Falek56 Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 (edited) Witam wedzilem dziś pierwszy raz ryby pstragi ,moje wędzarnia beczka kanał i palenisko , ogólne wrażenie ciężko uzyskać temp ok 50stopni kanał 1 metr gdy otworzę palenisko to temperatura szybko wzrasta i znów muszę zamknąć i tak w kółko myślałem aby skrócić kanał.Drugi problem ze z ryb kapie coś jasnego oraz w beczce na ściankach było wilgoć pokrywę mam z desek z kominem może za bardzo przykrywalem wylot dobrze myślę? https://ibb.co/PCJW5sw Edited June 1, 2020 by Falek56 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 Kanał jest potrzebny ale w kanalizacji, a ty chcesz przecież wędzić ? Zlikwiduj kanał, a beczkę postaw na trzech pustakach, i zrób żar do wędzenia bezpośrednie pod beczką, proste ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falek56 Posted June 1, 2020 Author Report Share Posted June 1, 2020 (edited) Czyli palenisko postawić bezpośrednio pod beczką i dać kawałek rury? Edited June 1, 2020 by Falek56 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 (edited) Kanał jest potrzebny ale w kanalizacji, a ty chcesz przecież wędzić ? Zlikwiduj kanał, a beczkę postaw na trzech pustakach, i zrób żar do wędzenia bezpośrednie pod beczką, proste ?Jeszcze Ci nie przeszło? Wejdź na naszą grupę i zobacz jak pięknie ludzie wędzą na kanałowych. Tutaj jest istotny sposób palenia drewna i rozprowadzenia dymu w komorze. Przede wszystkim jednak, przestrzeganie poszczególnych etapów wędzenia - wygrzewanie wędzarni, osuszanie wyrobu i właściwe wędzenie. Edited June 1, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 (edited) Jeszcze Ci nie przeszło? Wejdź na naszą grupę i zobacz jak pięknie ludzie wędzą na kanałowych. Za kogo ty mnie Szefie uważasz ? Wchodzę prawie codziennie i kiedy tylko mogę wyrażam swe zdanie i piszę "jak jest" . Rowerem na jajowatych kołach też można jeździć, pytanie tylko po co ?https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11897-wedzarnia-z-beczki/ Edited June 1, 2020 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 Miły Kolego, połowa ludzi wędzi w kanałowych i to z super efektami. Nie uważasz, że Twoja walka o ich likwidację nie ma za bardzo sensu? Wchodzę prawie codziennie i kiedy tylko mogę wyrażam swe zdanie i piszę "jak jest" Super, tylko to "jak jest", to Twoja opinia. Podważanie w każdym temacie dot. wędzarni kanałowych sensu ich istnienia, zakłóca nieco pracę forum, gdyż już na początku zbijasz ludzi, którzy zwracają się z prośbą o pomoc w konkretnych przypadkach, z "pantałyku". Pisałem Ci nie raz, że zamiast krytykować w każdym temacie wędzarni kanałowych, zrób porządne opracowanie, w którym przedstawisz swój punkt widzenia w tej sprawie, podając za i przeciw dla każdego rodzaju, nie zapominając o takich niuansach, jak np. to, że ilość WWA na wyrobach z wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, jest większa od ilości WWA na wyrobach z "kanałówki". Takie opracowanie (nie szukanie informacji po forum) ułatwi życie wielu użytkownikom i w końcu w jednym miejscu będzie można poczytać o wszystkich typach wędzarni, co pozwoli wielu osobom na podjęcie ostatecznej decyzji przed i przy budowie nowej, lub modernizacji starej.Zapraszam na naszą grupę, byś poczytał sobie, bez skrępowania, jak powinny przebiegać porady dla "kanałowców" i jak wyglądają ich wyroby. Warto.Wędzarnie kanałowe, to nasza tradycja i na tym forum będziemy ich bronić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 Na tym forum z równą uwagą będą traktowane wędzarnie kanałowe, jak bezpośrednie i pośrednie. Kiepskie wyroby, to w niewielkim tylko stopniu wina wędzarni, a głównie jest to brak znajomości podstaw technologii wędzenia, co udowodniła choćby ostatnio Koleżanka Halinka, osiągając bardzo dobre rezultaty podczas wędzenia w ... kartonie po telewizorze.Kolego Falek56, zapraszam Cie na naszą Grupę, gdzie przedstawisz swój problem i zaręczam, że dostaniesz całą masę przydatnych wskazówek od osób, które wędzą w podobnych wędzarniach: https://www.facebook.com/groups/wedzarniczabrac/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 Idac tym tropem że "kanał jest do kanalizacji" to powiem że pustaki są do murowania.... Wielu moich znajomych znakomitych wędzarzy korzysta z takich rozwiązań i nie są kretynami by jeździć na "jajowatych kołach". Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 No fajnie Szefie że pewne rzeczy sobie wyjaśniliśmy. Kiedyś, jak sam dobrze wiesz miałem zamiar sporządzenia takiego opracowania, i nie tylko ja zresztą, temat jednak umarł, a wspaniałe opracowanie, "Biblia" wręcz, jakiego dokonał nasz już śp. guru Andyandy jest na tyle doskonałe że wystarczy chcieć z niego korzystać . Nie każdego przecież kręci ekwilibrystyka, i jazda rowerem na scentrowanych kołach, choć nikomu zabraniać nie można, bo inaczej świat byłby smutny, to też "faktyczny fakt" .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 Kiedyś mój kolega też zakrywał deskami poradziłem mu aby deski wywalił a zakrył workiem jutowym .Różnica była ewidentna, wędzenie stało się łatwiejsze i wyroby były udane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 (edited) Kiedyś, jak sam dobrze wiesz miałem zamiar sporządzenia takiego opracowania, i nie tylko ja zresztą, temat jednak umarł Nic nie umarło. Kilka razy Ci przypominałem, a Ty za każdym razem twierdziłeś, że wszystko jest na forum, trzeba tylko poszukać. Poczytaj sobie stare posty. Nie każdego przecież kręci ekwilibrystyka, i jazda rowerem na scentrowanych kołach, choć nikomu zabraniać nie można, bo inaczej świat byłby smutny, to też "faktyczny fakt" .Każdy użytkownik tego forum ma prawo do swego zdania i przedstawienia go na tutaj. Nie znaczy to jednak, że czyjaś prawda jest "mojsza". Jeśli jesteś zwolennikiem urządzeń komorowych, to zajmij się po prostu tematami, które ich dotyczą. Kanałowe zostaw zainteresowanym i będzie ok. Edited June 1, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 (edited) Kolego Falek56, zapraszam Cię na naszą Grupę: https://www.facebook.com/groups/wedzarniczabrac/ Podczas rejestracji podaj swój nick z forum. Administracja już wie i ma udzielić Ci wszelkiej pomocy. Edited June 1, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 Właśnie wrzuciłem Twój problem na Grupę. Poczekamy na wyniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts