Jump to content

Recommended Posts

Witam Wszystkich Forumowiczów.

Nie chcąc zaśmiecać innych tematów, postanowiłem założyć własny. Nie będę też zadawał dużo i zbędnych pytań bo chyba wszystko lub prawie wszystko zostało tu wyjaśnione lub nie. Miło jednak będą widziane Wasze sugestie, porady i propozycje dotyczące budowy mojej wędzarni (już drugiej w moim życiu a trzeciej na której będę wędził).

Długo zwlekałem z budową nowej wędzarni no bo przecież na starej też można było wędzić, różnie to wychodziło, raz lepiej, trzy razy gorzej. Nigdy nie wiedziałem jakie są tego przyczyny, aż w końcu trafiłem na to forum.

Mimo bardzo niesprzyjającej pogody postanowiłem zacząć.post-102764-0-28694500-1590322225_thumb.jpgpost-102764-0-02535600-1590322395_thumb.jpg

I udało się.post-102764-0-87259100-1590322634_thumb.jpg

W przyszłym tygodniu będę murował. Ciekawy jestem jak to wyjdzie.

Pozdrawiam. Piotr

 

Link to comment
Share on other sites

Ciekawy fundament, tzn inny niż wszystkie. Na pewno zda egzamin. Kiedyś testowałem podobna konstrukcje na piasku i żwirze,zamiast bloczków były stare pustaki haszowe,teoretycznie pijące nagminnie wodę. Testy trwały 12 lat ;) i zakończyły sie sukcesem. Znaczy sie -  nic sie nie wypaczyło,a stał na tym dość ciężki grill ceglany.

Link to comment
Share on other sites

Witam Wszystkich Forumowiczów.

Nie chcąc zaśmiecać innych tematów, postanowiłem założyć własny. Nie będę też zadawał dużo i zbędnych pytań bo chyba wszystko lub prawie wszystko zostało tu wyjaśnione lub nie. Miło jednak będą widziane Wasze sugestie, porady i propozycje dotyczące budowy mojej wędzarni (już drugiej w moim życiu a trzeciej na której będę wędził).

Długo zwlekałem z budową nowej wędzarni no bo przecież na starej też można było wędzić, różnie to wychodziło, raz lepiej, trzy razy gorzej. Nigdy nie wiedziałem jakie są tego przyczyny, aż w końcu trafiłem na to forum.

Mimo bardzo niesprzyjającej pogody postanowiłem zacząć.attachicon.gifIMG_20200523_140723.jpgattachicon.gifIMG_20200523_152459.jpg

I udało się.attachicon.gifIMG_20200524_095514.jpg

W przyszłym tygodniu będę murował. Ciekawy jestem jak to wyjdzie.

Pozdrawiam. Piotr

Witam

 

Mam nadzieję, że będzie ok ale mam kilka uwag

1. ziemię przed wylaniem należało wysypać piaskiem

2. tam gdzie będzie temperatura nie jest wskazane stosowanie grubych drutów a szczególnie zbrojeniowych.

Napisz jaka to będzie typ wędzarni i z jakiego materiału

Link to comment
Share on other sites

Bloczki są na piasku,podkładzie z tego co widzę, a na fundamencie można, a ja nawet polecałbym, położyć cegłę, wiązaną na zaprawie Zduńskiej, glinianej. Na takiej zaprawie ew wymiana cegły nie bedzie kłopotem.
Link to comment
Share on other sites

 

 

a ja nawet polecałbym, położyć cegłę, wiązaną na zaprawie Zduńskiej, glinianej.

Zapewne radzisz z dobrego serca. Czy jednak masz doświadczenia z taką zaprawą w warunkach zewnętrznych?

U mnie taka zawilgocona zaprawa zachowywała się jak błoto i to miękkie błoto  :facepalm:

 

 

ew wymiana cegły nie bedzie kłopotem.

Zapewne, nie będzie.  Cegły z takiej zaprawy wyciąga się dwoma, damskimi paluszkami  :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Tak, mam tak położone cegły szamotowe  na podłodze w piecu chlebowym, na zaprawie glinianej, nic sie nie dzieje, piec w altancce. Teraz dałem czerwone cegły na podłoge paleniska wędzarni na zaprawie glinianej. Zawsze można dodac do takiej zaprawy trochę cementu. Jeśli zastosujemy szufladę to można kłasc i na zaprawie cementowo wapiennej. Prawdę powiedziawszy to te cegły mogą lezec sobie luźno na fundamencie i po zastosowaniu szuflady nie będzie to miało żadnego znaczenia

 

PS. Miedzy lużne cegły możemy dać przesiany drobny popiół,sposobem takim jak robi się kostkę brukową, układamy na sucho ze szczelinami na fugę, zasypujemy popiołem aby zblokować cegły i wszystko gra. Myślę jednak że jakakolwiek zaprawa da radę,zwłaszcza z szufladą.

Edited by Panstan
Link to comment
Share on other sites

Witam.

Dziękuję Wszystkim za zainteresowanie się moją wędzarnią.

Odpowiadając na niektóre uwagi chcę poinformować że przed wysypaniem piasku ziemia została ubita, a następnie położyłem na to bloczki betonowe, zazbroiłem prętem fi 10 i zalałem to wszystko betonem B30.

Fundament ma wysokość 20cm, a pręty zbrojeniowe zalane są betonem na głębokości 7cm. Ponieważ rozszerzalność cieplna betonu i stali jest taka sama (przybliżona) więc nie ma możliwości aby stało się coś złego.

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Wreszcie udało mi się ruszyć z murowaniem.post-102764-0-28920000-1590607825_thumb.jpg

Jak dopisze pogoda to może do końca tygodnia skończę murowanie.post-102764-0-59648600-1590607955_thumb.jpg

Mam jedno pytanie, czy deski na komorę wędzarniczą kupione w markecie, muszą być jakoś sezonowane i jak długo?.

Link to comment
Share on other sites

Witam ponownie.

Z wielkim trudem i bólem zakończyłem etap murowania.

Poniżej parę fotek z przebiegu prac budowlanych, może będą przydatne dla przyszłych budowniczych.

post-102764-0-40127900-1590941054_thumb.jpgpost-102764-0-26564400-1590941115_thumb.jpgpost-102764-0-64292200-1590941201_thumb.jpg

I efekt końcowypost-102764-0-15862600-1590941290_thumb.jpg

Pozdrawiam. Piotr

Link to comment
Share on other sites

Witam.

W sobotę planuję wylać strop na palenisku, w związku z tym mam pytanie: czy istnieje jakiś przelicznik jeżeli chodzi o wymiary otworu w stropie.

Czy lepszy jest kwadratowy czy okrągły. Moje palenisko ma wewnętrzne wymiary 92x92 cm.

Pozdrawiam. Piotr

Link to comment
Share on other sites

To nie ma znaczenia okrągły czy kwadratowy i tak zastosujesz deflektor do rozpraszania dymu. Co do stropu to jak koledzy sugerowali, zastosuj dylatację,czyli oddziel cegłę po obwodzie od betonu kartonem [inna rozszerzalność cieplna]. Ja zrobiłem inaczej,wylałem osobno strop w równych 2 częściach [zazbrojone podwójnie wzdłuż dłuzszego boku]. Nałożyłem to na palenisko,sklejając zaprawą glinianą [może być inna]. Zmniejszyłem tym samym prawdopodobieństwo pęknięcia stropu w jakims niespodziewanym miejscu, a poza tym mogę go wymienić.

 

PS wymiary zdaje sie Janusz sugerował nawet 30-35 cm średnicy.

Edited by Panstan
Link to comment
Share on other sites

Witam Wszystkich.

Przedstawiam kolejny efekt mojej ciężkiej pracy:post-102764-0-15509800-1591459721_thumb.jpgpost-102764-0-84866800-1591459747_thumb.jpg

 

 

Długo zastanawiałem się nad dylatacją stropu, i doszedłem do wniosku że jeżeli beton będzie się rozszerzał pod wpływem temperatury, to powinno być to zrobione w sposób który prezentuje poniższy obrazek:

 

post-102764-0-37844100-1591460188_thumb.jpgpost-102764-0-81273000-1591460279_thumb.jpg

 

 

I jak zwykle efekt końcowy:

post-102764-0-15331200-1591460372_thumb.jpgpost-102764-0-39046800-1591460404_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Witam ponownie.

Dosyć długo nie pisałem, ale wybaczcie mi, nie mam aż takiego zacięcia do siedzenia przed komputerem.

W międzyczasie udało mi się skończyć wędzarnię i nawet raz zadymić, ale wszystko po kolei.

post-102764-0-70772600-1597730824_thumb.jpgpost-102764-0-55455300-1597730983_thumb.jpgpost-102764-0-24817100-1597731131_thumb.jpgpost-102764-0-13940400-1597731226_thumb.jpgpost-102764-0-74339600-1597731316_thumb.jpg

konstrukcja drzwi, mam nadzieję że wytrzyma post-102764-0-69491200-1597731378_thumb.jpg

i dachu, z tym miałem najwięcej problemów post-102764-0-25998600-1597731624_thumb.jpgpost-102764-0-09654100-1597731671_thumb.jpg

Powoli zaczyna wyłaniać się obraz całości post-102764-0-68234200-1597731884_thumb.jpg

I tu gdzieś mi zdjęcia zginęły, jak nie znajdę to zrobię nowe.

Tymczasem Pozdrawiam.

Piotr

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...