Jump to content

[Rosja] Udziec jagnięcy zapiekany w cytrynowym soku


Recommended Posts

Udziec jagnięcy zapiekany w cytrynowym soku
Czas przygotowania: 4 godz. 50 min

 

post-39694-0-87364900-1593176618_thumb.jpg

Bardzo smaczne, delikatne, soczyste, pikantne mięso o cytrusowym aromacie i bogatym smaku. Idealne na świąteczny stół jako przekąska - na ciepło lub na zimno.

 

Składniki:

 

1. Udziec jagnięcy – ok. 2 kg.

2. Cytryny – 3 szt. (ok. 360 g) Cytryny muszą być bardzo dojrzałe i z taką samą, bardzo dojrzałą skórką, inaczej danie będzie gorzkie.

3. Oliwa z oliwek – 40 ml.

4. Czosnek – 8 ząbków (ok. 40 g).

5. Świeży rozmaryn (gałązki) – 6 g.

 

Pasta Harissa:

 

1. Papryczka chili – 50 g suszonej lub 100 g świeżej.

2. Czosnek – 4 ząbki (ok. 20 g).

3. Kolendra – 5 g.

4. Przyprawa zira – 5 g.

5. Kminek – 5 g.

6. Sól – 5 g.

7. Oliwa z oliwek – 80 ml.

 

Sposób wykonania:

 

Dla wykonania tej potrawy, niezbędny będzie nam sos Harissa.

Sos:

Najlepiej jest rozgnieść wszystkie składniki sosu tłuczkiem w moździerzu, dodając odrobinę oliwy z oliwek tak, by zachować konsystencję pasty. Ale równie dobrze można składniki sosu zmielić w blenderze z połową oleju. Po wyjęciu z blendera i przełożeniu do odpowiedniego pojemnika, mieszamy dokładnie wszystkie składniki i jeśli to konieczne, dodajemy partiami pozostały olej, aby uzyskać konsystencję pasty.

 

Teraz przygotowujemy udziec jagnięcy:

Niezbędne jest odcięcie całego tłuszczu z baraniny, ale w taki sposób, by nie nacinać mięsa. Następnie ostrym nożem wykonujemy płytkie nacięcia wzdłuż włókien na całej długości nogi. Wyciskamy sok z jednej cytryny i dokładnie smarujemy nim mięso. Teraz mięso nacieramy dokładnie pastą Harissa. Nie używajcie od razy całej jej ilości, gdyż pasta jest dość ostra. Użyjcie jej do smaku.

 

I główny etap przygotowania pieczeni:

Na szeroki arkusz do pieczenia, rozłożony na blasze piekarniczej, nasmarowany oliwą z oliwek, wyciśnij sok z pozostałych cytryn. Połówki cytryn ułóż na krawędziach blachy. Łam ząbki czosnku na pół, a każdą połowę przetnij wzdłuż na dwie części i umieść je na spodzie blachy do pieczenia. Na środku tak przygotowanej blachy połóż nogę jagnięcą.
Umieść ząbki czosnku z drugiej główki na górze jagnięcej nogi i rozrzuć kilka ząbków na całej powierzchni blachy do pieczenia. Również rozmaryn rozsyp częściowo na mięsie, a częściowo na blasze do pieczenia. Wszystko polej pozostałą oliwą.

Tak przygotowaną blachę do pieczenia przykryj dokładnie folią żaroodporną i włóż do piekarnika rozgrzanego do pełnej mocy na 5 minut. Po 5 minutach obniż temperaturę do 170 stopni i piecz udziec przez 4 godziny.
Po upieczeniu wyjmij blachę z mięsem i bez zdejmowania folii, pozwól mu odpocząć przez około 20 minut przed podaniem.

Udziec jagnięcy jest teraz gotowy do podania na stół.

 

Smacznego!

Link to comment
Share on other sites

Przyprawa zira, czyli kumin

 

Zira (czyli kumin) – przyprawa rodzajem ze Średniej Azji. Ta roślina szerokie rozpowszechnienie otrzymała w narodowej kuchni państw południowego wschodu Azji, północy Afryki i Łacińskiej Ameryki. W ostatnie dziesięciolecie przyprawę zira wykorzystuje się i w europejskiej kuchni.

Znane są dwie odmiany ziry:

  • kirmanska – ostro pachnąca, drobna i czarna;
  • perska – aromatyczna, z lekka żółtawego koloru.

Na wschodzie kumin stosują razem z innymi rodzajami przypraw: papryką, kurkumą i szeregiem innych.

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...