Maxell Posted May 31, 2020 Report Share Posted May 31, 2020 Kiełbasa a’la BMW Kontynuujemy zatem serię wyrobów motoryzacyjnych.Dzisiaj na warsztat bierzemy BMW. Będą nam potrzebne:dwie polędwiczki wieprzowe,polędwica z jałówki lub jakaś mniejsza wołowa,peklosól – 20 g/kg,jelita wieprzowe – gruba kiełbaśnica lub jelito proste wieprzowe (średnica zależy od średnicy naszego wsadu). Na początek peklowanie. Posypujemy mięso peklosolą - 20 g na kilogram, dokładnie nacieramy i zostawiamy je w lodówce, w spokoju na 4-5 dni.W tym czasie powinniśmy (rękoma w sterylnych rękawiczkach) masować polędwiczki kilka razy. Upeklowane pięknie mięso, wyjmujemy z lodówki i każdą polędwiczkę wieprzową tniemy wzdłuż na cztery części, a polędwicę wołową na trójkąty o mniej więcej takim samym przekroju jak ćwiartki polędwic wieprzowych. Teraz musimy skleić ze sobą poszczególne kawałki polędwic, układając jednocześnie wzór m-ki BMW. Bierzemy cztery kawałki na każdą kiełbasę i naprzemiennie (kolorami) układamy bawarski wzór, przesypując dokładnie miejsca połączeń żelatyną spożywczą. I w ten oto sposób, „ćwiartki” zostały naturalnie sklejone w całość. Teraz czas na zawinięcie sklejonych kawałków w folię i włożenie ich do lodówki, by żelatyna dobrze związała. Znając średnicę naszych kiełbasek (wsadów) możemy przygotować jelita wieprzowe zarówno jeśli chodzi o średnicę, jak i długość batonów. Pamiętajmy aby jelita dobrze umyć i wymoczyć przez około 20 minut. Po kilku godzinach wyjmujemy opakowane w folię, związane żelatyną kawałki polędwic i wpychamy je do przygotowanych jelit wieprzowych. Aby ułatwić sobie pracę, możemy delikatnie posmarować powierzchnię polędwic olejem lub smalcem. Kiełbasę wieszamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę i następnie wkładamy do piekarnika, by podpiekać ją przez dwie godziny w temperaturze 60 st.C.Prosto z piekarnika, kiełbasę wkładamy do wędzarni i wędzimy przez godzinę w temperaturze 40 st.C.O jakości i wyglądzie kiełbasy niech świadczy jej przekrój. Kiełbasę, zamiast zapiekania w piekarniku, można również poddać parzeniu w gorącej wodzie tak, jak kiełbasę o tej samej średnicy pamiętając jednak, by polędwiczek nie przeparzyć. Już można jeść. Jako, że jest to kiełbasa dla zmotoryzowanych, zaleca się spożywanie dużych jej ilości we wnętrzu samochodu. Pozdrawiam i smacznego:Autor: pachom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystian252 Posted May 31, 2020 Report Share Posted May 31, 2020 Bardzo ciekawy wyrób Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.