Jump to content

[Ukraina] Kiełbasa ze stajni BMW


Maxell

Recommended Posts

Kiełbasa a’la BMW

 

post-39694-0-31306500-1590942241_thumb.jpg

 

Kontynuujemy zatem serię wyrobów motoryzacyjnych.

Dzisiaj na warsztat bierzemy BMW.

 

Będą nam potrzebne:

  • dwie polędwiczki wieprzowe,
  • polędwica z jałówki lub jakaś mniejsza wołowa,
  • peklosól – 20 g/kg,
  • jelita wieprzowe – gruba kiełbaśnica lub jelito proste wieprzowe (średnica zależy od średnicy naszego wsadu).

 

post-39694-0-20576100-1590942246_thumb.jpg

 

Na początek peklowanie. Posypujemy mięso peklosolą - 20 g na kilogram, dokładnie nacieramy i zostawiamy je w lodówce, w spokoju na 4-5 dni.
W tym czasie powinniśmy (rękoma w sterylnych rękawiczkach) masować polędwiczki kilka razy.

 

post-39694-0-28372800-1590942251_thumb.jpg

 

Upeklowane pięknie mięso, wyjmujemy z lodówki i każdą polędwiczkę wieprzową tniemy wzdłuż na cztery części, a polędwicę wołową na trójkąty o mniej więcej takim samym przekroju jak ćwiartki polędwic wieprzowych.

 

post-39694-0-28923300-1590942256_thumb.jpg

 

Teraz musimy skleić ze sobą poszczególne kawałki polędwic, układając jednocześnie wzór m-ki BMW. Bierzemy cztery kawałki na każdą kiełbasę i naprzemiennie (kolorami) układamy bawarski wzór, przesypując dokładnie miejsca połączeń żelatyną spożywczą.

 

post-39694-0-88762300-1590942261_thumb.jpg

 

I w ten oto sposób, „ćwiartki” zostały naturalnie sklejone w całość.

 

post-39694-0-20286200-1590942268_thumb.jpg

 

Teraz czas na zawinięcie sklejonych kawałków w folię i włożenie ich do lodówki, by żelatyna dobrze związała.

 

post-39694-0-05715900-1590942273_thumb.jpg

 

Znając średnicę naszych kiełbasek (wsadów) możemy przygotować jelita wieprzowe zarówno jeśli chodzi o średnicę, jak i długość batonów. Pamiętajmy aby jelita dobrze umyć i wymoczyć  przez około 20 minut.

 

post-39694-0-93246800-1590942278_thumb.jpg

 

Po kilku godzinach wyjmujemy opakowane w folię, związane żelatyną kawałki polędwic i wpychamy je do przygotowanych jelit wieprzowych. Aby ułatwić sobie pracę, możemy delikatnie posmarować powierzchnię polędwic olejem lub smalcem.

 

post-39694-0-36432000-1590942284_thumb.jpg

 

Kiełbasę wieszamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę i następnie wkładamy do piekarnika, by podpiekać ją przez dwie godziny w temperaturze 60 st.C.

Prosto z piekarnika, kiełbasę wkładamy do wędzarni i wędzimy przez godzinę w temperaturze 40 st.C.

O jakości i wyglądzie kiełbasy niech świadczy jej przekrój.

 

post-39694-0-00329200-1590942290_thumb.jpg

 

Kiełbasę, zamiast zapiekania w piekarniku, można również poddać parzeniu w gorącej wodzie tak, jak kiełbasę o tej samej średnicy pamiętając jednak, by polędwiczek nie przeparzyć.

 

post-39694-0-59595600-1590942295_thumb.jpg

 

Już można jeść. Jako, że jest to kiełbasa dla zmotoryzowanych, zaleca się spożywanie dużych jej ilości we wnętrzu samochodu. :D

 

Pozdrawiam i smacznego:

Autor: pachom

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...