Jump to content

Łosoś wędzony na ciepło


sebo8877

Recommended Posts

To mój pierwszy post tak samo jak pierwsze wędzenie :P - tak więc jak coś nie tak to przepraszam z góry.

 

Filety z łososia - zalewa (podaje na litr wody)

 

70 gram soli

70 gram cukru trzcinowego

1łyzka majeranku

1 łyżka sosu Teriaki

 

Czas w zalewie 5 h w lodówce

 

Osuszenie - nawiew 25 C temp 2 h

 

Wędzenie - 3h w temp 50C

 

Zębki Foresta 45% buk; 45% olcha i 10% klon.

 

Dymienie od samego początku.

 

Efekt końcowy zachwycił wszystkich - wszystkie sklepowe wyroby moga sie schować :P

post-102649-0-79855900-1589567846_thumb.jpg

post-102649-0-84793100-1589567847_thumb.jpg

post-102649-0-61839500-1589567848_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Szkoda że pokroiłeś je na takie małe kawałki. Ciężko z nich wykroić duże,ładne płaty.Wygląd fajny,ale jak na mój gust to łosoś wędzony na ciepło to marnowanie tak szlachetnej ryby. Tylko wędzony na zimno lub surowy po "rybacku".

Link to comment
Share on other sites

@krzysio59, to naprawde nie jadles dobrego , na cieplo wedzi sie filety zlozone do siebie sa doskonale , sama nie wedzilam ale czesto jadlam z prywatnych wedzarni , soczysty zdecydowanie wole taki do salaty niz wedzony na zimno.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...