Dym nad Jeziorem Posted May 16, 2020 Report Share Posted May 16, 2020 Cześć. Już trzeci raz z rzędu mam problem z wędzeniem kiełbasy. Wędzarnia Thermowind 1904. Wkład 7-7,5kg. Kiełbasa na dolnym ruszcie jest uwiedziona, ta na górnym nie, lub tylko od zewnętrznej strony. Mało dymu, niska temperatura? Będę wdzięczny za pomoc. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted May 16, 2020 Report Share Posted May 16, 2020 Zamiana kijów w trakcie wędzenia może pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dym nad Jeziorem Posted May 16, 2020 Author Report Share Posted May 16, 2020 Zamiana kijów w trakcie wędzenia może pomoże.Tak mi też przyszło do głowy. Dziwne jest jednak to że przy wędzeniu szynek, boczków ów problem nie występuje. Wędliny łapią temperaturę i są równomiernie uwedzone zarówno na górnych kijach jak i na dolnych. Może za dużo wody w kiełbasie? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 Może kiepsko osuszone. może zbyt ściśle umieszczone na kijach, co utrudnia przepływ dymu? Przyczyn może być wiele. Pokaż zdjęcie jak to wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dym nad Jeziorem Posted May 17, 2020 Author Report Share Posted May 17, 2020 Wygląda to tak... Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 Kiepskie zdjęcie. Kolory pokazują, że masz nierównomierne rozprowadzenie ciepła i dymu w wędzarni. Albo tłok, albo kiepski przepływ dymu. Daj większe zdjęcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dym nad Jeziorem Posted May 17, 2020 Author Report Share Posted May 17, 2020 Kiepskie zdjęcie. Kolory pokazują, że masz nierównomierne rozprowadzenie ciepła i dymu w wędzarni. Albo tłok, albo kiepski przepływ dymu. Daj większe zdjęcie.Wkład jest ok 7kg kiełbasy. Możliwe że tłok... Kiełbasa podsuszona przez ok 1,5h później wędzona. Wędzarnia rozgrzana. Przytykam przepływ dymu w kominie żeby więcej dymu było w komorze. Nic to nie daje. Temperatura też ledwo 60st w górnej sekcji, jakieś 10st mniej niż na dole. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 Te wszystkie jawniejsze miejsca to sparowana powierzchnia wędzonek.PrzyczynyZa mały przepływWędzarnia przepełniona w stosunku do ilości dymu / ciepła / przepływu / możliwości odparowania wilgociRozwiązaniaZwiększyć przepływ lub/i zamontować termoobieg lub/i zmniejszyć ilość wędzonek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 Jak ledwo? To nawet za dużo. Daj większy przepływ dymu, gdyż ta różnica temperatur wynika właśnie z przytłumienia jego przepływu. Ciepło zawsze wędruje do góry i tam się u ciebie kumuluje nie mając dobrej cyrkulacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dym nad Jeziorem Posted May 17, 2020 Author Report Share Posted May 17, 2020 Dziękuję za pomoc. Następnym razem zastosuje te wskazówki i podzielę się wynikami. Rozważam zakup wędzarni booxa smoker 320 z termoobiegiem. Powyższy problem powinien zniknąć Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 To 60 stopni i więcej, powoduje właśnie częściowe podpieczenie kiełbasek, co widać po kolorze a, że temperatura i obieg dymu nie mają właściwej cyrkulacji, do tego przepełnienie wędzarni, efekt jest jak na zdjęciach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 (edited) Ciepło zawsze wędruje do góry Bledna teza, bo nie zawsze się spełnia, na co wielokrotnie zwracałem już uwagę.Nie ciepło idzie do góry tylko lżejsze gazy są wypierane przez cięższe w kierunku przeciwnym do grawitacjiCzyli krotko mówiąc lżejsze gazy poruszają się do góry.Należy zwrócić uwagę na słowo lżejsze.Cieplejsze powietrze ale obciążone dymem i wilgocią przy niewystarczającej różnicy temperatur, mimo ze cieplejsze może stać w miejscu lub nawet opadać.Ale z cala pewnością zmniejsza się jego prędkość unoszenia To zjawisko szczególnie zwiększa się przy stosowaniu regulatorów PID, gdzie różnica temperatur uzyskiwanych na grzałce jest mniejsza, bo w końcu po to jest PID Edited May 17, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 Jednak po rozkładzie temperatur w tej wędzarni i tym sposbie wędzenia, widać, że cieplejsze poszło do góry. Świadczyłoby to o tym, że wyroby są prawidłowo wysuszone, ale brak odpowiedniej cyrkulacji dymu i ciepła w komorze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dym nad Jeziorem Posted May 17, 2020 Author Report Share Posted May 17, 2020 Jednak po rozkładzie temperatur w tej wędzarni i tym sposbie wędzenia, widać, że cieplejsze poszło do góry. Świadczyłoby to o tym, że wyroby są prawidłowo wysuszone, ale brak odpowiedniej cyrkulacji dymu i ciepła w komorze.Niekoniecznie. Najlepiej uwedzone kiełbasa znajduje się na dolnym ruszcie przy tylnej ścianie wędzarni. Kolega Toshiba może mieć rację Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 (edited) Po zewnątrz i na dole, tak, czyli od strony obudowy, tam miało wystarczającą ilość energii do unoszenia mimo zwiększonego ciężaru (o czym pisałem wyżej), ale pomiędzy wędzonkami kisiło się i było mniejsze lub stało w miejscu Edited May 17, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 To co miałem napisać napisałem i teraz czas na działania Kolegi Dym Nad Jeziorem. Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 A, może spróbuj w trakcie osuszania wsadu od czasu do czasu otworzyć drzwi wędzarni i usunąć wilgoć z wędzarni oraz pozamieniaj miejscami kije. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 (edited) Dym Nad Jeziorem Gazy wyrównały ciężar (spadek temperatury ale mimo wszystko cieplejsze, bo inaczej by opadły) do energii i stoją w miejscu. Smog w mieście, gazy maja taka sama temperaturę, ale są cięższe wiec wypełniają miasto jak woda miskę Nie można mylić skutku z przyczyną. To tak jak by twierdzić, ze peklosól barwi mięso na czerwono po obróbce termicznej. Edited May 17, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dym nad Jeziorem Posted May 17, 2020 Author Report Share Posted May 17, 2020 A, może spróbuj w trakcie osuszania wsadu od czasu do czasu otworzyć drzwi wędzarni i usunąć wilgoć z wędzarni oraz pozamieniaj miejscami kije.Przy suszeniu mam otwarty szyber na dole i na górze. Wilgoć ma dobre ujście. Myślę że zamiana kijów też przy suszeniu nie będzie konieczna bo w wędzarniach Thermowind dolot i komin są mniej więcej po przekątnej więc powietrze omiata w miarę równomiernie całość wsadu. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 Możesz 'walczyć" ze skutkiem lub przyczynąZe skutkiem,czyli jak napisał Bagno, otworzyć, przewietrzyć-wysuszyć, wypościć wilgoć i przewiesić kijeLub z przyczynąZwiększyć przepływ przez wędzarnie, mniej pakować do środka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dym nad Jeziorem Posted May 17, 2020 Author Report Share Posted May 17, 2020 Wrzuciłem na dowedzenie na 1-1,5h z większym przepływem. Powinn0 być o.k:) Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 Zwiększyć przepływ przez wędzarnie, mniej pakować do środka Na początku też zrobiłem błąd - zasugerowałem sie opisem producenta ile to można jednorazowo uwędzić Teraz wędzę połowę tego i jest ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 Teraz wędzę połowę tego i jest ok Miejmy tylko nadzieje ze Dym nad Jeziorem, doszedł do tego samego wniosku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dym nad Jeziorem Posted May 17, 2020 Author Report Share Posted May 17, 2020 Teraz wędzę połowę tego i jest ok [emoji106] Miejmy tylko nadzieje ze Dym nad Jeziorem, doszedł do tego samego wniosku Prędzej czy później skończy się na zakupie większej wędzarni[emoji16] A na razie trzeba dojść do ładu z tą co jest Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Burmundo Posted May 22, 2020 Report Share Posted May 22, 2020 Witajcie wędzę kiełbasę w termowindzie. okres suszenia ok 2h w temperaturze ok 40-45 stopni następnie wędzenie z dymem ok 3h w temperaturze 50-60 stopni. i po ukończeniu zostawiam kiełbasę na noc. Rano otwieram i część kiełbasy jest dobrze uwędzona skórka czerwona nie raz twardsza a część jak by blada, szara, miękka ... nie dowędzona? choć w smaku jest ok. Jaka może być przyczyna? zdjęcia poniżej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.