Jump to content

[Rosja] Dziewięć pysznych domowych przepisów na uszy wieprzowe


Maxell

Recommended Posts

Dzisiaj przedstawiam Wam 9 domowych przepisów na przygotowanie wieprzowych uszu. Będą to:

 

1. Uszy wieprzowe po koreańsku

 

post-39694-0-43664600-1593074549_thumb.jpg

 

2. Uszy wieprzowe do piwa

 

post-39694-0-70176900-1593074633_thumb.jpg

 

3. Sałatka ze świńskich uszu po koreańsku

 

post-39694-0-23306900-1593074748_thumb.jpg

 

4. Rolada ze świńskich uszu

 

post-39694-0-55992000-1593074844_thumb.jpg

 

5. Uszy wieprzowe z piekarnika

 

post-39694-0-03450300-1593074965_thumb.jpg

 

6. Uszy smażone po koreańsku

 

post-39694-0-76224200-1593075072_thumb.jpg

 

7. Zapiekane uszy wieprzowe na świąteczny stół

 

post-39694-0-89804700-1593075211_thumb.jpg

 

8. Świńskie uszy marynowane

 

post-39694-0-59179100-1593075290_thumb.jpg

 

9. Świńskie uszy wędzone

 

post-39694-0-93254600-1593075380_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Przepis nr 1. Uszy wieprzowe po koreańsku.

 

post-39694-0-78016000-1593078896_thumb.jpg

 

Zdrowy, smaczny i niedrogi koreański przysmak! Uszy wieprzowe po koreańsku to pyszne danie wykonane z prostych i niedrogich produktów.

Czas przygotowania: 1 doba, 3 godz. 15 min

 

Składniki:

 

1. Uszy wieprzowe – 2 szt.

2. Sos sojowy – 40 ml.

3. Cukier – 2,5 g.

4. Mielona kolendra – 40 g.

5. Mielona ostra papryka – 1,5 g.

6. Czosnek – 3 ząbki.

7. Ocet jabłkowy – 40 ml.

8. Olej roślinny – 85 ml.

9. Liść laurowy – 1 szt.

10. Pieprz czarny ziarnisty – kilka ziaren.

 

Sposób przygotowania, krok po kroku:

 

Krok 1:

 

post-39694-0-31611300-1593078993_thumb.jpg

 

Uszy świńskie moczymy w zimnej wodzie przez 1 godzinę.

 

Krok 2:

 

post-39694-0-17205300-1593079000_thumb.jpg

 

Myjemy je dokładni i opłukujemy w gorącej bieżącej wodzie. Przecinamy małżowiny uszne i ostrożnie myjemy wszystkie zagłębienia. Po umyciu, zalewamy uszy zimną wodą, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu oraz sól i gotujemy przez dwie godziny.

 

Krok 3:

 

post-39694-0-79740800-1593079009_thumb.jpg

 

Wyciągamy gotowe uszy z bulionu i pozostawiamy do ostygnięcia. Jak sprawdzić stopień ugotowania uszu wieprzowych? Jeśli swobodnie przekłujemy ucho widelcem, wówczas uszy są ugotowane. Uszy powinny być całkowicie schłodzone, w przeciwnym razie zaczną się sklejać.

 

Krok 4:

 

post-39694-0-99577200-1593079015_thumb.jpg

 

Schłodzone uszy wieprzowe kroimy w cienkie paski.

 

Krok 5:

 

post-39694-0-61031300-1593079022_thumb.jpg

 

Do posiekanych uszu dodajemy: cukier, sos sojowy, kolendrę, które można zastąpić gotową koreańską przyprawą.

 

Krok 6:

 

post-39694-0-35106400-1593079028_thumb.jpg

 

Przeciskamy czosnek przez prasę lub kroimy go bardzo drobno, dodajemy ostrą zmieloną czerwoną paprykę lub paprykę świeżą. Jeśli dodajemy świeżą, zaczynamy od jednej czwartej strączka. Z uwagi na ostrość więcej papryki lepiej dodać później. Świeży strąk papryki kroimy bardzo drobno.

 

Krok 7:

 

post-39694-0-12165200-1593079034_thumb.jpg

 

Dodajemy ocet jabłkowy i mieszamy. Ogrzewamy olej roślinny na patelni i podlewamy nim uszy wieprzowe. Jeszcze raz wszystko dokładnie  mieszamy i wstawiamy na dobę do lodówki, aby wszystko się marynowało.

