Maxell Posted July 5, 2020 Report Share Posted July 5, 2020 (edited) Domowy kwas z rozpuszczalnej cykorii Kwas nie wymaga specjalnych kultur startowych i jest łatwy do przygotowania. Taki napój zaspokoi twoje pragnienie i poprawi twój humor. Dwie trzy szklanki dziennie nie na pewno Ci nie zaszkodzą. Składniki:Woda – 5000 ml Cykoria – 30 g (rozpuszczalna) Cukier – 300 g Kwas cytrynowy – 5 g Suche drożdże – 5 g Rodzynki – 10-15 szt.Sposób wykonania: Krok 1: Aby przygotować ten napój, musisz wcześniej zagotować cztery litry wody i ochłodzić ją do temperatury pokojowej. Następnie, w pozostałym litrze wody, rozpuść cukier, rozpuszczalny proszek z cykorii i od czasu do czasu mieszając, doprowadź do wrzenia. Zawartość bardzo się pieni, musisz więc uważać, aby nie kipiała. Po ugotowaniu wyłącz palnik i pozostaw roztwór celem ostygnięcia do temperatury pokojowej. Krok 2: Po schłodzeniu pianka praktycznie zniknie. Dodaj do roztworu cykorii kwas cytrynowy i suche drożdże (możesz również rozcieńczyć je niewielką ilością przegotowanej wody i dopiero wtedy dodać). Wlać ten litr, można powiedzieć koncentratu, do uprzednio przegotowanej i schłodzonej do temperatury pokojowej, wody. Krok 3: Musisz wcześniej pomyśleć o większym naczyniu. Może być np. pięciolitrowy słoik, lub większy garnek. Jeszcze raz wymieszaj całą zawartość i dodaj umyte rodzynki. Pozostaw w temperaturze pokojowej na czas fermentacji, którą ułatwią drożdże i rodzynki. Fermentacja trwa od pięciu do ośmiu godzin, jeśli pozostawisz na dłużej, kwas po prostu przefermentuje. Krok 4: Po upływie tego czasu gotowy kwas należy przefiltrować i wlać do odpowiedniego pojemnika do przechowywania w lodówce. Wlewam niewielką ilość kwasu do karafki, aby go od razu wypić. Kwas jest nasycony, średnio słodki, z lekką kwasowością. Krok 5: Można także rozlać kwas do butelek po wodzie lub sokach, gdyż są odporne na ciśnienie i posiadają szczelne zamknięcia. Butelki wstawiamy do lodówki. Kiedy nadejdą upalne dni, nie ma nic lepszego niż napój bezalkoholowy. Oczywiście taki napój, przygotowany w domu, jest smaczniejszy i zdrowszy niż ten ze sklepu. Również przygotowanie go nie jest trudne. Jeśli akurat nie dysponujemy cykorią lub skończył się nam ten kwas, bierzemy suszone jabłka, gotujemy z nich kompot, a następnie postępujemy zgodnie z opisanym powyżej scenariuszem. Jednak w tym przypadku musimy dostosować ilość kwasku cytrynowego, gdyż kompot z jabłek jest dosyć kwaśny. Smacznego. Edited July 5, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.