Jump to content

[Rosja] Kwas rabarbarowy


Maxell

Recommended Posts

Kwas rabarbarowy

 

post-39694-0-71844400-1593947500_thumb.jpg

 

Prawdziwy słowiański rarytas! Łatwy do wykonania i prosty w składzie kwas z rabarbaru jest bardzo specyficznym napojem o wyraźnej kwaskowości, więc najpierw wypróbujcie ten przepis na niewielką ilość produktu, aby ustalić, czy Wam odpowiada. W każdym razie napój jest niezbędny w upalne dni. Gasi pragnienie znacznie lepiej niż zwykły kwas chlebowy, a poza tym zawiera dużo witamin i minerałów. Idziemy go przygotowywać.

 

Składniki:

  1. Rabarbar – 500 g
  2. Cukier – 300 g
  3. Woda – 2,5 l
  4. Drożdże – 10 g
  5. Rodzynki – 100 g (garść)
  6. Cynamon – 1 g
  7. Goździki – kilka szt.

Sposób wykonania:

 

Na początek dokładnie umyjcie rabarbar. Następnie kroimy go w cienkie plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na kuchence i przystępujemy do gotowania. W trakcie gotowania dodajemy cynamon i goździki. Następnie odfiltrowujemy powstały kompot, dodajemy do niego cukier i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia tak, by był jeszcze ciepły. Wymagana temperatura to nie wyżej niż 36 stopni C. Kiedy uzyskamy wymaganą temperaturę, dodajemy wcześniej przygotowany roztwór drożdży. Nasz kwas rabarbarowy zostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu.
Po zakończeniu fermentacji wlewamy kwas z rabarbaru do butelek, a następnie dodajemy do każdej butelki rodzynki po to, aby przyspieszyć proces fermentacji i poprawić smak kwasu. Kwas rabarbarowy przechowujemy w lodówce.

 

Smacznego.

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...