Jump to content

Kaszanka pytanie o przepis


Trucker1989

Recommended Posts

Witam za parę dni będę brał połowę świniaka i ze skórek głowy itd. chciałbym zrobić kaszankę oczywiście czarną tradycyjną i tylko z kaszy gryczanej bo taką lubię najbardziej.

Przejrzałem bardzo dużo przepisów ale większość z nich jest bardzo bogata w mięso a u mnie wszyscy wolą kaszankę mniej bogatą wręcz lekko ,,sypką" z większą ilością kaszy.

Może ktoś poda mi jakieś proporcje żeby za bardzo nie przesadzić z kaszą skórkami itd.

A drugie pytanie dotyczy pieprzu ziołowego bo pamiętam że mój dziadek przy świniobiciu zawsze dodawał tylko nie pamiętam już czy do kaszanki czy innych wyrobów, jak myślicie doanie go wpłynie dobrze na smak czy raczej nie?

z góry dzięki za odpowiedź

Link to comment
Share on other sites

 

 

pytanie dotyczy pieprzu ziołowego

Co do pieprzu - lubisz pikantną 3-4g/kg czarnego jak łagodną - 2g/kg czarnego pieprzu do jednej i drugiej proponuję (tylko) 2 g/kg ziołowego (ziołowy to mieszanka przypraw).

Z wpisu wygląda że chcesz bardziej kaszę zabarwioną krwią - taką kaszę na sypko z czymś tam ale odrobiną ;)  . Niestety takiej nie widziałem , ponieważ uwielbiam kaszankę , proponuję Ci przepis Mistrza AndrzejK , pis67, czy Arkadiusz.  Z drugiej strony kaszanka która sie sypie jest wyrobem nieprawidłowym - ale to wolny kraj. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

u mnie wszyscy wolą kaszankę mniej bogatą wręcz lekko ,,sypką" z większą ilością kaszy.

1. Nie używaj do wyrobu  skórek.

2. Kasza po obróbce termicznej (próżeniu ) powinna stanowi około 70 % wsadu.

3. Kaszę przed gotowaniem należy przepłukać wodą.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...