Maxell Posted June 6, 2020 Report Share Posted June 6, 2020 Potrzebuję pilnie sprawdzonego przepisu na dobry chleb żytni na drożdżach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted June 6, 2020 Report Share Posted June 6, 2020 (edited) Od siebie mogę polecić ten przepis na chlebek. Co prawda ja piekę na zaczynie, ale spokojnie można upiec na drożdżach. Jest to duża porcja na chleby , jak piekę z połowy, czyli z 1 kg mąki. Składniki: 2kg mąki (30% żytniej, 70% pszennej) 2 duże łyżki soli 3 duże ziemniaki 50g drożdży lub zakwas chlebowy ( ja piekłam na samym zaczynie)1,5 l maślanki lub serwatki czarnuszka do posypania PRZEPIS NA PÓŁOWĘ PORCJI 1kg mąki (30% żytniej, 70% pszennej) 1 duża łyżki soli 2 średnie ziemniaki 25 g drożdży lub zakwas chlebowy ( ja piekłam na samym zaczynie) 0,75 l maślanki lub serwatki czarnuszka do posypania Sposób wykonania:Ziemniaki gotujemy w łupkach bez soli, które po ugotowaniu ucieramy na drobniutkiej tarce. Do dużego gara wsypujemy mąkę, sól, utarte ziemniaki, zakwas lub drożdże, które rozpuściliśmy w letniej wodzie z dodatkiem łyżki cukru - oczywiście wyrośnięte. Mieszamy owe składniki, dolewając stopniowo serwatkę. Po długim wyrobieniu ciasta, odkładamy w kąt, ciepłe miejsce gar, który przykrywamy - przykładowo poduszką. Po ok. 2h ciasto powinno wyrosnąć - tzn. zwiększyć dwukrotnie objętość. Po wyrośnięciu, ciasto przelewamy na uprzednio przygotowaną brytwankę ( ja piekłam w naczyniu żaroodpornym ) posmarowaną masłem i posypaną mąką.Formujemy okrągły kształt chlebusia delikatnie obsypując mąką - min. nacinamy od góry, posypujemy czarnuszką. Do rozgrzanego piekarnika (200°C) wkładamy chlebuś. Pieczemy 60 min z tym, że w połowie czasu pieczenia można zmniejszyć temp na 180 stopni. Wszystko zależy od piekarnika. Jeśli piekarnik przypieka od góry, to przykrywamy chleb folią aluminiową - raz na jakiś czas.Ziemniaki są dodawane po to, by chlebuś zachowywał wilgotność - nawet do 2 tygodni odpowiednio przechowywany.Smacznego! Edited June 6, 2020 by @halusia@ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted June 6, 2020 Report Share Posted June 6, 2020 Chleb zwykły Mąka pszenna typ 450 lub 500 – 60 dagTyp 720 żytnia – 15 dagTyp 2000 żytnia – 5 dagDrożdże suche – 11gSól - 25 gWoda lekko ciepła – 400-450 ml, ilość wody zależy od typu mąki i jej wilgotności, może to być nawet 500ml, jeżeli będzie na zaczynie to wody trochę więcej.Dwie nieduże foremki 25x11.5x8 lub ciut większe Można do tego wszystkiego dodać zaczyn z zakwasu:Zakwas – 50 gMąka żytnia typ 720 – 20 gEwentualnie ze dwie łyżki wody.Odstawić na minimum 12 godz. do ukwaszenia.Jeżeli ktoś chce zrobić na samym zakwasie to zaczyn podwójny trzeba zrobić, ale i wyrastanie chleba będzie dłuższe. Suche składniki wymieszać przed dodaniem wody i opcjonalnego zaczynu zakwasowego.Wyrobić ciasto, odstawić do wstępnego wyrastania.Ciasto po wyrobieniu powinno być luźne, ale nie za bardzo, nie powinno przyklejać się do ścianek misy robota.Następnie uformować wałeczki i włożyć do posmarowanych olejem i posypanych mąką foremek.Przed włożeniem foremek piekarnik spryskać wodą, można też do piekarnika wstawić pojemniczek z wrzącą wodą.Temp. 230st.C przez 15 min. i 190-200st.C przez 20-25 min.Po wyjęciu z piekarnika wyjąć chlebki na kratkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted June 6, 2020 Report Share Posted June 6, 2020 Chleb żytni na drożdzach...hm, trudny temat zapodałeś Mirku.Z reguły się nie piecze takiego chlebaponieważ mąka żytnia potrzebuje ukwaszenia.Gdybym miała taki upiec to próbowała bym zrobić zaczyn a nast dnia ciasto właściwe.