Jump to content

Od czego zacząć ???

Chłopak ze wsi

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów-mam poważne pytanie. Od czego zacząć przy nauce masarstwa ? Interesuje mnie to bardzo, gdyż mam szansę zatrudnienia w masarni, a jestem całkowicie zielony w tej materii. Może mógłbym liczyć na jakieś podpowiedzi-tytuły podręczników, albo coś, co pozwoliłoby mi na poważnie zmierzyć się z nauką tego zawodu i rozwiać wątpliwości.W masarni na pewno ktoś tam będzie mi mówił na przyszkoleniu, co mam robić, ale nie chciałbym pójść taki całkiem tępy na te "próbne". Pozdrawiam i z góry dziekuję za wszelaką pomoc.

"Chłopaku" to nie jest aż tak proste jak się może wydawać. Nie wiem jaką masz wiedzę/praktykę, jaką szkołę kończyłeś, jaką masz wiedzę o mikrobiologi, o procesach na poziomie komórek i tkanek.

Moim zdaniem w zakładzie dowiesz się co masz robić, jak i kiedy włączyć i wyłączyć i jakiś czas będziesz wykonywać te czynności jak koń. Jednak równolegle polecam czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Zacznij od książek związanych z ogólnie pojętą "technologią mięsa". Z czasem niewiadome, które będą się pojawiały w jednej książce będą zmuszały cię sięgnąć po inny tytuł i tak będziesz nabierał wiedzy, przynajmniej teoretycznej.

Ogólnie technologia mięsa w teorii jest prosta, jednak znajdowanie rozwiązań problemów, które wystąpiły podczas produkcji to już ciężka praca i lata doświadczeń. Tak więc zacznij od podstaw, aby chociaż wiedzieć na jakie elementy dzieli się półtusza, wstępnej klasyfikacji mięsa, jakie produkty można otrzymać z mięsa odpowiedniej klasy, proces wędzenia, temperatury.... A potem się jakoś potoczy zostaną dokumenty, normy, receptury, HACCP, weterynaria :lol: i życie

to nie jest aż tak proste jak się może wydawać.

......??? ........

wiedzę o mikrobiologi, o procesach na poziomie komórek i tkanek.

...ło matko i córko....

polecam czytać, czytać i jeszcze raz czytać.

...qrde ostatnio czytałem " Hary Potera" .... :blush:.. :tongue:....a wędlinki robię bez takiej tajemnej wiedzy....dzięki tej stronce :grin:

Dopełniając wypowiedzi chciałbym cię ostrzec że to jest jeden z najcięższych zawodów. To nie jest zabawa , jak na tym forum że robisz dla siebie kiedy chcesz i jak chcesz. W zawodzie tym w dzisiejszych czasach musisz być dyspozycyjny idąc do pracy nie będziesz wiedział kiedy wrócisz, Zapomnij o długich wekendach, o wolnych sobotach jak i czasami niedzielach bo są zawsze jakieś akcje jak nie świąteczna to wekendowa .Ponadto musisz przyzwyczaić się do butów gumowych z którymi nie rozstaniesz się już., masek i rękawic gumowych - zależnie gdzie będziesz pracował. Odzwyczaj się od papierosów jak palisz. bo nie będziesz miał czasu a jak będziesz go miał to nie będziesz miał gdzie zapalić bo wszędzie zabronione a palarnie są tak usytuowane że trzeba z pół kilometra do nich iść. Zarobki nędza 5-8zł za godzinę. tak że najszybciej dorobisz się reumatyzmu . Do tego jesteś cały czas obserwowany przez kamery.A co będziesz robił - przeważnie najcięższe prace .Co do nauki- to co robimy na tym forum i czego tu się uczymy to z tym nie do masarni . Tam są nowoczesne technologie - wszyscy myślą co by tu można jeszcze dodać zamiast mięsa i ile więcej wody wlać. Idź lepiej na byle jakiego urzędnika tam będzie lepiej . Pozdrawiam

wszyscy myślą co by tu można jeszcze dodać zamiast mięsa i ile więcej wody wlać.

.......masakra....... dlatego istnieje ta stronka i wcinamy własne wyroby...dzięki Tobie Dziadku, Maxellowi, Andrzejowi Bagno.....itd :grin:

Idź lepiej na byle jakiego urzędnika tam będzie lepiej

...a najlepiej startuj w najbliższych wyborach samorządowych ( tylko do ORMO się nie pchaj, bo egzaminy trudne :rolleyes: )

postrófka

Fentel, chciałbym zwrócić uwagę, że to, co my tu robimy to po prosta zabawa i jeśli szynka będzie Ci się kruszyła, to Cię nie przeraża, jednak w zakładzie to błąd, który dyskwalifikuje partię. Jedną partię, dwie sprzedaż, ale musisz szybko znaleźć przyczynę, bo klienci Cię zagryzą, bo będą mieli dużo odpadu z krajalnicy, nie mówiąc o walorach wizualnych, bo dziś każdy chce plasterek w całości i ze środka ( nieważne, że i tak nie położy całego plasterka szynki wiejskiej na bułkę ). Podobnie ma się sprawa z wydajnościami - Ciebie nie interesuje ile masz gotowego wyrobu, a w zakładzie jest ścisła kalkulacja i zakład musi swoje zarobić, jeśli będziesz miał za duży ubytek to ci podroży końcowy kg wędliny. Nie piszę już o stabilności mikrobiologicznej wędlin podrobowych, obślizgiwaniu jelita, robienia się otoczki wokół osłonki przy metkach po kilku dniach przechowywania. Wędlina nasza może być bardziej lub mniej uwędzona, bardziej lub mniej brązowa/wiśniowa i jeśli raz Ci wyjdzie ok, to innym razem zaakceptujesz różne odcienie, a w zakładzie wszystko musi być takie samo, za każdym razem. No i wbrew pozorom, ty jak chcesz zrobić kiełbasę/salceson/wędzonkę kupujesz te składniki, które akurat potrzebujesz, a w zakładzie masz mnóstwo "śmieci", tłuszczu, skórek, pachwiny, które musisz w pełni zagospodarować

Słowa Dziadka potwierdzają to, o czym piszę

... Co do nauki- to, co robimy na tym forum i czego tu się uczymy to z tym nie do masarni . Tam są nowoczesne technologie - wszyscy myślą, co by tu można jeszcze dodać zamiast mięsa i ile więcej wody wlać.