 

Chcę podzielić się spostrzeżeniami: oryginalny przepis wskazuje 85 ml oleju roślinnego. Jeśli chodzi o mnie, to dużo. Zmniejszyłem ilość oleju roślinnego do 50 mililitrów. Aby uszy wieprzowe były całkowicie zamarynowane, okresowo je mieszałem tak, by wszystkie kawałki były w marynacie. W efekcie otrzymałem uszy wieprzowe niezbyt tłuste i nie musiałem odlewać z nich nadmiaru oleju roślinnego.
To danie nadaje się na lunch, kolację lub przekąskę. Można go podawać przyjaciołom do piwa, a nawet umieścić świątecznym stole. Ta przekąska zawsze znajdzie swoje miejsce.
Chciałbym również zauważyć, że uszy wieprzowe są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ponieważ zawierają kolagen, który pomaga naszemu ciału być młodym i zdrowym.

 

Pozdrawiam i smacznego.

Link to comment
Share on other sites

Przepis nr. 2. Uszy wieprzowe do piwa.

 

Uszy wieprzowe do piwa

Czas przygotowania: 4 godz. 10 min

 

post-39694-0-54093000-1593093444_thumb.jpg

 

Przygotuj pikantną przekąskę do piwa i zaproś znajomych! Przepis na wędzone, domowe uszy wieprzowe pochodzi od mojego męża, który przygotowuje je na spotkania z przyjaciółmi. Przygotowanie uszu zajmuje kilka godzin, ale nie wymaga absolutnie żadnych specjalnych umiejętności ani dodatkowych produktów. Możesz wziąć dowolne przyprawy według własnych upodobań. Użyj wyobraźni, a twoje wieprzowe uszy będą ekskluzywne!

 

Składniki:

 

1. Uszy wieprzowe – 2 szt. (ok. 700 g).

2. Woda – 3 l.

3. Cebula – 100 g.

4. Czosnek – 6 ząbków.

5. Liść laurowy – 2 szt.

6. Pieprz czarny mielony – do smaku.

7. Pieprz czarny ziarnisty – 5 szt.

8. Sos sojowy – 100 ml.

9. Koper (baldachy z nasionami) – 40 g.

10. Sól – do smaku (najlepiej 1 łyżka stołowa na litr wody).

11. Olej roślinny (do smarowania rusztu) – 10 ml.

12. Natka pietruszki – kilka gałązek.

 

Sposób wykonania:

 

Przed przygotowaniem przekąski z uszu wieprzowych dokładnie je wyczyść i dokładnie umyj. Teraz włóż uszy do dużego garnka, wlej wodę i zagotuj. Dołóż obraną całą cebulę, zmiażdżony czosnek (połowę, drugą połowę pozostaw do wędzenia), natkę pietruszki, czarny pieprz i ziarna pieprzu, sos sojowy i koperek. Gotuj na średnim ogniu przez 1 godzinę. Koniecznie wypróbuj uszy w celu uzyskania odpowiedniego zasolenia i dodaj sól, jeśli to konieczne.
Po godzinie - wyłącz palnik i pozwól uszom zostać w bulionie na dwie następne godziny.
Możesz zacząć przygotowywać wędzarnię. Świetnie będzie, jeśli do wędzenia użyjesz gałęzi drzew owocowych - nada to przekąsce wyjątkowy aromat. Posmaruj ruszt olejem, połóż na niego uszy, które wcześniej natarłeś czarnym pieprzem i posiekanym czosnkiem. Wędź je w gorącym dymie przez 40-50 minut.
Po uwędzeniu, pokrój wędzone uszy w paski i podawaj do piwa.

Zapewniam, że będą wszystkim smakowały.

 

Smacznego: Ludmiła

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Przepis nr 3: Sałatka ze świńskich uszu po koreańsku.

 

Sałatka ze świńskich uszu po koreańsku

Czas przygotowania: 2 godziny

 

post-39694-0-06642900-1593094979_thumb.jpg

 

Składniki:

 

1. Uszy świńskie – 2 szt. duże lub 3 szt. mniejsze.

2. Cebula – 3 średnie szt.

3. Marchew – 300 g.

4. Czosnek – 2 duże ząbki.

5. Olej roślinny – 85 ml.

6. Przyprawy różne – do smaku (pieprz, papryka, kolendra, przyprawa koreańska do marchwi itp.).

7. Ocet – 1 łyżka stołowa lub do smaku.

8. Sól – 2,5 g lub solić do smaku.

9. Cukier – 5 g lub do smaku.

 

Sposób przygotowania:

 

