jacekw21 Posted May 11, 2020 Report Share Posted May 11, 2020 Mielonka wieprzowo-drobiowa z kurczaka Przepis autorski jacekw21: SUROWIEC I ROZDRABNIANIERozdrabnianie maszynka nr.8-1 kg boczku bez skóry / 5 mm-1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm-2 kg mięsa bez skór z kurczaka (ćwiartki) / 5 mm-ugotowana do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki i boczku (wychodzi około 40-50 g/kg) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 15 g /kg-1,5 g /kg pieprz czarny-1 g/kg pieprz ziołowy białowieski-5 g/kg włoszczyzna suszona-2 g/kg czosnek świeży -zgnieciony w prasce-20% zimnej wody-3% skrobia ziemniaczana-puszki,słoiki ,szybkowar oraz zamykarka do puszek WYKONANIEZ boczku odcinamy skórę, z golonki odcinamy skórę i wycinamy kość. Skóry solimy 15 g/kg i odkładamy do lodówki będą później nam potrzebne. Mięso z boczku i golonki tniemy w kawałki 2-3 cm peklujemy zalecaną dawką i chowamy do lodówki na 2 dni to samo robimy z mięskiem z ćwiartek kurczaka. Po dwóch dniach gotujemy do miękkości skórki i w między czasie rozdrabniamy wszystkie mięsko. Gdy skórki będą już miękkie studzimy je i rozdrabniamy. Następnie do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i skórki. Wszystko dokładnie mieszamy. Następna czynność to do zalecanej ilości wody dodajemy wyciśnięty czosnek i odmierzoną wagę skrobi ziemniaczanej, wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do mięsa. Teraz trzeba wszystko bardzo dokładnie wyrobić-wymieszać aby cała woda dokładnie się wchłonęła w mięso i powstała jednolita masa mięsna. Napełniamy puszki zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 60 min. Po tym czasie studzimy w zimnej wodzie 60 min. Dalsze studzenie 12-24 godz. odbywa się w lodówce .Smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mamona Posted May 12, 2020 Report Share Posted May 12, 2020 Uwielbiam Twoje przepisy, nie tylko inspirujace ale i latwiejsze do nasladowania. Na zdjeciach wyrob wyglada przepysznie, jak wyszlo w rzeczywistosci? Golonka z tlustym, nie bardzo kumam co to znaczy Wloszczyzna suszona, tutaj tez sie pogubilem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted May 12, 2020 Author Report Share Posted May 12, 2020 (edited) Uwielbiam Twoje przepisy, nie tylko inspirujace ale i latwiejsze do nasladowania. Na zdjeciach wyrob wyglada przepysznie, jak wyszlo w rzeczywistosci? Golonka z tlustym, nie bardzo kumam co to znaczy Wloszczyzna suszona, tutaj tez sie pogubilem Cieszę się że moje przepisy przypadły Ci do gustu i że z nich korzystasz. Mielonka jest smaczna testował mój synek i mówił że pyszna Golonka z tłustym to znaczy nic innego jak cała golonka tylko bez kości bowiem skóra też będzie wykorzystana. Napisałem tak ponieważ są osoby które dają tylko chude mięsko z golonki do słoików - puszek a tłuste części wykorzystują do kiełbas np. A włoszczyzna suszona to jest coś takiego : Edited May 12, 2020 by jacekw21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted May 12, 2020 Report Share Posted May 12, 2020 Ja tez jestem zachwycona Twoimi przepisami , nie mam puszek ale chce ja zrobic w szynkowarze, co Ty na to , wyjdzie dobrze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz7 Posted May 12, 2020 Report Share Posted May 12, 2020 Dodam,że taka włoszczyzna jest dostępna w Dino Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted May 12, 2020 Author Report Share Posted May 12, 2020 chce ja zrobic w szynkowarze, co Ty na to , wyjdzie dobrze? Pewnie że wyjdzie w osłonkach termokurczliwych tez da radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mamona Posted May 14, 2020 Report Share Posted May 14, 2020 Ja bede probowal w sloikach i tyndalizowal.Dzieki Jacku za wyjasnienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts