Maxell Posted July 1, 2020 Report Share Posted July 1, 2020 Golonka z wkładką dla przyjaciół Aby przygotować tę przystawkę, najpierw kupujemy golonki odpowiadające najwyższej jakości. Najlepszym rozwiązaniem są golonki wieprzowe z udokumentowanym pochodzeniem mięsa. Jak widać na zdjęciach, nasze golonki spełniają te warunki, o czym świadczą m.in. odpowiednie pieczęcie. Mając już golonki, zaczynamy od ich bardzo dokładnego wyczyszczenia z resztek sierści, pieczątek i innych zabrudzeń. Teraz wkładamy je na kilka godzin do zimnej wody, aby się wymoczyły. Czas zabrać się do działania.Będziemy potrzebować:1. Golonki wieprzowe tylne - 1-2 szt.2. Wołowina dobrej jakości (bez względu na to, która część) - 1 kg.3. Papryka, liść laurowy, pieprz czarny mielony.4. Sól – do smaku5. Cebula - 2 szt.6. Czosnek – po główce na każdą golonkę.7. Ziele angielskie – kilka ziaren. Najpierw gotujemy mięsa tak jak na galarety. Gotujemy je długo w słonej wodzie, przez okres co najmniej 4 godzin, aż do czasu, kiedy mięso będzie odchodziło od kości, a wołowina stanie się miękka. Do garnka z mięsem wrzucamy obraną cebulę, ziele angielskie, pieprz oraz liść laurowy. Po ugotowaniu, mięsa wyjmij z rosołu i połóż na talerzach by dobrze wystygło. Możemy teraz przygotować czosnek. Nie przeciskamy przez praskę, tylko bardzo drobno kroimy. Schłodzoną golonkę, rozkładamy na czystej gazie i wyjmujemy kości. Teraz posypujemy czosnkiem, pieprzem i w razie potrzeby solą. W miejsce usuniętej kości, wkładamy przyciętą wołowinę. Ile? Decydujecie sami. Można dodatkowo posypać mięsa odrobiną gałki muszkatołowej. Tak przygotowaną golonkę z wkładką wołową zwijamy bardzo ciasno w rulon pomagając sobie gazą, na której położyliśmy wcześniej mięso. Brzegi gazy podwiń tworząc ciasną osłonkę wokół mięsa. Ja używam zawsze dwóch golonek, ponieważ doskonale mieszczą się w garnku. Można zrobić z jednej, ale szybko tego pożałujecie, gdyż ten przysmak „schodzi” bardzo szybko”, zwłaszcza jako zakąska do alkoholu.Tak przygotowane rolady, umieść w odpowiednim garnku. Teraz na nasze rolady kładziemy talerz i obciążamy je ciężarem ok 1,5-2 kg, pozostawiając w lodówce na całą noc. Rano wyjmujemy wszystko z lodówki. Możemy użyć różnych dodatków, wg swego gustu. Do naszej rolady możemy także dodać grzyby. Zapewniam, że zawsze będzie wspaniała.Dla niedowiarków: Tak oto możemy uraczyć naszych przyjaciół tym wyjątkowym przysmakiem. Serdecznie polecam i życzę smacznego. Autor: ataggonyi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.