Uszy wieprzowe gotować w osolonej wodzie przez 1,5 godziny.
Ostudzić pod strumieniem zimnej wody do czasu, aż ich powierzchnia przestanie być lepka. Teraz pokroić w paski.
Przygotuj aromatyczny olej. Aby to zrobić, wlej olej do głębokiej patelni. Dobrze rozgrzej i włóż 1 zmiażdżony ząbek czosnku i 1 posiekaną cebulę. Smaż na małym ogniu, aż do uzyskania bardzo, bardzo ciemnego koloru.
Ponownie rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smaż przez minutę. Dodaj pokrojone uszy, przyprawy, ocet, cukier, sól. Dobrze wszystko wymieszaj. Przełóż do innego naczynia. Dopraw posiekanym czosnkiem i innymi przyprawami do smaku. Pozostaw na kilka godzin by wszystko się ze sobą smakowo połączyło.

Można się delektować smakiem.

 

Smacznego.

 

Link to comment
Share on other sites

Przepis nr 4: Rolada ze świńskich uszu.

 

Rolada ze świńskich uszu

Czas przygotowania: 45 min

 

post-39694-0-90055400-1593096099_thumb.jpg

 

Szybka i bardzo smaczna przekąska piwna dla prawdziwych mężczyzn! Wcześniej zawsze natrafiliśmy na przepisy z uszu wieprzowych z obowiązkowym długim gotowaniem. Mój mąż i ja byliśmy bardzo zaskoczeni, gdy znaleźliśmy przepis, który zapewniał pyszną przekąskę zaledwie w 40 minut. Danie okazało się pikantne i niezwykłe. Urozmaiciliśmy przepis dodając oprócz soli, mieszankę papryki i suchych ziół (koperek, natka pietruszki, bazylia, oregano). Polecam!

 

Składniki:

 

1. Uszy świńskie – 2 szt. (ok. 700 g).

2. Sól – do smaku.

3. Mieszanka mielonych przypraw – do smaku.

4. Mieszanka suszonych ziół – do smaku.

5. Czosnek – 5 ząbków.

 

Sposób wykonania:

 

Aby przygotować roladę, musisz dokładnie umyte i wysuszone uszy wieprzowe natrzeć odrobiną soli i przypraw do smaku.
Następnie obierz czosnek i pokrój go wzdłuż na paski. Za pomocą ostrego noża zrób nacięcia w grubszych miejscach uszu, a następnie naszpikuj je paskami przygotowanego czosnku.

Włóż ucho do ucha i zwiń ciasno w rulon. Teraz zwiąż ściśle przędzą wędliniarską lub grubą nicią. Owiń roladę folią do pieczenia i staw do piekarnika. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wyjmij gotową roladę z piekarnika, ostudź i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
Przekąska jest gotowa – można nalewać piwo!

 

Smacznego.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Przepis nr. 5: Uszy wieprzowe z piekarnika.

 

Uszy wieprzowe z piekarnika

Czas przygotowania: 1 godz. 30 min

 

post-39694-0-15421200-1593097899_thumb.jpg

Szybki i smaczny posiłek na obiad lub lunch - warto spróbować! Czasami chcę pozwolić na coś niezbyt przydatnego, ale zdecydowanie smacznego. Uszy wieprzowe są prawdziwym przysmakiem, zwłaszcza jeśli są odpowiednio ugotowane. Idealna dla nich jest marynata drobiowa z majonezem, która jest typowa dla kurczaka. Świniowate uszy będą idealną przystawką lub osobnym daniem podczas uroczystej lub codziennej rodzinnej kolacji.

 

Składniki:

 

1. Uszy wieprzowe – 2 szt. (ok. 700 g).

2. Majonez – 3 duże stołowe łyżki (ok. 60 g).

3. Papryka ostra mielona – do smaku.

4. Sól – do smaku.

5. Czosnek – 5 ząbków.

6. Olej roślinny – 5 ml.

 

Sposób wykonania:

 

1. Gotuj oczyszczone i dokładnie umyte uszy w osolonej wodzie przez około 20 minut.
2. Podczas gotowania uszu przygotuj dla nich panierkę: do majonezu dodaj pieprz, sól i wyciśnij czosnek. Mieszaj wszystko delikatnie, aż uzyskasz gładką masę.
3. Wyjmij uszy z wody i całkowicie je ostudź.
4. Teraz dokładnie pokryj ochłodzone uszy przygotowaną panierką.
5. Włóż uszy do natłuszczonego naczynia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Podawaj na gorąco ze sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego!

Link to comment
Share on other sites

Przepis nr. 6: Smażone uszy wieprzowe po koreańsku.

