Maxell Posted June 25, 2020 Report Share Posted June 25, 2020 Dzisiaj przedstawiam Wam 9 domowych przepisów na przygotowanie wieprzowych uszu. Będą to: 1. Uszy wieprzowe po koreańsku 2. Uszy wieprzowe do piwa 3. Sałatka ze świńskich uszu po koreańsku 4. Rolada ze świńskich uszu 5. Uszy wieprzowe z piekarnika 6. Uszy smażone po koreańsku 7. Zapiekane uszy wieprzowe na świąteczny stół 8. Świńskie uszy marynowane 9. Świńskie uszy wędzone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 25, 2020 Author Report Share Posted June 25, 2020 Przepis nr 1. Uszy wieprzowe po koreańsku. Zdrowy, smaczny i niedrogi koreański przysmak! Uszy wieprzowe po koreańsku to pyszne danie wykonane z prostych i niedrogich produktów.Czas przygotowania: 1 doba, 3 godz. 15 min Składniki: 1. Uszy wieprzowe – 2 szt.2. Sos sojowy – 40 ml.3. Cukier – 2,5 g.4. Mielona kolendra – 40 g.5. Mielona ostra papryka – 1,5 g.6. Czosnek – 3 ząbki.7. Ocet jabłkowy – 40 ml.8. Olej roślinny – 85 ml.9. Liść laurowy – 1 szt.10. Pieprz czarny ziarnisty – kilka ziaren. Sposób przygotowania, krok po kroku: Krok 1: Uszy świńskie moczymy w zimnej wodzie przez 1 godzinę. Krok 2: Myjemy je dokładni i opłukujemy w gorącej bieżącej wodzie. Przecinamy małżowiny uszne i ostrożnie myjemy wszystkie zagłębienia. Po umyciu, zalewamy uszy zimną wodą, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu oraz sól i gotujemy przez dwie godziny. Krok 3: Wyciągamy gotowe uszy z bulionu i pozostawiamy do ostygnięcia. Jak sprawdzić stopień ugotowania uszu wieprzowych? Jeśli swobodnie przekłujemy ucho widelcem, wówczas uszy są ugotowane. Uszy powinny być całkowicie schłodzone, w przeciwnym razie zaczną się sklejać. Krok 4: Schłodzone uszy wieprzowe kroimy w cienkie paski. Krok 5: Do posiekanych uszu dodajemy: cukier, sos sojowy, kolendrę, które można zastąpić gotową koreańską przyprawą. Krok 6: Przeciskamy czosnek przez prasę lub kroimy go bardzo drobno, dodajemy ostrą zmieloną czerwoną paprykę lub paprykę świeżą. Jeśli dodajemy świeżą, zaczynamy od jednej czwartej strączka. Z uwagi na ostrość więcej papryki lepiej dodać później. Świeży strąk papryki kroimy bardzo drobno. Krok 7: Dodajemy ocet jabłkowy i mieszamy. Ogrzewamy olej roślinny na patelni i podlewamy nim uszy wieprzowe. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na dobę do lodówki, aby wszystko się marynowało. Chcę podzielić się spostrzeżeniami: oryginalny przepis wskazuje 85 ml oleju roślinnego. Jeśli chodzi o mnie, to dużo. Zmniejszyłem ilość oleju roślinnego do 50 mililitrów. Aby uszy wieprzowe były całkowicie zamarynowane, okresowo je mieszałem tak, by wszystkie kawałki były w marynacie. W efekcie otrzymałem uszy wieprzowe niezbyt tłuste i nie musiałem odlewać z nich nadmiaru oleju roślinnego.To danie nadaje się na lunch, kolację lub przekąskę. Można go podawać przyjaciołom do piwa, a nawet umieścić świątecznym stole. Ta przekąska zawsze znajdzie swoje miejsce.Chciałbym również zauważyć, że uszy wieprzowe są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ponieważ zawierają kolagen, który pomaga naszemu ciału być młodym i zdrowym. Pozdrawiam i smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 25, 2020 Author Report Share Posted June 25, 2020 Przepis nr. 2. Uszy wieprzowe do piwa. Uszy wieprzowe do piwaCzas przygotowania: 4 godz. 10 min Przygotuj