Piotr64 Posted May 24, 2020 Report Share Posted May 24, 2020 Witam Wszystkich Forumowiczów.Nie chcąc zaśmiecać innych tematów, postanowiłem założyć własny. Nie będę też zadawał dużo i zbędnych pytań bo chyba wszystko lub prawie wszystko zostało tu wyjaśnione lub nie. Miło jednak będą widziane Wasze sugestie, porady i propozycje dotyczące budowy mojej wędzarni (już drugiej w moim życiu a trzeciej na której będę wędził).Długo zwlekałem z budową nowej wędzarni no bo przecież na starej też można było wędzić, różnie to wychodziło, raz lepiej, trzy razy gorzej. Nigdy nie wiedziałem jakie są tego przyczyny, aż w końcu trafiłem na to forum.Mimo bardzo niesprzyjającej pogody postanowiłem zacząć.I udało się.W przyszłym tygodniu będę murował. Ciekawy jestem jak to wyjdzie.Pozdrawiam. Piotr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panstan Posted May 24, 2020 Report Share Posted May 24, 2020 Ciekawy fundament, tzn inny niż wszystkie. Na pewno zda egzamin. Kiedyś testowałem podobna konstrukcje na piasku i żwirze,zamiast bloczków były stare pustaki haszowe,teoretycznie pijące nagminnie wodę. Testy trwały 12 lat i zakończyły sie sukcesem. Znaczy sie - nic sie nie wypaczyło,a stał na tym dość ciężki grill ceglany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr64 Posted May 24, 2020 Author Report Share Posted May 24, 2020 Wylewanie całości z betonu nie wchodziło w grę (brak betoniarki i już nie te lata). Zobaczymy jak to będzie się sprawować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panstan Posted May 24, 2020 Report Share Posted May 24, 2020 Bedzie OK. Przyjemnej pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BenekL Posted May 25, 2020 Report Share Posted May 25, 2020 Witam Wszystkich Forumowiczów.Nie chcąc zaśmiecać innych tematów, postanowiłem założyć własny. Nie będę też zadawał dużo i zbędnych pytań bo chyba wszystko lub prawie wszystko zostało tu wyjaśnione lub nie. Miło jednak będą widziane Wasze sugestie, porady i propozycje dotyczące budowy mojej wędzarni (już drugiej w moim życiu a trzeciej na której będę wędził).Długo zwlekałem z budową nowej wędzarni no bo przecież na starej też można było wędzić, różnie to wychodziło, raz lepiej, trzy razy gorzej. Nigdy nie wiedziałem jakie są tego przyczyny, aż w końcu trafiłem na to forum.Mimo bardzo niesprzyjającej pogody postanowiłem zacząć.IMG_20200523_140723.jpgIMG_20200523_152459.jpgI udało się.IMG_20200524_095514.jpgW przyszłym tygodniu będę murował. Ciekawy jestem jak to wyjdzie.Pozdrawiam. PiotrWitam Mam nadzieję, że będzie ok ale mam kilka uwag1. ziemię przed wylaniem należało wysypać piaskiem2. tam gdzie będzie temperatura nie jest wskazane stosowanie grubych drutów a szczególnie zbrojeniowych.Napisz jaka to będzie typ wędzarni i z jakiego materiału Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panstan Posted May 25, 2020 Report Share Posted May 25, 2020 Bloczki są na piasku,podkładzie z tego co widzę, a na fundamencie można, a ja nawet polecałbym, położyć cegłę, wiązaną na zaprawie Zduńskiej, glinianej. Na takiej zaprawie ew wymiana cegły nie bedzie kłopotem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 25, 2020 Report Share Posted May 25, 2020 a ja nawet polecałbym, położyć cegłę, wiązaną na zaprawie Zduńskiej, glinianej. Zapewne radzisz z dobrego serca. Czy jednak masz doświadczenia z taką zaprawą w warunkach zewnętrznych?U mnie taka zawilgocona zaprawa zachowywała się jak błoto i to miękkie błoto ew wymiana cegły nie bedzie kłopotem. Zapewne, nie będzie. Cegły z takiej zaprawy wyciąga się dwoma, damskimi paluszkami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panstan Posted May 25, 2020 Report Share Posted May 25, 2020 (edited) Tak, mam tak położone cegły szamotowe na podłodze w piecu chlebowym, na zaprawie glinianej, nic sie nie dzieje, piec w altancce. Teraz dałem czerwone cegły na podłoge paleniska wędzarni na zaprawie glinianej. Zawsze można dodac do takiej zaprawy trochę cementu. Jeśli zastosujemy szufladę to można kłasc i na zaprawie cementowo wapiennej. Prawdę powiedziawszy to te cegły mogą lezec sobie luźno na fundamencie i po zastosowaniu szuflady nie będzie to miało żadnego znaczenia PS. Miedzy lużne cegły możemy dać przesiany drobny popiół,sposobem takim jak robi się kostkę brukową, układamy na sucho ze szczelinami na fugę, zasypujemy popiołem aby zblokować cegły i wszystko gra. Myślę jednak że jakakolwiek zaprawa da radę,zwłaszcza z szufladą. Edited May 25, 2020 by Panstan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 25, 2020 Report Share Posted May 25, 2020 Ja też mam na podłodze komory położone zwyczajne pełne cegły na zaprawie cementowej tyle lat i wszystko w najlepszym porządku, nic złego się nie dzieje . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr64 Posted May 25, 2020 Author Report Share Posted May 25, 2020 Witam.Dziękuję Wszystkim za zainteresowanie się moją wędzarnią.Odpowiadając na niektóre uwagi chcę poinformować że przed wysypaniem piasku ziemia została ubita, a następnie położyłem na to bloczki betonowe, zazbroiłem prętem fi 10 i zalałem to wszystko betonem B30.Fundament ma wysokość 20cm, a pręty zbrojeniowe zalane są betonem na głębokości 7cm. Ponieważ rozszerzalność cieplna betonu i stali jest taka sama (przybliżona) więc nie ma możliwości aby stało się coś złego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr64 Posted May 27, 2020 Author Report Share Posted May 27, 2020 Witam.Wreszcie udało mi się ruszyć z murowaniem.Jak dopisze pogoda to może do końca tygodnia skończę murowanie.Mam jedno pytanie, czy deski na komorę wędzarniczą kupione w markecie, muszą być jakoś sezonowane i jak długo?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr64 Posted May 31, 2020 Author Report Share Posted May 31, 2020 Witam ponownie.Z wielkim trudem i bólem zakończyłem etap murowania.Poniżej parę fotek z przebiegu prac budowlanych, może będą przydatne dla przyszłych budowniczych.I efekt końcowyPozdrawiam. Piotr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr64 Posted June 4, 2020 Author Report Share Posted June 4, 2020 Witam.W sobotę planuję wylać strop na palenisku, w związku z tym mam pytanie: czy istnieje jakiś przelicznik jeżeli chodzi o wymiary otworu w stropie.Czy lepszy jest kwadratowy czy okrągły. Moje palenisko ma wewnętrzne wymiary 92x92 cm.Pozdrawiam. Piotr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panstan Posted June 5, 2020 Report Share Posted June 5, 2020 (edited) To nie ma znaczenia okrągły czy kwadratowy i tak zastosujesz deflektor do rozpraszania dymu. Co do stropu to jak koledzy sugerowali, zastosuj dylatację,czyli oddziel cegłę po obwodzie od betonu kartonem [inna rozszerzalność cieplna]. Ja zrobiłem inaczej,wylałem osobno strop w równych 2 częściach [zazbrojone podwójnie wzdłuż dłuzszego boku]. Nałożyłem to na palenisko,sklejając zaprawą glinianą [może być inna]. Zmniejszyłem tym samym prawdopodobieństwo pęknięcia stropu w jakims niespodziewanym miejscu, a poza tym mogę go wymienić. PS wymiary zdaje sie Janusz sugerował nawet 30-35 cm średnicy. Edited June 5, 2020 by Panstan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr64 Posted June 6, 2020 Author Report Share Posted June 6, 2020 Witam Wszystkich.Przedstawiam kolejny efekt mojej ciężkiej pracy: Długo zastanawiałem się nad dylatacją stropu, i doszedłem do wniosku że jeżeli beton będzie się rozszerzał pod wpływem temperatury, to powinno być to zrobione w sposób który prezentuje poniższy obrazek: I jak zwykle efekt końcowy: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted June 6, 2020 Report Share Posted June 6, 2020 I jak zwykle efekt końcowy: Czyściutka robota Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
volder1 Posted June 6, 2020 Report Share Posted June 6, 2020 Budujesz wolniej, ale za to jak dokładnie. Ja nie miałbym cierpliwości żeby tak długo robić jedną rzecz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr64 Posted August 18, 2020 Author Report Share Posted August 18, 2020 Witam ponownie.Dosyć długo nie pisałem, ale wybaczcie mi, nie mam aż takiego zacięcia do siedzenia przed komputerem.W międzyczasie udało mi się skończyć wędzarnię i nawet raz zadymić, ale wszystko po kolei.konstrukcja drzwi, mam nadzieję że wytrzyma i dachu, z tym miałem najwięcej problemów Powoli zaczyna wyłaniać się obraz całości I tu gdzieś mi zdjęcia zginęły, jak nie znajdę to zrobię nowe.Tymczasem Pozdrawiam.Piotr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted August 18, 2020 Report Share Posted August 18, 2020 Ładna konstrukcja. Jakie wymiary ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr64 Posted August 19, 2020 Author Report Share Posted August 19, 2020 wymiary wędzarni to 97x97x140cm wewnątrz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panstan Posted August 19, 2020 Report Share Posted August 19, 2020 Piekna sprawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted August 19, 2020 Report Share Posted August 19, 2020 Solidna budowla, będziesz zadowolony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted August 19, 2020 Report Share Posted August 19, 2020 Będzie piekna wędzarnia Piotrze...... .Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted August 19, 2020 Report Share Posted August 19, 2020 Dzięki. Solidna i pojemna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted August 19, 2020 Report Share Posted August 19, 2020 Kawał dobrej roboty. Spokojnie można by 40 kilo kiełbasy zmieścić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts