Jump to content

[Rosja] Domowy kwas z rozpuszczalnej cykorii


Maxell

Recommended Posts

Domowy kwas z rozpuszczalnej cykorii

 

post-39694-0-85270600-1593950505_thumb.jpg

Kwas nie wymaga specjalnych kultur startowych i jest łatwy do przygotowania. Taki napój zaspokoi twoje pragnienie i poprawi twój humor. Dwie trzy szklanki dziennie nie na pewno Ci nie zaszkodzą.

 

Składniki:

  1. Woda – 5000 ml
  2. Cykoria – 30 g (rozpuszczalna)
  3. Cukier – 300 g
  4. Kwas cytrynowy – 5 g
  5. Suche drożdże – 5 g
  6. Rodzynki – 10-15 szt.

Sposób wykonania:

 

Krok 1:

 

post-39694-0-74326400-1593950512_thumb.jpg

 

Aby przygotować ten napój, musisz wcześniej zagotować cztery litry wody i ochłodzić ją do temperatury pokojowej. Następnie, w pozostałym litrze wody, rozpuść cukier, rozpuszczalny proszek z cykorii i od czasu do czasu mieszając, doprowadź do wrzenia. Zawartość bardzo się pieni, musisz więc uważać, aby nie kipiała. Po ugotowaniu wyłącz palnik i pozostaw roztwór celem ostygnięcia do temperatury pokojowej.

 

Krok 2:

 

post-39694-0-14065400-1593950521_thumb.jpg

 

Po schłodzeniu pianka praktycznie zniknie. Dodaj do roztworu cykorii kwas cytrynowy i suche drożdże (możesz również rozcieńczyć je niewielką ilością przegotowanej wody i dopiero wtedy dodać). Wlać ten litr, można powiedzieć koncentratu, do uprzednio przegotowanej i schłodzonej do temperatury pokojowej, wody.

 

Krok 3:

 

post-39694-0-93890100-1593950528_thumb.jpg

 

Musisz wcześniej pomyśleć o większym naczyniu. Może być np. pięciolitrowy słoik, lub większy garnek. Jeszcze raz wymieszaj całą zawartość i dodaj umyte rodzynki. Pozostaw w temperaturze pokojowej na czas fermentacji, którą ułatwią drożdże i rodzynki. Fermentacja trwa od pięciu do ośmiu godzin, jeśli pozostawisz na dłużej, kwas po prostu przefermentuje.

 

Krok 4:

 

post-39694-0-54260000-1593950536_thumb.jpg

 

Po upływie tego czasu gotowy kwas należy przefiltrować i wlać do odpowiedniego pojemnika do przechowywania w lodówce. Wlewam niewielką ilość kwasu do karafki, aby go od razu wypić. Kwas jest nasycony, średnio słodki, z lekką kwasowością.

 

Krok 5:

 

post-39694-0-51697900-1593950544_thumb.jpg

 

Można także rozlać kwas do butelek po wodzie lub sokach, gdyż są odporne na ciśnienie i posiadają szczelne zamknięcia. Butelki wstawiamy do lodówki.

 

Kiedy nadejdą upalne dni, nie ma nic lepszego niż napój bezalkoholowy. Oczywiście taki napój, przygotowany w domu, jest smaczniejszy i zdrowszy niż ten ze sklepu. Również przygotowanie go nie jest trudne. Jeśli akurat nie dysponujemy cykorią lub skończył się nam ten kwas, bierzemy suszone jabłka, gotujemy z nich kompot, a następnie postępujemy zgodnie z opisanym powyżej scenariuszem. Jednak w tym przypadku musimy dostosować ilość kwasku cytrynowego, gdyż kompot z jabłek jest dosyć kwaśny.

 

Smacznego.

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...