Maxell Posted July 5, 2020 Report Share Posted July 5, 2020 (edited) Kwas rabarbarowy Prawdziwy słowiański rarytas! Łatwy do wykonania i prosty w składzie kwas z rabarbaru jest bardzo specyficznym napojem o wyraźnej kwaskowości, więc najpierw wypróbujcie ten przepis na niewielką ilość produktu, aby ustalić, czy Wam odpowiada. W każdym razie napój jest niezbędny w upalne dni. Gasi pragnienie znacznie lepiej niż zwykły kwas chlebowy, a poza tym zawiera dużo witamin i minerałów. Idziemy go przygotowywać. Składniki:Rabarbar – 500 g Cukier – 300 g Woda – 2,5 l Drożdże – 10 g Rodzynki – 100 g (garść) Cynamon – 1 g Goździki – kilka szt.Sposób wykonania: Na początek dokładnie umyjcie rabarbar. Następnie kroimy go w cienkie plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na kuchence i przystępujemy do gotowania. W trakcie gotowania dodajemy cynamon i goździki. Następnie odfiltrowujemy powstały kompot, dodajemy do niego cukier i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia tak, by był jeszcze ciepły. Wymagana temperatura to nie wyżej niż 36 stopni C. Kiedy uzyskamy wymaganą temperaturę, dodajemy wcześniej przygotowany roztwór drożdży. Nasz kwas rabarbarowy zostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu.Po zakończeniu fermentacji wlewamy kwas z rabarbaru do butelek, a następnie dodajemy do każdej butelki rodzynki po to, aby przyspieszyć proces fermentacji i poprawić smak kwasu. Kwas rabarbarowy przechowujemy w lodówce. Smacznego. Edited July 5, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.