Jump to content

Po ile drewno czereśni?

Arjano

Recommended Posts

Witam wszystkich Forumowiczów. Miło mi, że zostałem członkiem Grupy Zadymiarzy (a może Zadymiaczy :-)!

Dopiero początkuję i to mój pierwszy post.

Ile może kosztować kupienie drewna 30-letniej czereśni? Grube konary, gałęzie i gałązki, całość do wzięcia. Czytałem, że doskonale nadawałaby się jako drewno do wędzarni. Ile można zaproponować, by nie przepłacić i by cena była rozsądna? Ja nie mam pojęcia...

Drewno świeże, niedawno ścięte, nie pocięte jeszcze. Jest tego 1 drzewo :-) Trudno tą kupę przliczyć na m3. Drzewo miało z 6 m wysokości.

Pomożecie?

pozdrawiam

Arjano

...Grupy Zadymiarzy (a może Zadymiaczy :-)!...

Witam Arjano

Na pewno nie jesteśmy zadymiarzami (to kibole), ale zadymiaczami to na pewno tak.

Myślę że Jasiu ma rację, a gostek szuka jelenia co mu za niemałą kasę weżmie surowe drewno i jeszcze w ogrodzie posprząta. To drewno to Ty będziesz musiał przerobic na paliwo wędzarnicze po wysezonowaniu pod dachem min. 1 rok.

Z Rzeszowa masz tylko "rzut beretem" do Wierzchosławic k. Tarnowa gdzie jest zakład produkcyjny drewna wędzarniczego AWPOL. Znajdź w książce telefonicznej albo zapytaj w Google o AWPOL. Wyjdzie może prościej, taniej i lepiej.

Pozdrawiam

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Cioteczny brat ma sporo sadów owocowych...

Ubiegłego roku musiał "odświeżyć" ogrody więc sporo starych przeszło 70 letnich czereśni, i młodszych wiśni, sliwek, jabłonek i gruszek wyciął w pień.

Jakby z nim pogadać to może by przygotował kilka wiązanek dostępnych za kilka złociszy - ja korzystam i materiału na wędzenie mi nie brak. :)

Guest Anonymous

Hm a u mnie ostatnio na osiedlu przycinali klony a kilka zcieli chyba ze kilkadziesiat lat mialy , no i pare ladnych metrow szesciennych takich pienkow ulozyli przy drodze .

Podszedlem wiec i pytam czarnego pana czy moge ze trzy sztuki z tej kupy bo na wedzenie bede mial na to on bierz wszystko jak chcesz bo i tak to zmielimy i na smietnisko wywieziemy - oj serce sie krajalo bo w Polsce tym drewnem to by dobre 2 zimy palil w centralnym.( dodam ze te 3 co wziolem to kazdy moze warzyl ze 30kg)

Pozdrawiam

Guest Anonymous

No w Polsce to by bylo dziwne natomiast w usa taka firma zajmujaca sie przycinaniem i wycinaniem drzew miesiecznie wycina tego mnostwo (i gdzie ma to skladowac w - w garazu ? , i po co?) tu zadko kto pali drewnem , tak pala w kominkach ale sezonowanym drewnem w gotowych paczkach i jak wypala go ze 6 paczek na rok to dobrze juz pala a paczka w home depot to jakies 6 usd.(kominki maja do ozdoby i coraz czesciej na gaz - a nie do palenia jak w Polsce, a jak ktos biedniejszy to nie ma kominka w mieszkaniu wiec po co mu drewno , a ktos kto ma kase nie bedzie gdzies szukal po tanszych cenach kilka sztabek drewna idzie do sklepu wklada do koszyka i po problemie)

Zreszta mysle ze szef tych pracownikow pewnie juz kupke ma pod garazem , wiec sam widzialem jak laduja te pienki do maszyny ktora mielila to na trociny .Wedzarki jak maja to na zrebki ( paczka zrebkow z debowej beczki po whisky 5usd) lub na brykiety gotowe .

No oczywiscie centralne ogrzewaie jest wszedzie na olej opalowy , gas lub prad -nie widzialem jeszcze ukladu na paliwo stale.

Ps . tu wszystkie domy z drewna robia a i wszystko w srodku obrabiaja drewnem ,wiem bo w tym robie i widze ile drewna idzie do kontenera , a dodam np ile sie marnuje debowych klepek znaczy odzynkow takich po do 20cm , bo firma kladzie w 3 dni 300metrow kwadratowych parkietu debowego a niech obzynki stanowia min 3 procent wiec ile miesiecznie idzie drewna do kontenera na smieci -prosta matematyka.

pozdrawiam