Maxell Posted June 30, 2020 Report Share Posted June 30, 2020 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masarz_rolnik Posted October 13, 2020 Report Share Posted October 13, 2020 witam, jestem masarzem- rolnikiem. Mieszkam na wsi oddalonej o okolo50 km od większego miasta, brak tu pracy. chciałem zająć się produkcją mięsa i wędlin w celach zarobkowych, na małą skale. pomyślałem od RHD. wszystko super tylko jestem sam i nie dam rady również ogarnąć hodowli zwierząt.Pytanie (proszę o pomoc): Czy jak kupie świnie od rolnika z sąsiedniej wsi, zarejestruje, będę hodował około tygodnia to może to być uznane za własny chów?? nie mogę nigdzie znaleźć takiej odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted October 13, 2020 Report Share Posted October 13, 2020 (edited) A to Ci pomoże ? Ze strony nacisnij >> Edited October 13, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted October 13, 2020 Report Share Posted October 13, 2020 Masarz zgłoś się do Agencji Rynku Rolnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted October 13, 2020 Report Share Posted October 13, 2020 (edited) Chyba już nie istnieje. A jej obowiązki przejął Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.Masarz tylko te programy są dedykowane rolnikom, którzy produkują i przetwarzają to co uzyskali w swoim gospodarstwie. Wiesz trudno trzymanie żywca przez tydzień i mniej nazwać hodowlą. Bardziej bym to nazwał magazynem żywca do uboju. Jak dla mnie taki model biznesowy nie ma nic wspólnego z przetwórstwem żywca wyprodukowanego we własnym gospodarstwie.Idąc tym tokiem myślenia to duńska świnia jak będzie w Polsce tydzień przed ubojem to już polska?Ale nic pytaj być może jestem w błędzie.Jak możesz podziel się informacjami jakie uzyskasz tak ogólnie. Edited October 13, 2020 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Świniarz Posted October 20, 2020 Report Share Posted October 20, 2020 Czy ktoś z państwa prowadzi masarnie w RHD bo miałbym kilka pytań Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted October 20, 2020 Report Share Posted October 20, 2020 witam, jestem masarzem- rolnikiem. Mieszkam na wsi oddalonej o okolo50 km od większego miasta, brak tu pracy. chciałem zająć się produkcją mięsa i wędlin w celach zarobkowych, na małą skale. pomyślałem od RHD. wszystko super tylko jestem sam i nie dam rady również ogarnąć hodowli zwierząt.Pytanie (proszę o pomoc): Czy jak kupie świnie od rolnika z sąsiedniej wsi, zarejestruje, będę hodował około tygodnia to może to być uznane za własny chów?? nie mogę nigdzie znaleźć takiej odpowiedzi.I gdy konsument (czyli większość z nas) zapragnie mięska opatrzonego hasłem "Z własnej hodowli" to Pan mu je sprzeda? A jak się rozkręci to z sąsiedniego kraju.... Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekLodz Posted October 21, 2020 Report Share Posted October 21, 2020 A czy jest możliwość produkcji i sprzedaży swoich wyrobów, jeśli nie ma się działalności rolniczej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 21, 2020 Report Share Posted October 21, 2020 A czy jest możliwość produkcji i sprzedaży swoich wyrobów, jeśli nie ma się działalności rolniczej? Musisz zarejestrować działalność gospodarczą i otworzyć zakład w tzw. MOL-u.Wszystkiego powinieneś dowiedzieć się w Powiatowym Inspektoracie Weterynaryjnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 27, 2020 Report Share Posted October 27, 2020 Ruszył nabór wniosków w ramach „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”, czyli na tzw. małe przetwórstwo i rolniczy handel detaliczny.Wnioski przyjmują oddziały regionalne ARiMR. Można je składać osobiście, drogą elektroniczną lub rejestrowaną przesyłką pocztową. Na złożenie dokumentów rolnicy mają czas do 24 listopada 2020 r.Oferta pomocy, finansowana jest z budżetu PROW 2014-2020.Więcej informacji: www.arimr.gov.pl, w punktach informacyjnych w biurach powiatowych i oddziałach regionalnych ARiMR oraz pod numerem bezpłatnej infolinii - tel. 800-38-00-84. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 3, 2023 Report Share Posted February 3, 2023 (edited) Może się komuś przyda:https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/rolniczy-handel-detaliczny Edited February 3, 2023 by wróbel75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts