sebo8877 Posted May 15, 2020 Report Share Posted May 15, 2020 To mój pierwszy post tak samo jak pierwsze wędzenie :P - tak więc jak coś nie tak to przepraszam z góry. Filety z łososia - zalewa (podaje na litr wody) 70 gram soli70 gram cukru trzcinowego1łyzka majeranku1 łyżka sosu Teriaki Czas w zalewie 5 h w lodówce Osuszenie - nawiew 25 C temp 2 h Wędzenie - 3h w temp 50C Zębki Foresta 45% buk; 45% olcha i 10% klon. Dymienie od samego początku. Efekt końcowy zachwycił wszystkich - wszystkie sklepowe wyroby moga sie schować :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted May 15, 2020 Report Share Posted May 15, 2020 Szkoda że pokroiłeś je na takie małe kawałki. Ciężko z nich wykroić duże,ładne płaty.Wygląd fajny,ale jak na mój gust to łosoś wędzony na ciepło to marnowanie tak szlachetnej ryby. Tylko wędzony na zimno lub surowy po "rybacku". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebo8877 Posted May 15, 2020 Author Report Share Posted May 15, 2020 Zaczynam te przygodę - tak więc i na wędzenie na zimno przyjdzie czas. Dzięki za uwagi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted May 16, 2020 Report Share Posted May 16, 2020 Nie chodziło mi o Twoje umiejętności tylko o smak rybki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 16, 2020 Report Share Posted May 16, 2020 @krzysio59, to naprawde nie jadles dobrego , na cieplo wedzi sie filety zlozone do siebie sa doskonale , sama nie wedzilam ale czesto jadlam z prywatnych wedzarni , soczysty zdecydowanie wole taki do salaty niz wedzony na zimno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 16, 2020 Report Share Posted May 16, 2020 surowy po "rybacku" Nie wiem jaki to jest ale kolega też zrobił surowego łososia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts