Jump to content

Kiełbasa Gajowego


jacekw21

Recommended Posts

Kiełbasa Gajowego

 

Przepis autorski 

 

post-72431-0-79648800-1590336070_thumb.jpgpost-72431-0-38635200-1590336079_thumb.jpgpost-72431-0-18021400-1590336085_thumb.jpgpost-72431-0-67322200-1590336211_thumb.jpgpost-72431-0-94084300-1590336250_thumb.jpg

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
Maszynka nr.8
1.Łopatka 7 kg
Po klasyfikacji uzyskałem :
-1 kl 3,5 kg / Mięso podzieliłem na dwie części jedną pokroiłem w kostkę 1,5 cm druga część szarpak
-2 kl 2,4 kg /10 mm
-3 kl 1,1 kg /2,5 mm
2.Boczek 2 kg  /10 mm
3.Słonina 1 kg  / Krojona w kostkę 0,5-1 cm
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE 
-peklosól 18 g/kg
-sól warzona do słoniny 18 g /kg
-czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 5 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg
-przyprawa puszczańska 2 g/kg
-pieprz czarny 1 g kg
-gorczyca ziarno biała i czarna po 2 g /kg
-jelita w/p 30/32
-woda 10% + 250 ml
 
WYKONANIE 
Łopatkę klasyfikujemy i peklujemy każdą klasę w osobnym pojemniku. Boczek tniemy w kawałki 3 cm i również peklujemy .Słoninę wkładamy do zamrażarki na kilka godzin wyjmujemy i tniemy w drobną kostkę solimy. Cały surowiec wkładamy do lodówki temp 4-6 stopnie u mnie surowiec peklował się 38 godzin .Następnie mięso rozdrobniłem dodałem wszystkie przyprawy wodę i bardzo dokładnie wyrobiłem do kleistości. Zalecam wyrabiać każdą klasę osobno następnie łączymy i ponownie dokładnie mieszamy. Tak przyprawione mięso wkładam ponownie do lodówki na 10 godz. w celu wyrównania się smaków w mięsie. Po tym czasie dodajemy do mięsa szklankę wody i ponownie wyrabiamy . Napełniamy jelita . Wieszamy kiełbaskę na kijach i rozgrzewamy wędzarnie. Gdy wędzarnia będzie wygrzana wkładamy kiełbaskę i osuszamy na żarze temp.40-50 st. Po osuszeniu wędzimy w temp.55-60 do koloru jaki nas zadowala. U mnie wędzenie trwało 3 godz.
Następnie kiełbaskę odparzamy w wodzie 75-80 st. do momentu jak w środku będzie miała 70 st. Po parzeniu natychmiast kiełbasę topimy w zimnej wodzie . Później chowamy do lodówki w celu dalszego wychłodzenia kiełbasy.
SMACZNEGO
Edited by jacekw21
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

 

 

Super. Pieprz ziołowy od nich mam i jest super.

To prawda. Osobiście tą Białowieską to uwielbiam , jest bardzo aromatyczna i sprawdza się nie tylko do mięsa. Sałatki ,zupy ,bigos czy fasolka  :thumbsup:  Ta przyprawa bardzo mi przypomina niektóre mieszanki z wschodu. Jest jeszcze Puszczańska też ok ale już mniej ją lubię. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...