pikantną przekąskę do piwa i zaproś znajomych! Przepis na wędzone, domowe uszy wieprzowe pochodzi od mojego męża, który przygotowuje je na spotkania z przyjaciółmi. Przygotowanie uszu zajmuje kilka godzin, ale nie wymaga absolutnie żadnych specjalnych umiejętności ani dodatkowych produktów. Możesz wziąć dowolne przyprawy według własnych upodobań. Użyj wyobraźni, a twoje wieprzowe uszy będą ekskluzywne! Składniki: 1. Uszy wieprzowe – 2 szt. (ok. 700 g).2. Woda – 3 l.3. Cebula – 100 g.4. Czosnek – 6 ząbków.5. Liść laurowy – 2 szt.6. Pieprz czarny mielony – do smaku.7. Pieprz czarny ziarnisty – 5 szt.8. Sos sojowy – 100 ml.9. Koper (baldachy z nasionami) – 40 g.10. Sól – do smaku (najlepiej 1 łyżka stołowa na litr wody).11. Olej roślinny (do smarowania rusztu) – 10 ml.12. Natka pietruszki – kilka gałązek. Sposób wykonania: Przed przygotowaniem przekąski z uszu wieprzowych dokładnie je wyczyść i dokładnie umyj. Teraz włóż uszy do dużego garnka, wlej wodę i zagotuj. Dołóż obraną całą cebulę, zmiażdżony czosnek (połowę, drugą połowę pozostaw do wędzenia), natkę pietruszki, czarny pieprz i ziarna pieprzu, sos sojowy i koperek. Gotuj na średnim ogniu przez 1 godzinę. Koniecznie wypróbuj uszy w celu uzyskania odpowiedniego zasolenia i dodaj sól, jeśli to konieczne.Po godzinie - wyłącz palnik i pozwól uszom zostać w bulionie na dwie następne godziny.Możesz zacząć przygotowywać wędzarnię. Świetnie będzie, jeśli do wędzenia użyjesz gałęzi drzew owocowych - nada to przekąsce wyjątkowy aromat. Posmaruj ruszt olejem, połóż na niego uszy, które wcześniej natarłeś czarnym pieprzem i posiekanym czosnkiem. Wędź je w gorącym dymie przez 40-50 minut.Po uwędzeniu, pokrój wędzone uszy w paski i podawaj do piwa.Zapewniam, że będą wszystkim smakowały. Smacznego: Ludmiła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 25, 2020 Author Report Share Posted June 25, 2020 Przepis nr 3: Sałatka ze świńskich uszu po koreańsku. Sałatka ze świńskich uszu po koreańskuCzas przygotowania: 2 godziny Składniki: 1. Uszy świńskie – 2 szt. duże lub 3 szt. mniejsze.2. Cebula – 3 średnie szt.3. Marchew – 300 g.4. Czosnek – 2 duże ząbki.5. Olej roślinny – 85 ml.6. Przyprawy różne – do smaku (pieprz, papryka, kolendra, przyprawa koreańska do marchwi itp.).7. Ocet – 1 łyżka stołowa lub do smaku.8. Sól – 2,5 g lub solić do smaku.9. Cukier – 5 g lub do smaku. Sposób przygotowania: Uszy wieprzowe gotować w osolonej wodzie przez 1,5 godziny.Ostudzić pod strumieniem zimnej wody do czasu, aż ich powierzchnia przestanie być lepka. Teraz pokroić w paski.Przygotuj aromatyczny olej. Aby to zrobić, wlej olej do głębokiej patelni. Dobrze rozgrzej i włóż 1 zmiażdżony ząbek czosnku i 1 posiekaną cebulę. Smaż na małym ogniu, aż do uzyskania bardzo, bardzo ciemnego koloru.Ponownie rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smaż przez minutę. Dodaj pokrojone uszy, przyprawy, ocet, cukier, sól. Dobrze wszystko wymieszaj. Przełóż do innego naczynia. Dopraw posiekanym czosnkiem i innymi przyprawami do smaku. Pozostaw na kilka godzin by wszystko się ze sobą smakowo połączyło.Można się delektować smakiem. Smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 25, 2020 Author Report Share Posted June 25, 2020 Przepis nr 4: Rolada ze świńskich uszu. Rolada ze świńskich uszuCzas przygotowania: 45 min Szybka i bardzo