Jump to content

Łaciate podano...


Maxell

Recommended Posts

Łaciate podano... ????????

 

post-39694-0-73988400-1589486215_thumb.jpg

 

Składniki:

 

Mięso:

1. Szynka - 1 kg

2. Boczek - 2 kg
 

Przyprawy i osprzęt:

 

1. Peklosól - 16g/kg
2. Pieprz czarny mielony 3g/kg
3. Pół paczuszki ostrej papryki
4. Pieprz zielony
5. Szynkowar o pojemności odpowiedniej do wielkości wsadu, lub dwa mniejsze, o pojemności 1,5 kg.

 

Sposób wykonania:

 

Chudą szynkę kroimy w kostkę o wymiarach 4x4 cm, boczek w małą kostkę. Mieszamy z peklosolą i peklujemy w chłodnym miejscu przez 48 godzin.

Po upeklowaniu, mięso szynki rozbijamy dla uplastycznienia i większej porowatości, a kostki boczku mielimy na sitku o oczkach 4 lub 6 mm.
Mięso łączymy, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masą napełniamy szynkowar lub szynkowary i na kilka godzin wstawiamy do lodówki.
Parzymy w wodzie o temperaturze 75-80 st,C., do osiągnięcia wewnątrz batony 68 st.C. Studzimy i….
Smacznego!

 

post-39694-0-52062500-1589486220_thumb.jpg

post-39694-0-70820500-1589486225_thumb.jpg

 

Autor przepisu: Przemysław Ponaratt

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...