Maxell Posted May 30, 2020 Report Share Posted May 30, 2020 Kurczak z warzywami w słoiku W związku z tym, że jest to tradycyjna potrawa rosyjskiej kuchni, która powinna być zapiekana w glinianym garnku, a te nie wszyscy obecnie posiadają, postanowiłam zmodyfikować nieco recepturę i przygotować kurczaka z warzywami w szklanym słoju. Ta metoda gotowania jest prosta i bardzo wygodna, gdyż zarówno kurczak, jak i warzywa (ewentualnie owoce) są przygotowane w słoiku bez dodatku wody i oleju, jedynie we własnym sosie. Kurczak z warzywami w słoiku przygotowuje się prawie sam, bez udziału gospodyni. Ta potrzebna jest jedynie w początkowym etapie, do włożenia mięsa i warzyw do słoika i wstawienia go do piekarnika.Oczywiście kurczak w słoiku nie jest kurczakiem pieczonym, który niektórzy uznają za jedynego najsmaczniejszego, ale pieczony kurczak nie jest dla wszystkich i nie zawsze jest przydatny. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis jest zdecydowanie warty wypróbowania i na pewno znajdzie swoich zwolenników zwłaszcza wśród studentów, którzy cenią sobie szybkie w przygotowaniu i smaczne jedzenie.Będziesz potrzebować:- kurczak (1,2-2 kg)- sól- ziele angielskie i czarny pieprz- liść laurowy- 1 duża cebula- 1 pomidor- 1 papryka- (jeśli chodzi o warzywa - możliwe są różne opcje! Wszystko zależy od inwencji twórcy)- 1 trzylitrowy słoik- blaszana nakrętka (bez gumki)Jak przygotować naszego kurczaka:1. Pokrój warzywa na drobne kawałki, a kurczaka na niewielkie porcje. Dalej już wszystko jest proste: wkładamy mięso i warzywa z przyprawami do słoika w warstwach: warstwę mięsa, solimy, trochę pieprzu, liść laurowy, a następnie warstwę mieszanki warzyw i tak dalej. Jeśli kurczak jest ciężki, słoik będzie prawie pełny. Nie musisz dodawać żadnego płynu do słoika z kurczakiem!Przykrywamy słoik zakrętką bez gumki i umieszczamy go w zimnym (!!!) piekarniku. Oczywiście nie na dnie piekarnika, ale na ruszcie lub emaliowanej blasze do smażenia (co jest wygodniejsze, można ją łatwo wyciągnąć razem ze słoikiem, aby obserwować proces zapiekania), które oczywiście muszą być ustawione nisko, aby nasz słój zmieścił się na wysokość komory piekarnika.2. Włóż słoik kurczaka do piekarnika, włącz go ustawiając temperaturę na nie wyższą niż 180 st.C. i zapomnij o nim na 1,5 godziny.Rezultat: delikatny, pachnący, niesamowity kurczak z pysznymi warzywami. Ogólnie przygotowanie takiego kurczaka w słoiku jest miejscem na Waszą kreatywność. Jeśli kurczak jest duży, około 2 kg, do słoja nie zmieścimy zbyt dużo warzyw. Jeśli kurczak jest mniejszy, warto wziąć więcej warzyw. Możecie eksperymentować z dowolnymi warzywami, dodawać grubo posiekaną kapustę, ziemniaki, plasterki cytryny lub pomarańczy (nie z ziemniakami!), rodzynki i suszone śliwki i wiele więcej! Eksperymentując z różnymi produktami, możesz łatwo znaleźć swój własny, najlepszy i unikalny przepis na takiego kurczaka w słoiku.Smacznego!Autorka: илона коробова Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.