(dwie fazy)Szukam przepisu na swoich ulubionych blogach ale wszędzie pszenno-żytnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted June 6, 2020 Report Share Posted June 6, 2020 Tu jest przepis Olgi Smile https://www.olgasmile.com/chleb-zytni.htmlale polecam też przeczytać ten wpis na moim ulubionym blogu https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2019/01/zytni-chleb-z-brazowym-ryzem.html#more Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biedronek Posted June 6, 2020 Report Share Posted June 6, 2020 Moja żonka piecze taki chlebek z przepisu z książki J. Hamelmana i wychodzi pyszny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted June 6, 2020 Report Share Posted June 6, 2020 Moja żonka piecze taki chlebek z przepisu z książki J. Hamelmana i wychodzi pyszny. Przepis fajny ale to nie jest chleb na drożdżach No i kto to słyszał żeby mazać na stronach książki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biedronek Posted June 6, 2020 Report Share Posted June 6, 2020 Jak najbardziej na drożdżach, a ksiażka"pomazana"żeba szło krok po kroku. Książka jak i autor by się nie pogniewali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted June 6, 2020 Report Share Posted June 6, 2020 Krok Idojrzały zakwas 200gto jest właśnie etap zakwaszania mąki żytniej Jeśli Twoja żona nie używa zakwasu i prowadzi ciasto na samych drożdżachto podaj dokładnie jak to robi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smakoszek Posted June 7, 2020 Report Share Posted June 7, 2020 https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/w-kuchni/jak-zneutralizowac-kwas-fitynowy-w-platkach-zbozowych-i-orzechach-aa-Au2M-XdTu-g75q.html "Jak zneutralizować kwas fitynowy w żywności?....Fermentacja – przygotowywanie pieczywa na zakwasie powoduje większy rozpad kwasu fitynowego niż w przypadku pieczywa na drożdżach. Chcąc ograniczyć ilość kwasu fitynowego w diecie, wybieraj pieczywo na zakwasie, a nie na drożdżach." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 7, 2020 Author Report Share Posted June 7, 2020 Dzięki, ale pytanie było jasne i konkretne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted June 7, 2020 Report Share Posted June 7, 2020 Dzięki, ale pytanie było jasne i konkretne. Oczywiście, z tym że chlebek na mące żytniej w 100 % i na drożdżach to jest nie lada wyzwanie. Szukam przepisu , ale to już nie będzie sprawdzony przeze mnie, nie mam takiego doświadczenia. Może ktoś inny jeszcze coś podrzuci . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted June 7, 2020 Report Share Posted June 7, 2020 chleb kukurydziany:5oog mąki pszennej, 250g mąki kukurydzianej pół litra mleka 25 g drożdży 2 łyżki oleju,2 łyżki mąki kartoflanej, 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli .Z pół szkl mleka,mąki i cukru zrobić zaczyn aż drożdże powiększa zaczyn.Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto ręcznie albo w maszynie.Ciasto umieścic w foremce 34cm x 11cm. i czekać aż powiększy swoją objętość.Piec temp. 200 stopni przez 55 minut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 7, 2020 Report Share Posted June 7, 2020 chleb kukurydziany: @nestor,zlituj się Potrzebuję pilnie sprawdzonego przepisu na dobry chleb żytni na drożdżach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 7, 2020 Report Share Posted June 7, 2020 Przewertowałam kilka książek dedykowanych pieczeniu chleba.Znalazłam dosłownie jeden (!) przepis na stuprocentowy chleb żytni na drożdżach.Niestety, przepisu nie sprawdzałam więc nie wiem, czy chleb jest dobry.Jeżeli mimo tych mankamentów @Maxell jest nadal zainteresowany, to przepis zacytuję.Pochodzi on z książki Bearrice Ojakangas "Chleb - Pieczemy w domu" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted