Jump to content

[Rosja] Golonka z wkładką


Maxell

Recommended Posts

Golonka z wkładką dla przyjaciół

 

post-39694-0-01825000-1593606355_thumb.jpg

 

Aby przygotować tę przystawkę, najpierw kupujemy golonki odpowiadające najwyższej jakości. Najlepszym rozwiązaniem są golonki wieprzowe z udokumentowanym pochodzeniem mięsa. Jak widać na zdjęciach, nasze golonki spełniają te warunki, o czym świadczą m.in. odpowiednie pieczęcie.

 

Mając już golonki, zaczynamy od ich bardzo dokładnego wyczyszczenia z resztek sierści, pieczątek i innych zabrudzeń. Teraz wkładamy je na kilka godzin do zimnej wody, aby się wymoczyły. Czas zabrać się do działania.

Będziemy potrzebować:

1. Golonki wieprzowe tylne - 1-2 szt.
2. Wołowina dobrej jakości (bez względu na to, która część) - 1 kg.
3. Papryka, liść laurowy, pieprz czarny mielony.
4. Sól – do smaku
5. Cebula - 2 szt.

6. Czosnek – po główce na każdą golonkę.

7. Ziele angielskie – kilka ziaren.

 

post-39694-0-14661800-1593606364_thumb.jpg

 

Najpierw gotujemy mięsa tak jak na galarety. Gotujemy je długo w słonej  wodzie, przez okres co najmniej 4 godzin, aż do czasu, kiedy mięso będzie odchodziło od kości, a wołowina stanie się miękka. Do garnka z mięsem wrzucamy obraną cebulę, ziele angielskie, pieprz oraz liść laurowy.

 

post-39694-0-92902200-1593606378_thumb.jpg

 

Po ugotowaniu, mięsa wyjmij z rosołu i połóż na talerzach by dobrze wystygło.

 

post-39694-0-97564300-1593606390_thumb.jpg

 

Możemy teraz przygotować czosnek. Nie przeciskamy przez praskę, tylko bardzo drobno kroimy.

 

post-39694-0-57948400-1593606399_thumb.jpg

 

Schłodzoną golonkę, rozkładamy na czystej gazie i wyjmujemy kości.

 

post-39694-0-30784000-1593606410_thumb.jpg

 

 

Teraz posypujemy czosnkiem, pieprzem i w razie potrzeby solą. W miejsce usuniętej kości, wkładamy przyciętą wołowinę. Ile? Decydujecie sami. Można dodatkowo posypać mięsa odrobiną gałki muszkatołowej.

 

post-39694-0-25042300-1593606421_thumb.jpg

 

Tak przygotowaną golonkę z wkładką wołową zwijamy bardzo ciasno w rulon pomagając sobie gazą, na której położyliśmy wcześniej mięso.

 

post-39694-0-28046900-1593606432_thumb.jpg

 

Brzegi gazy podwiń tworząc ciasną osłonkę wokół mięsa.

 

post-39694-0-42771500-1593606443_thumb.jpg

 

Ja używam zawsze dwóch golonek, ponieważ doskonale mieszczą się w garnku. Można zrobić z jednej, ale szybko tego pożałujecie, gdyż ten przysmak „schodzi” bardzo szybko”, zwłaszcza jako zakąska do alkoholu.
Tak przygotowane rolady, umieść w odpowiednim garnku.

 

post-39694-0-48460400-1593606453_thumb.jpg

 

Teraz na nasze rolady kładziemy talerz i obciążamy je ciężarem ok 1,5-2 kg, pozostawiając w lodówce na całą noc.

 

post-39694-0-29816200-1593606464_thumb.jpg

 

Rano wyjmujemy wszystko z lodówki. Możemy użyć różnych dodatków, wg swego gustu.

 

post-39694-0-56304900-1593606474_thumb.jpg

 

Do naszej rolady możemy także dodać grzyby. Zapewniam, że zawsze będzie wspaniała.

Dla niedowiarków: 

 

post-39694-0-91916400-1593606485_thumb.jpg

 

Tak oto możemy uraczyć naszych przyjaciół tym wyjątkowym przysmakiem.

 

Serdecznie polecam i życzę smacznego.

 

Autor: ataggonyi

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...