony w prasce
-20%  zimnej wody
-3%  skrobia ziemniaczana
-puszki,słoiki ,szybkowar oraz zamykarka do puszek
 
WYKONANIE
Z boczku odcinamy skórę, z golonki odcinamy skórę i wycinamy kość. Skóry solimy 15 g/kg i odkładamy do lodówki będą później nam potrzebne. Mięso z boczku i golonki tniemy w kawałki 2-3 cm peklujemy zalecaną dawką i chowamy do lodówki na 2 dni to samo robimy z mięskiem z ćwiartek kurczaka. Po dwóch dniach gotujemy do miękkości skórki i w między czasie rozdrabniamy wszystkie mięsko. Gdy skórki będą już miękkie studzimy je i rozdrabniamy. Następnie do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i skórki. Wszystko dokładnie mieszamy. Następna czynność to do zalecanej ilości wody dodajemy wyciśnięty czosnek i odmierzoną wagę skrobi ziemniaczanej, wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do mięsa. Teraz trzeba wszystko bardzo dokładnie wyrobić-wymieszać aby cała woda dokładnie się wchłonęła w mięso i powstała jednolita masa mięsna. Napełniamy puszki zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 60 min. Po tym czasie studzimy w zimnej wodzie 60 min. Dalsze studzenie 12-24 godz. odbywa się w lodówce .
Smacznego.
 
Link to comment
Share on other sites

Uwielbiam Twoje przepisy, nie tylko inspirujace ale i latwiejsze do nasladowania.  :clap:

Na zdjeciach wyrob wyglada przepysznie, jak wyszlo w rzeczywistosci?

 

Golonka z tlustym, nie bardzo kumam co to znaczy  :facepalm:

Wloszczyzna suszona, tutaj tez sie pogubilem  :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

Uwielbiam Twoje przepisy, nie tylko inspirujace ale i latwiejsze do nasladowania.  Na zdjeciach wyrob wyglada przepysznie, jak wyszlo w rzeczywistosci?   Golonka z tlustym, nie bardzo kumam co to znaczy  Wloszczyzna suszona, tutaj tez sie pogubilem 

 

Cieszę się że moje przepisy przypadły Ci do gustu i że z nich korzystasz. Mielonka jest smaczna testował mój synek i mówił że pyszna  ;) Golonka z tłustym to znaczy nic innego jak cała golonka tylko bez kości bowiem skóra też będzie wykorzystana. Napisałem tak ponieważ są osoby które dają tylko chude mięsko z golonki do słoików - puszek a tłuste części wykorzystują do kiełbas np. A włoszczyzna suszona to jest coś takiego ;)  :) :  post-72431-0-98850100-1589261223_thumb.jpg

Edited by jacekw21
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...