 

Smażone uszy wieprzowe po koreańsku
Czas przygotowania: 2 godz. 20 min
 

post-39694-0-91402800-1593102043_thumb.jpg

 

Bardzo smaczne, pikantne jedzenie dla tych, którzy lubią słone dania. Wskazane szczególnie do piwa.

 

Składniki:

 

1. Świńskie uszy – 1 kg.

2. Ostra przyprawa do marchewki po koreańsku – 5 g.

3. Olej roślinny – 150 ml.

4. Czosnek – 4 ząbki.

5. Sól – 10 g.

6. Cukier – 10 g.

7. Ocet – 5 ml (1 łyżeczka).

 

Sposób wykonania:

 

Mąż uwielbia pić piwo w towarzystwie przyjaciół. Dostałem koreańskie przepisy na wieprzowe uszy od bardziej doświadczonej koleżanki i przygotowałem niespodziankę dla mężczyzn.
Kupujemy uszy wieprzowe. Dokładnie je czyścimy i myjemy. Moczymy w czystej, zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę.

Przygotowujemy większy garnek, do którego wlewamy wodę, wkładamy czyste i wymoczone uszy, dodajemy sól i gotujemy przez 2 godziny. Po wystudzeniu, kiedy uszy się już nie kleją, tniemy je na cienkie paski, jak makaron.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Rozłóż pocięte uszy w głębokiej miseczce, posyp cukrem, dodaj ocet i dokładnie wymieszaj. Mieszaj do czasu, aż cukier się rozpuści.

Po rozpuszczeniu cukru dopraw uszy do smaku koreańską ostrą mieszanką do marchewki i solą.

Na patelni mocno rozgrzej olej roślinny, wyłącz palnik i dodaj czosnek. Teraz zalej uszy pachnącym olejem. Dokładnie wymieszaj i przekąska do piwa gotowa.
 

Smacznego piwosze.

Link to comment
Share on other sites

Przepis nr 7: Pieczone uszy wieprzowe na świąteczny stół.

 

Pieczone uszy wieprzowe na świąteczny stół

Czas przygotowania: 1 godz. 10 min

 

post-39694-0-74316400-1593103809_thumb.jpg

 

Składniki:

 

1. Uszy wieprzowe – 2 szt.

2. Czosnek – 2 ząbki.

3. Musztarda – 2,5 g (pół łyżeczki).

4. Sól – 10 g.

5. Olej roślinny – 40 ml.

6. Pieprz czarny mielony – do smaku.

7. Ketchup – 60 g (trzy stołowe łyżki).

8. Majonez – 60 g (trzy stołowe łyżki).

 

Sposób wykonania:

 

Krok 1:

 

post-39694-0-85584700-1593103865_thumb.jpg

 

Uszy wieprzowe należy dokładnie umyć, oczyścić i namoczyć przez kilka godzin w wodzie. Następnie ponownie oczyścić i dokładnie opłukać.

 

Krok 2:

 

post-39694-0-05905900-1593103874_thumb.jpg

 

Gotujemy uszy wieprzowe na średnim ogniu, z zamkniętą pokrywką garnka, przez godzinę, dodając sól.

 

Krok 3:

 

post-39694-0-49571700-1593103907_thumb.jpg

 

Zaczynamy przygotowywać sos. W pierwszej kolejności do miski władamy ketchup.

 

Krok 4:

 

post-39694-0-44306100-1593103912_thumb.jpg

 

Do keczupu dodajemy taką samą ilość majonezu.

 

Krok 5:

 

post-39694-0-41551100-1593103917_thumb.jpg

 

Dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i 0,5 łyżeczki  musztardy.

 

Krok 6:

 

post-39694-0-42319600-1593103924_thumb.jpg

 

Wszystko dokładnie mieszamy i dodaj czarny pieprz do smaku.

 

Krok 7:

 

post-39694-0-57888000-1593103931_thumb.jpg

 

Jedno z uszu smarujemy olejem roślinnym.

 

Krok 8:

 

post-39694-0-59152200-1593103937_thumb.jpg

 

Drugie ucho posmaruj przygotowanym sosem i piecz uszy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 10-12 minut.

 

Krok 9:

 

post-39694-0-91965300-1593103943_thumb.jpg

 

Wyjmujemy gotowe uszy z piekarnika i degustujemy.

 

Krok 10:

 

post-39694-0-88569600-1593103950_thumb.jpg

 

Przygotowaliśmy po prostu pyszną domową przystawkę z wieprzowych uszu!

 

 

Smacznego!

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Przepis nr 8: Uszy wieprzowe marynowane.

 

post-39694-0-12983000-1593106658_thumb.jpg

 

Uszy wieprzowe marynowane
Czas przygotowania: 1 dzień, 3 godz.

