Maxell Posted July 5, 2020 Report Share Posted July 5, 2020 (edited) Kiełbasa drobiowa z żelatyną dla każdego Naturalna, smaczna a z wyglądu - jak z obrazka. Okazuje się, że taka kiełbasa jest bardzo łatwa do zrobienia w domu! Głównym składnikiem jest gotowane mięso drobiowe, a sok z buraków nadaje jej różowy kolor. Świetna na śniadanie, lub jako przekąska, a nawet do pokrojenia na imprezowy stół. To naprawdę bardzo ciekawy przepis dla każdego. Składniki:Część tuszki drobiowej – 500 g Żelatyna – 15 g Czosnek w proszku – 5 g Gałka muszkatołowa – 2,5 g Burak (nieduży) – 1 szt. Liść laurowy – 1 szt. Pieprz czarny ziarnisty – 3 ziarenka Sól – do smakuSposób wykonania: Krok 1: Przygotowujemy produkty do wykonania kiełbasy. Można ją przygotować absolutnie z dowolnej części kurczaka. Jeśli użyjemy piersi, kiełbasa będzie bardziej sucha i chuda, jeśli za udek z kurczaka, będzie bardziej soczysta i nieco bardziej tłusta. Masa mięsa z kurczaka podawana jest z kośćmi. Do tej kiełbasy została użyta zwykła żelatyna (nie ta o szybkim działaniu). Przyprawy można stosować według własnego uznania. Zamiast suchego czosnku można wziąć kilka ząbków świeżego. Pełna dowolność. Krok 2: Z elementów kurczaka, przy pomocy noża, usuń skórę. Daje ona tylko nadmiar tłuszczu, którego nie potrzebujemy. Krok 3: Umieszczamy kurczaka w garnku, zalewamy czystą, zimną wodą tak, aby tylko go przykryła, nie więcej. Dodajemy pieprz i liście laurowe, a także sól. Krok 4: Teraz umieść garnek z kurczakiem na kuchence i gotuj na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, usuń piankę. Cały czas utrzymujemy minimalny płomień. Gotujemy kurczaka w niskiej temperaturze aż do ugotowania, co powinno nam zająć około 40 minut. Następnie zdejmujemy garnek z kuchni i wyjmujemy mięso. Krok 5: Odlewamy 150 ml bulionu i studzimy. Reszta bulionu nie jest nam potrzebna. Można go użyć do innych celów. Schłodzonym bulionem zalewamy żelatynę i pozwalamy jej pęcznieć przez pół godziny. Krok 6: Dokładnie opłucz buraka pod bieżącą wodą, a następnie wyczyść go i przetrzyj na tarce o średnich otworkach. Krok 7: Z przetartego buraka, za pomocą złożonej kilka razy tetry, wyciśnij sok. Krok 8: Mięso kurczaka oddziel od kości (jeśli w tym elemencie występują) i rozdrobnij na niewielkie kawałki. Krok 9: Napęczniałą żelatynę postaw celem ogrzania na kuchence na małym ogniu. Przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż żelatyna się rozpuści, ale w żadnym wypadku jej nie gotuj! Podczas gotowania żelatyna traci właściwości żelujące. Krok 10: Następnie konieczne będzie zmielenie mięsa z kurczaka do stanu pasty. Można to zrobić za pomocą dowolnego urządzeni, które masz w domu. Wystarczy blender, maszynka do mięsa lub siekacz. W tym przypadku użyłem robota kuchennego. Wkładamy mięso do miski miksera, dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową, rozpuszczoną żelatynę i sok z buraków. Ilość soku decyduje o kolorze farszu. W tym przypadku, jak się okazało, wystarczyły dwie łyżki stołowe. Krok 11: Wszystkie składniki rozdrabniamy do konsystencji pasty. Krok 12: Przekładamy powstałą masę do odpowiedniego pojemnika i ubijamy. W ostateczności, można użyć odpowiedniej plastikowej butelki po wodzie, odcinając szyjkę i myjąc ją dokładni. Nie musimy niczym smarować naczynia, gdyż kiełbasa zżeluje i sama dobrze się ułoży. Wstawiamy formę z przyszłą kiełbasą do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Najlepiej na całą noc. Krok 13: Wyjmujemy gotową kiełbasę z formy. W szklanym naczyniu wystarczy delikatnie objechać nożem po brzegu i wytrząsnąć zawartość. Jeśli przygotowujemy kiełbasę w butelce, po prostu przecinamy plastik. Kiełbasa jest gotowa!Ta kiełbasa naprawdę jest ciekawa. Na pewno zaskoczy wszystkich przy stole, gdyż wygląda jak kupiona. A smak kiełbasy okazał się czymś pomiędzy pasztetem a galaretką. Jest idealnie uformowana i zachowuje swój kształt. Podajemy ją z chrzanem lub musztardą.Jeśli będziemy przygotowywali ten przysmak w butelce, od razu zwiększmy proporcjonalnie ilość składników, gdyż podana w przepisie będzie za mała. Smacznego Edited July 5, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystian252 Posted July 28, 2020 Report Share Posted July 28, 2020 Sprytny wyrób przypominający mortadele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted July 29, 2020 Report Share Posted July 29, 2020 Pomysl zachęcający do wykonania! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 29, 2020 Report Share Posted July 29, 2020 Mnie siem też podobuje, fajny jest . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 29, 2020 Report Share Posted July 29, 2020 (edited) Troche dziwna nazwa jak na wykonanie, kiełbasy to mi raczej technologicznie nie przypomina - ale może nazwa lokalna po prostu Edited July 29, 2020 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 29, 2020 Report Share Posted July 29, 2020 @sverige2, wizualnie to jak falukorv tylko srednica wieksza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 29, 2020 Report Share Posted July 29, 2020 Coś w tym stylu Electro . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.