smaczna przekąska piwna dla prawdziwych mężczyzn! Wcześniej zawsze natrafiliśmy na przepisy z uszu wieprzowych z obowiązkowym długim gotowaniem. Mój mąż i ja byliśmy bardzo zaskoczeni, gdy znaleźliśmy przepis, który zapewniał pyszną przekąskę zaledwie w 40 minut. Danie okazało się pikantne i niezwykłe. Urozmaiciliśmy przepis dodając oprócz soli, mieszankę papryki i suchych ziół (koperek, natka pietruszki, bazylia, oregano). Polecam! Składniki: 1. Uszy świńskie – 2 szt. (ok. 700 g).2. Sól – do smaku.3. Mieszanka mielonych przypraw – do smaku.4. Mieszanka suszonych ziół – do smaku.5. Czosnek – 5 ząbków. Sposób wykonania: Aby przygotować roladę, musisz dokładnie umyte i wysuszone uszy wieprzowe natrzeć odrobiną soli i przypraw do smaku.Następnie obierz czosnek i pokrój go wzdłuż na paski. Za pomocą ostrego noża zrób nacięcia w grubszych miejscach uszu, a następnie naszpikuj je paskami przygotowanego czosnku.Włóż ucho do ucha i zwiń ciasno w rulon. Teraz zwiąż ściśle przędzą wędliniarską lub grubą nicią. Owiń roladę folią do pieczenia i staw do piekarnika. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.Wyjmij gotową roladę z piekarnika, ostudź i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.Przekąska jest gotowa – można nalewać piwo! Smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 25, 2020 Author Report Share Posted June 25, 2020 Przepis nr. 5: Uszy wieprzowe z piekarnika. Uszy wieprzowe z piekarnikaCzas przygotowania: 1 godz. 30 min Szybki i smaczny posiłek na obiad lub lunch - warto spróbować! Czasami chcę pozwolić na coś niezbyt przydatnego, ale zdecydowanie smacznego. Uszy wieprzowe są prawdziwym przysmakiem, zwłaszcza jeśli są odpowiednio ugotowane. Idealna dla nich jest marynata drobiowa z majonezem, która jest typowa dla kurczaka. Świniowate uszy będą idealną przystawką lub osobnym daniem podczas uroczystej lub codziennej rodzinnej kolacji. Składniki: 1. Uszy wieprzowe – 2 szt. (ok. 700 g).2. Majonez – 3 duże stołowe łyżki (ok. 60 g).3. Papryka ostra mielona – do smaku.4. Sól – do smaku.5. Czosnek – 5 ząbków.6. Olej roślinny – 5 ml. Sposób wykonania: 1. Gotuj oczyszczone i dokładnie umyte uszy w osolonej wodzie przez około 20 minut.2. Podczas gotowania uszu przygotuj dla nich panierkę: do majonezu dodaj pieprz, sól i wyciśnij czosnek. Mieszaj wszystko delikatnie, aż uzyskasz gładką masę.3. Wyjmij uszy z wody i całkowicie je ostudź.4. Teraz dokładnie pokryj ochłodzone uszy przygotowaną panierką.5. Włóż uszy do natłuszczonego naczynia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.Podawaj na gorąco ze sałatką ze świeżych warzyw.Smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 25, 2020 Author Report Share Posted June 25, 2020 Przepis nr. 6: Smażone uszy wieprzowe po koreańsku. Smażone uszy wieprzowe po koreańskuCzas przygotowania: 2 godz. 20 min Bardzo smaczne, pikantne jedzenie dla tych, którzy lubią słone dania. Wskazane szczególnie do piwa. Składniki: 1. Świńskie uszy – 1 kg.2. Ostra przyprawa do marchewki po koreańsku – 5 g.3. Olej roślinny – 150 ml.4. Czosnek – 4 ząbki.5. Sól – 10 g.6. Cukier – 10 g.7. Ocet – 5 ml (1 łyżeczka). Sposób wykonania: Mąż uwielbia pić piwo w towarzystwie przyjaciół. Dostałem koreańskie przepisy na wieprzowe uszy od bardziej doświadczonej koleżanki i przygotowałem niespodziankę dla mężczyzn.Kupujemy