Jump to content

[Rosja] Kiełbasa drobiowa z żelatyną dla każdego


Maxell

Recommended Posts

Kiełbasa drobiowa z żelatyną dla każdego

 

post-39694-0-59603200-1593955305_thumb.jpg

Naturalna, smaczna a z wyglądu - jak z obrazka. Okazuje się, że taka kiełbasa jest bardzo łatwa do zrobienia w domu! Głównym składnikiem jest gotowane mięso drobiowe, a sok z buraków nadaje jej różowy kolor. Świetna na śniadanie, lub jako przekąska, a nawet do pokrojenia na imprezowy stół. To naprawdę bardzo ciekawy przepis dla każdego.

 

Składniki:

  1. Część tuszki drobiowej – 500 g
  2. Żelatyna – 15 g
  3. Czosnek w proszku – 5 g
  4. Gałka muszkatołowa – 2,5 g
  5. Burak (nieduży) – 1 szt.
  6. Liść laurowy – 1 szt.
  7. Pieprz czarny ziarnisty – 3 ziarenka
  8. Sól – do smaku

Sposób wykonania:

 

Krok 1:

 

post-39694-0-88541300-1593955316_thumb.jpg

 

Przygotowujemy produkty do wykonania kiełbasy. Można ją przygotować absolutnie z dowolnej części kurczaka. Jeśli użyjemy piersi, kiełbasa będzie bardziej sucha i chuda, jeśli za udek z kurczaka, będzie bardziej soczysta i nieco bardziej tłusta. Masa mięsa z kurczaka podawana jest z kośćmi. Do tej kiełbasy została użyta zwykła żelatyna (nie ta o szybkim działaniu). Przyprawy można stosować według własnego uznania. Zamiast suchego czosnku można wziąć kilka ząbków świeżego. Pełna dowolność.

 

Krok 2:

 

post-39694-0-26336700-1593955328_thumb.jpg

 

Z elementów kurczaka,  przy pomocy noża, usuń skórę. Daje ona tylko nadmiar tłuszczu, którego nie potrzebujemy.

 

Krok 3:

 

post-39694-0-49248700-1593955337_thumb.jpg

 

Umieszczamy kurczaka w garnku, zalewamy czystą, zimną wodą tak, aby tylko go przykryła, nie więcej. Dodajemy pieprz i liście laurowe, a także sól.

 

Krok 4:

 

post-39694-0-65515700-1593955346_thumb.jpg

 

Teraz umieść garnek z kurczakiem na kuchence i gotuj na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, usuń piankę. Cały czas utrzymujemy minimalny płomień. Gotujemy kurczaka w niskiej temperaturze aż do ugotowania, co powinno nam zająć około 40 minut. Następnie zdejmujemy garnek z kuchni i wyjmujemy mięso.

 

Krok 5:

 

post-39694-0-12157000-1593955356_thumb.jpg

 

Odlewamy 150 ml bulionu i studzimy. Reszta bulionu nie jest nam potrzebna. Można go użyć do innych celów. Schłodzonym bulionem zalewamy żelatynę i pozwalamy jej pęcznieć przez pół godziny.

 

Krok 6:

 

post-39694-0-36207000-1593955365_thumb.jpg

 

Dokładnie opłucz buraka pod bieżącą wodą, a następnie wyczyść go i przetrzyj na tarce o średnich otworkach.

 

Krok 7:

 

post-39694-0-19411900-1593955376_thumb.jpg

 

Z przetartego buraka, za pomocą złożonej kilka razy tetry, wyciśnij sok.

 

Krok 8:

 

post-39694-0-59937200-1593955384_thumb.jpg

 

Mięso kurczaka oddziel od kości (jeśli w tym elemencie występują) i rozdrobnij na niewielkie kawałki.

 

Krok 9:

 

post-39694-0-30002400-1593955395_thumb.jpg

 

Napęczniałą żelatynę postaw celem ogrzania na kuchence na małym ogniu. Przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż żelatyna się rozpuści, ale w żadnym wypadku jej nie gotuj! Podczas gotowania żelatyna traci właściwości żelujące.

 

Krok 10:

 

post-39694-0-75066000-1593955404_thumb.jpg

 

Następnie konieczne będzie zmielenie mięsa z kurczaka do stanu pasty. Można to zrobić za pomocą dowolnego urządzeni, które masz w domu. Wystarczy blender, maszynka do mięsa lub siekacz. W tym przypadku użyłem robota kuchennego. Wkładamy mięso do miski miksera, dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową, rozpuszczoną żelatynę i sok z buraków. Ilość soku decyduje o kolorze farszu. W tym przypadku, jak się okazało, wystarczyły dwie łyżki stołowe.

 

Krok 11:

 

post-39694-0-87123300-1593955416_thumb.jpg

 

Wszystkie składniki rozdrabniamy do konsystencji pasty.

 

Krok 12:

 

post-39694-0-95107200-1593955426_thumb.jpg

 

Przekładamy powstałą masę do odpowiedniego pojemnika i ubijamy. W ostateczności, można użyć odpowiedniej plastikowej butelki po wodzie, odcinając szyjkę i myjąc ją dokładni. Nie musimy niczym smarować naczynia, gdyż kiełbasa zżeluje i sama dobrze się ułoży. Wstawiamy formę z przyszłą kiełbasą do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Najlepiej na całą noc.

 

Krok 13:

 

post-39694-0-64202100-1593955436_thumb.jpg

 

Wyjmujemy gotową kiełbasę z formy. W szklanym naczyniu wystarczy delikatnie objechać nożem po brzegu i wytrząsnąć zawartość. Jeśli przygotowujemy kiełbasę w butelce, po prostu przecinamy plastik. Kiełbasa jest gotowa!

Ta kiełbasa naprawdę jest ciekawa. Na pewno zaskoczy wszystkich przy stole, gdyż wygląda jak kupiona. A smak kiełbasy okazał się czymś pomiędzy pasztetem a galaretką. Jest idealnie uformowana i zachowuje swój kształt. Podajemy ją z chrzanem lub musztardą.
Jeśli będziemy przygotowywali ten przysmak w butelce, od razu zwiększmy proporcjonalnie ilość składników, gdyż podana w przepisie  będzie za mała.

 

Smacznego

 

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...