jacekw21 Posted May 24, 2020 Report Share Posted May 24, 2020 (edited) Kiełbasa Gajowego Przepis autorski SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Maszynka nr.81.Łopatka 7 kgPo klasyfikacji uzyskałem :-1 kl 3,5 kg / Mięso podzieliłem na dwie części jedną pokroiłem w kostkę 1,5 cm druga część szarpak-2 kl 2,4 kg /10 mm-3 kl 1,1 kg /2,5 mm2.Boczek 2 kg /10 mm3.Słonina 1 kg / Krojona w kostkę 0,5-1 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg-sól warzona do słoniny 18 g /kg-czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 5 g/kg-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg-przyprawa puszczańska 2 g/kg-pieprz czarny 1 g kg-gorczyca ziarno biała i czarna po 2 g /kg-jelita w/p 30/32-woda 10% + 250 ml WYKONANIE Łopatkę klasyfikujemy i peklujemy każdą klasę w osobnym pojemniku. Boczek tniemy w kawałki 3 cm i również peklujemy .Słoninę wkładamy do zamrażarki na kilka godzin wyjmujemy i tniemy w drobną kostkę solimy. Cały surowiec wkładamy do lodówki temp 4-6 stopnie u mnie surowiec peklował się 38 godzin .Następnie mięso rozdrobniłem dodałem wszystkie przyprawy wodę i bardzo dokładnie wyrobiłem do kleistości. Zalecam wyrabiać każdą klasę osobno następnie łączymy i ponownie dokładnie mieszamy. Tak przyprawione mięso wkładam ponownie do lodówki na 10 godz. w celu wyrównania się smaków w mięsie. Po tym czasie dodajemy do mięsa szklankę wody i ponownie wyrabiamy . Napełniamy jelita . Wieszamy kiełbaskę na kijach i rozgrzewamy wędzarnie. Gdy wędzarnia będzie wygrzana wkładamy kiełbaskę i osuszamy na żarze temp.40-50 st. Po osuszeniu wędzimy w temp.55-60 do koloru jaki nas zadowala. U mnie wędzenie trwało 3 godz.Następnie kiełbaskę odparzamy w wodzie 75-80 st. do momentu jak w środku będzie miała 70 st. Po parzeniu natychmiast kiełbasę topimy w zimnej wodzie . Później chowamy do lodówki w celu dalszego wychłodzenia kiełbasy.SMACZNEGO Edited May 24, 2020 by jacekw21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted May 24, 2020 Report Share Posted May 24, 2020 przyprawa puszczańska Czy to ta przyprawa?http://sklep.runobio.pl/httpskleprunobioplprzyprawa-ziolowa-puszczanska-100g-p-236html-p-236.htmlFajnie wygląda w przekroju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted May 24, 2020 Author Report Share Posted May 24, 2020 Czy to ta przyprawa? Zgadza się jedna i druga mieszanka pochodzą z Runa jak dla mnie jedne z najlepszych mieszanek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted February 8, 2021 Report Share Posted February 8, 2021 Super. Pieprz ziołowy od nich mam i jest super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted February 10, 2021 Author Report Share Posted February 10, 2021 Super. Pieprz ziołowy od nich mam i jest super. To prawda. Osobiście tą Białowieską to uwielbiam , jest bardzo aromatyczna i sprawdza się nie tylko do mięsa. Sałatki ,zupy ,bigos czy fasolka Ta przyprawa bardzo mi przypomina niektóre mieszanki z wschodu. Jest jeszcze Puszczańska też ok ale już mniej ją lubię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted February 10, 2021 Report Share Posted February 10, 2021 Czytając "uwagi", że w innej Twojej kiełbasie brak mięsa z niedźwiedzia, aż strach zapytać czego użyłeś do "Kiełbasy Gajowego".Nie tylko wyroby, ale i zdjęcia "strasznie" apetyczne . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted February 10, 2021 Author Report Share Posted February 10, 2021 aż strach zapytać czego użyłeś do "Kiełbasy Gajowego". Dziękuje uśmiałem się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.