Maxell Posted May 14, 2020 Report Share Posted May 14, 2020 Łaciate podano... ???????? Składniki: Mięso:1. Szynka - 1 kg2. Boczek - 2 kg Przyprawy i osprzęt: 1. Peklosól - 16g/kg2. Pieprz czarny mielony 3g/kg3. Pół paczuszki ostrej papryki4. Pieprz zielony5. Szynkowar o pojemności odpowiedniej do wielkości wsadu, lub dwa mniejsze, o pojemności 1,5 kg. Sposób wykonania: Chudą szynkę kroimy w kostkę o wymiarach 4x4 cm, boczek w małą kostkę. Mieszamy z peklosolą i peklujemy w chłodnym miejscu przez 48 godzin.Po upeklowaniu, mięso szynki rozbijamy dla uplastycznienia i większej porowatości, a kostki boczku mielimy na sitku o oczkach 4 lub 6 mm.Mięso łączymy, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.Tak przygotowaną masą napełniamy szynkowar lub szynkowary i na kilka godzin wstawiamy do lodówki.Parzymy w wodzie o temperaturze 75-80 st,C., do osiągnięcia wewnątrz batony 68 st.C. Studzimy i….Smacznego! Autor przepisu: Przemysław Ponaratt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted May 15, 2020 Report Share Posted May 15, 2020 Pieknie wyglada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pontiak Posted May 16, 2020 Report Share Posted May 16, 2020 ponieważ bardzo lubię czosnek to troszeczkę bym dodał oj piękny wyrób, brzuszek się cieszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz7 Posted May 16, 2020 Report Share Posted May 16, 2020 Jak dla mnie? Nie wygląda apetycznie i nie zamierzam robić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 17, 2020 Author Report Share Posted May 17, 2020 Tutaj podanie przepisu, nie oznacza obowiązku jego wykonania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.