Jump to content

Porady dla początkującego zadymiacza


mattpl

Recommended Posts

Witam forumowiczów!

Postanowiłem, że napiszę w tym dziale swój post z racji, że przygodę z wędzeniem rozpocząłem w tamtym roku i tak powoli idziemy sobie do przodu :) Moje wyroby to głównie podstawowe produkty z wieprzowiny, drobiu i dziczyzny. Wędziłem szynki, schaby, boczki, kiełbasy własnej produkcji, piersi, karkówki, ryby, sery twarogowe a także typu włoskiego. Kolejne wędzenie mam w najbliższą sobotę i tak naszło mnie, aby spróbować czego innego czego jeszcze nie robiłem. Macie może jakieś ciekawe przepisy / pomysły na wyrób? Zależy mi aby przy produkcji nie było dużo pracy jak np. z kiełbaską (niestety tydzień mam bardzo zajęty) i zdąże wykonać peklowanie 

 

 

Drugie pytanie, z racji że peklowałem na mokro a ostatnio sprobowac chciałem metody na sucho. Czy po zakończonym peklowaniu zmywa się wodą pozostałości peklosoli i przypraw a następnie pozostawia do ocieknięcia czy ew. przetrzeć mięso i zebrać np. ręcznikiem papierowym / zostawić i nic nie robić?

Dziękuje

Edited by mattpl
Link to comment
Share on other sites

 

 

Kolejne wędzenie mam w najbliższą sobotę i tak naszło mnie, aby spróbować czego innego czego jeszcze nie robiłem.

Przejrzyj sobie może na początek tutaj https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadkamoże coś Ci wpadnie do głowy.

 

 

Czy po zakończonym peklowaniu zmywa się wodą pozostałości peklosoli i przypraw

Ja niczym nie zmywam peklosoli bo jej już tam nie widzę a przypraw nie daję.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...