Trucker1989 Posted June 20, 2020 Report Share Posted June 20, 2020 Witam za parę dni będę brał połowę świniaka i ze skórek głowy itd. chciałbym zrobić kaszankę oczywiście czarną tradycyjną i tylko z kaszy gryczanej bo taką lubię najbardziej.Przejrzałem bardzo dużo przepisów ale większość z nich jest bardzo bogata w mięso a u mnie wszyscy wolą kaszankę mniej bogatą wręcz lekko ,,sypką" z większą ilością kaszy.Może ktoś poda mi jakieś proporcje żeby za bardzo nie przesadzić z kaszą skórkami itd.A drugie pytanie dotyczy pieprzu ziołowego bo pamiętam że mój dziadek przy świniobiciu zawsze dodawał tylko nie pamiętam już czy do kaszanki czy innych wyrobów, jak myślicie doanie go wpłynie dobrze na smak czy raczej nie?z góry dzięki za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 20, 2020 Report Share Posted June 20, 2020 pytanie dotyczy pieprzu ziołowego Co do pieprzu - lubisz pikantną 3-4g/kg czarnego jak łagodną - 2g/kg czarnego pieprzu do jednej i drugiej proponuję (tylko) 2 g/kg ziołowego (ziołowy to mieszanka przypraw).Z wpisu wygląda że chcesz bardziej kaszę zabarwioną krwią - taką kaszę na sypko z czymś tam ale odrobiną . Niestety takiej nie widziałem , ponieważ uwielbiam kaszankę , proponuję Ci przepis Mistrza AndrzejK , pis67, czy Arkadiusz. Z drugiej strony kaszanka która sie sypie jest wyrobem nieprawidłowym - ale to wolny kraj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trucker1989 Posted June 20, 2020 Author Report Share Posted June 20, 2020 Pisząc sypka miałem raczej na myśli żeby nie była mocno zbita źle się wyraziłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted June 20, 2020 Report Share Posted June 20, 2020 u mnie wszyscy wolą kaszankę mniej bogatą wręcz lekko ,,sypką" z większą ilością kaszy. 1. Nie używaj do wyrobu skórek.2. Kasza po obróbce termicznej (próżeniu ) powinna stanowi około 70 % wsadu.3. Kaszę przed gotowaniem należy przepłukać wodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.