uszy wieprzowe. Dokładnie je czyścimy i myjemy. Moczymy w czystej, zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę.Przygotowujemy większy garnek, do którego wlewamy wodę, wkładamy czyste i wymoczone uszy, dodajemy sól i gotujemy przez 2 godziny. Po wystudzeniu, kiedy uszy się już nie kleją, tniemy je na cienkie paski, jak makaron.Czosnek przeciskamy przez praskę. Rozłóż pocięte uszy w głębokiej miseczce, posyp cukrem, dodaj ocet i dokładnie wymieszaj. Mieszaj do czasu, aż cukier się rozpuści.Po rozpuszczeniu cukru dopraw uszy do smaku koreańską ostrą mieszanką do marchewki i solą.Na patelni mocno rozgrzej olej roślinny, wyłącz palnik i dodaj czosnek. Teraz zalej uszy pachnącym olejem. Dokładnie wymieszaj i przekąska do piwa gotowa. Smacznego piwosze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 25, 2020 Author Report Share Posted June 25, 2020 (edited) Przepis nr 7: Pieczone uszy wieprzowe na świąteczny stół. Pieczone uszy wieprzowe na świąteczny stółCzas przygotowania: 1 godz. 10 min Składniki: 1. Uszy wieprzowe – 2 szt.2. Czosnek – 2 ząbki.3. Musztarda – 2,5 g (pół łyżeczki).4. Sól – 10 g.5. Olej roślinny – 40 ml.6. Pieprz czarny mielony – do smaku.7. Ketchup – 60 g (trzy stołowe łyżki).8. Majonez – 60 g (trzy stołowe łyżki). Sposób wykonania: Krok 1: Uszy wieprzowe należy dokładnie umyć, oczyścić i namoczyć przez kilka godzin w wodzie. Następnie ponownie oczyścić i dokładnie opłukać. Krok 2: Gotujemy uszy wieprzowe na średnim ogniu, z zamkniętą pokrywką garnka, przez godzinę, dodając sól. Krok 3: Zaczynamy przygotowywać sos. W pierwszej kolejności do miski władamy ketchup. Krok 4: Do keczupu dodajemy taką samą ilość majonezu. Krok 5: Dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i 0,5 łyżeczki musztardy. Krok 6: Wszystko dokładnie mieszamy i dodaj czarny pieprz do smaku. Krok 7: Jedno z uszu smarujemy olejem roślinnym. Krok 8: Drugie ucho posmaruj przygotowanym sosem i piecz uszy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 10-12 minut. Krok 9: Wyjmujemy gotowe uszy z piekarnika i degustujemy. Krok 10: Przygotowaliśmy po prostu pyszną domową przystawkę z wieprzowych uszu! Smacznego! Edited June 25, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 25, 2020 Author Report Share Posted June 25, 2020 (edited) Przepis nr 8: Uszy wieprzowe marynowane. Uszy wieprzowe marynowaneCzas przygotowania: 1 dzień, 3 godz. Ekskluzywna przekąska dla prawdziwego konesera ostrości! Kuchnia koreańska jest bardzo popularna na całym świecie i postanowiliśmy do niej dołączyć, przygotowując doskonałą pikantną przystawkę z wieprzowych uszu. Nawet nie myślałem, że przepis jest taki prosty. Efektem był bardzo pikantny i interesujący przysmak. Spróbuj! Zwłaszcza jeśli spodziewane są koleżeńskiego spotkania. Składniki: 1. Uszy świńskie – 2 szt. (ok. 700 g).2. Kolendra mielona – 25 g (20 g do marynaty i 5 g do gotowania).3. Ziele angielskie ziarna – 5 g.4. Mieszanka mielonych papryk – do smaku.5. Sól – 40 g (20 g do gotowania i 20 g do marynaty).6. Czosnek – 7 ząbków (1 ząbek do gotowania i 6 ząbków do marynaty).7.Cebula – 1 szt.8. Liść laurowy – 3 szt.9. Ocet – 40 ml (dwie łyżki).10. Sos sojowy – 40 ml.11. Olej roślinny – 40 ml.12. Cukier – 5 g.13. Ostra przyprawa koreańska do marchewki – 1 opakowanie. Sposób wykonania: 1. Dokładnie sprawdź uszy: nie powinny