June 7, 2020 Report Share Posted June 7, 2020 Rzeczywiście popełniłem "Faux pas".Zauważyłem dopiero po podaniu przepisu,że chodziło o przepis na inny chleb.Dlatego proszę go usunąć,albo przenieś go innego działu,bo chleb ten jest smaczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 8, 2020 Author Report Share Posted June 8, 2020 Aniu, podaj ten przepis. To nie dla mnie, tylko Małżonki naszego wspólnego Kolegi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted June 8, 2020 Report Share Posted June 8, 2020 Aniu, podaj ten przepis. To nie dla mnie, tylko Małżonki naszego wspólnego Kolegi.Chyba chodzi o ten przepis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 8, 2020 Report Share Posted June 8, 2020 Chyba chodzi o ten przepis Bardzo, bardzo Ci dziękuję @bilu72 Zrobiłam zdjęcia stron rano, niestety - byłam cały dzień zajęta, praktycznie poza domem.A tu taka niespodzianka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted June 26, 2020 Report Share Posted June 26, 2020 Zrobiłem kilka próbnych wypieków chleba żytniego na drożdżach i w mojej ocenie ten który tu przedstawiam jest najsmaczniejszy .przepis na keksówkę 30cm mąka żytnia T720 - 340 gmąka żytnia T580 - 340 gdrożdże 15g woda 485gsól 15g W całej ilości wody rozpuszczamy 10g drożdży , dodajemy mąkę T720 , mieszamy i wstawiamy do lodówki . U mnie zaczyn stał 12h ( może być dłużej ) . W przypadku dłuższego pozostawienia w lodówce , należy dodać wcześniej soli aby spowolnić rozmnażanie drożdży.Po wyjęciu z lodówki dodałem reszte drożdzy oraz mąkę T580 i wymieszałem ciasto . NIE WYRABIAĆ , wymieszać do połączenia zaczynu z pozostałą mąką . Nałożyć do keksówki , pozostawić do wyrośnięcia . Piec 15 min w 230C i 45min w 200C . Ja na 15 minut przed końcem pieczenia wyjąłem z keksówki i dopiekałem w celu dosuszenia miękiszu.Chleb nie jest kwaśny , miękisz sprężysty , smak wyrażny żytni . Wyszedł Ok .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 26, 2020 Report Share Posted June 26, 2020 Zrobiłem kilka próbnych wypieków chleba żytniego na drożdżach i w mojej ocenie ten który tu przedstawiam jest najsmaczniejszy Mistrzu Kto jak kto ale Ty na chlebie to sie znasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 26, 2020 Report Share Posted June 26, 2020 NIE WYRABIAĆ , Dlaczego nie wyrabia się ciasta żytniego? Czy wyrabianie szkodzi w jakikolwiek sposób wypiekowi?A co z mieszanym ? Pytam w celach poznawczych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted June 27, 2020 Report Share Posted June 27, 2020 NIE WYRABIAĆ ,Dlaczego nie wyrabia się ciasta żytniego? Czy wyrabianie szkodzi w jakikolwiek sposób wypiekowi?A co z mieszanym ? Pytam w celach poznawczych.Żyto nigdy nie utworzy ciasta o charakterze jak pszennica, choć również jak ona zawiera białka tworzące gluten. W pszenicy wyrabianie powoduje rozciągnięcie tych białek tworząc siatkę glutenową. W żytnim łączenie tych białek upośledzone jest przez wysoką zawartość pentozanów, wielocukrów konkurujących z białkami o wodę. Wyrabiając żytni chleb doprowadzimy do uszkodzenia delikatnych zbożowych wielocukrów, chleb zamiast być puszysty i delikatny, stanie się lepki i gliniasty. Żytnie wystarczy łączyć delikatnie łyżką czy ręką tylko do połączenia składników. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted June 27, 2020 Report Share Posted June 27, 2020 Zrobiłem kilka próbnych wypieków chleba żytniego na drożdżach i w mojej ocenie ten który tu przedstawiam jest najsmaczniejszy . Wiedziałam , że na Ciebie mogłam liczyć. Wizualnie chlebek wygląda smacznie , może kiedyś osobiście wypróbuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.