 

Ekskluzywna przekąska dla prawdziwego konesera ostrości! Kuchnia koreańska jest bardzo popularna na całym świecie i postanowiliśmy do niej dołączyć, przygotowując doskonałą pikantną przystawkę z wieprzowych uszu. Nawet nie myślałem, że przepis jest taki prosty. Efektem był bardzo pikantny i interesujący przysmak. Spróbuj! Zwłaszcza jeśli spodziewane są koleżeńskiego spotkania.

 

Składniki:

 

1. Uszy świńskie – 2 szt. (ok. 700 g).

2. Kolendra mielona – 25 g (20 g do marynaty i 5 g do gotowania).

3. Ziele angielskie ziarna – 5 g.

4. Mieszanka mielonych papryk – do smaku.

5. Sól – 40 g (20 g do gotowania i 20 g do marynaty).

6. Czosnek – 7 ząbków (1 ząbek do gotowania i 6 ząbków do marynaty).

7.Cebula – 1 szt.

8. Liść laurowy – 3 szt.

9. Ocet – 40 ml (dwie łyżki).

10. Sos sojowy – 40 ml.

11. Olej roślinny – 40 ml.

12. Cukier – 5 g.

13. Ostra przyprawa koreańska do marchewki – 1 opakowanie.

 

Sposób wykonania:

 

1. Dokładnie sprawdź uszy: nie powinny mieć włosów. Jeśli istnieją, opal je nad ogniem, a następnie oczyść ze spalonych części nożem.
2. Dokładnie umyj uszy pod bieżącą wodą. Umyte umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez godzinę.
3. Po godzinie dopraw uszy kolendrą, zielem angielskim, mieszaniną zmielonej papryki i solą. Dodaj również ząbek czosnku, całą obraną cebulę i liść laurowy. Gotuj jeszcze godzinę.

Podczas gdy uszy się gotują, wykonaj marynatę:

1. W głębokiej misce wymieszaj ocet, sos sojowy, olej roślinny, kolendrę, sól, cukier, koreańską przyprawę do marchewki i czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Mieszaj mieszaninę tak długo, aż będzie gładka.

Marynata jest gotowa!

Gdy uszy się zagotują, pozwól im ostygnąć i pokrój je w cienkie paski, a następnie włóż do pojemnika z marynatą i dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania w lodówce na 24 godziny. Po zamarynowaniu podawaj tak przygotowane uszy jako przekąskę lub osobne danie.

Smacznego!

 

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Przepis nr 9: Wędzone uszy wieprzowe.

 

post-39694-0-90269400-1593108019_thumb.jpg

 

Wędzone uszy wieprzowe

Zrób pyszną i prostą przekąskę, której nikt nie zapomni! Idealna przekąska o smaku prawdziwego dymu to marzenie każdego mężczyzny podczas piwnej uczty.

 

Składniki:

 

1. Świńskie uszy – 700 g (2 duże sztuki).

2. Sos sojowy – 100 ml.

3. Czosnek – 3 ząbki.

4. Anyż (gwiazdka) – 1 szt.

5. Liść laurowy – 2 szt.

6. Pieprz czarny ziarnisty – 3 szt.

7. Ziele angielskie (ziarenka) – 3 szt.

8. Koper – 3 łodygi z rozwiniętymi parasolami

9. Cebula – 1 szt.

10. Sól – do smaku.

11. Olej roślinny – 25 ml.

 

Sposób wykonania:

 

Połóż uszy wieprzowe, poddane wcześniej dokładnej obróbce (bez tłuszczu i włosia), umyte, na dnie garnka, dodaj wodę i gotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj do uszu sos sojowy, nieobrany zmiażdżony czosnek, anyż, liść laurowy, kilka groszków czarnego pieprzu, kilka groszków ziela angielskiego, koperek z kwiatostanami, sól i obraną cebulę. Gotuj jeszcze przez godzinę na małym ogniu - sprawdź, czy bulion jest wystarczająco słony.
Po godzinie gotowania wyłącz palnik i pozwól uszom ochłodzić się w bulionie przez 1-1,5 godziny.
A teraz trochę o magii wędzenia – uzyskasz znacznie więcej aromatów, jeśli użyjesz do wędzenia gałęzi z drzew owocowych.

Delikatnie połóż uszy na natłuszczonym ruszcie, przykryj wędzarnię i wędź przez 50 minut.
Uszy wieprzowe są uwędzone, teraz pokrój je w cienkie paski i ciesz się wspaniałym smakiem tego delikatesu!

 

Smacznego.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...