mieć włosów. Jeśli istnieją, opal je nad ogniem, a następnie oczyść ze spalonych części nożem.2. Dokładnie umyj uszy pod bieżącą wodą. Umyte umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez godzinę.3. Po godzinie dopraw uszy kolendrą, zielem angielskim, mieszaniną zmielonej papryki i solą. Dodaj również ząbek czosnku, całą obraną cebulę i liść laurowy. Gotuj jeszcze godzinę.Podczas gdy uszy się gotują, wykonaj marynatę:1. W głębokiej misce wymieszaj ocet, sos sojowy, olej roślinny, kolendrę, sól, cukier, koreańską przyprawę do marchewki i czosnek przeciśnięty przez praskę.2. Mieszaj mieszaninę tak długo, aż będzie gładka.Marynata jest gotowa!Gdy uszy się zagotują, pozwól im ostygnąć i pokrój je w cienkie paski, a następnie włóż do pojemnika z marynatą i dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania w lodówce na 24 godziny. Po zamarynowaniu podawaj tak przygotowane uszy jako przekąskę lub osobne danie.Smacznego! Edited June 25, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 25, 2020 Author Report Share Posted June 25, 2020 Przepis nr 9: Wędzone uszy wieprzowe. Wędzone uszy wieprzoweZrób pyszną i prostą przekąskę, której nikt nie zapomni! Idealna przekąska o smaku prawdziwego dymu to marzenie każdego mężczyzny podczas piwnej uczty. Składniki: 1. Świńskie uszy – 700 g (2 duże sztuki).2. Sos sojowy – 100 ml.3. Czosnek – 3 ząbki.4. Anyż (gwiazdka) – 1 szt.5. Liść laurowy – 2 szt.6. Pieprz czarny ziarnisty – 3 szt.7. Ziele angielskie (ziarenka) – 3 szt.8. Koper – 3 łodygi z rozwiniętymi parasolami9. Cebula – 1 szt.10. Sól – do smaku.11. Olej roślinny – 25 ml. Sposób wykonania: Połóż uszy wieprzowe, poddane wcześniej dokładnej obróbce (bez tłuszczu i włosia), umyte, na dnie garnka, dodaj wodę i gotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj do uszu sos sojowy, nieobrany zmiażdżony czosnek, anyż, liść laurowy, kilka groszków czarnego pieprzu, kilka groszków ziela angielskiego, koperek z kwiatostanami, sól i obraną cebulę. Gotuj jeszcze przez godzinę na małym ogniu - sprawdź, czy bulion jest wystarczająco słony.Po godzinie gotowania wyłącz palnik i pozwól uszom ochłodzić się w bulionie przez 1-1,5 godziny.A teraz trochę o magii wędzenia – uzyskasz znacznie więcej aromatów, jeśli użyjesz do wędzenia gałęzi z drzew owocowych.Delikatnie połóż uszy na natłuszczonym ruszcie, przykryj wędzarnię i wędź przez 50 minut.Uszy wieprzowe są uwędzone, teraz pokrój je w cienkie paski i ciesz się wspaniałym smakiem tego delikatesu! Smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted June 25, 2020 Report Share Posted June 25, 2020 Ślicznie dziękuje.Poczytam pomyślę i coś zrobię, zapewne coś od siebie dodam i Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 26, 2020 Report Share Posted June 26, 2020 Na spotkaniu w Krutyni SiBy mieli okazję próbować uszy z przepisu 1. . Osobiście najbardziej lubię takie z rożna upieczone na chrupko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 26, 2020 Author Report Share Posted June 26, 2020 Waldku, ja podałem tylko kilka przepisów. Na pewno są ich setki. Jeśli jeszcze coś znajdę, to tutaj wrzucę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystian252 Posted July 14, 2020 Report Share Posted July 14, 2020 Bardzo fajna wstawka :thumbsup: dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.