Maxell Posted July 6, 2020 Report Share Posted July 6, 2020 Szynka z golonki Wspaniała szynka z golonki. Pyszny smak, delikatne mięso i co za zapach. Danie jest bardzo smaczne, z kategorii „tanie i przyjazne”. Szynka z golonki będzie odpowiednia zarówno na rodzinny obiad, jak i jako obfita przekąska na świątecznym stole. Składniki:Golonka - 1 szt. Sól - 5 g Mielony czarny pieprz - 2,5 g Przyprawa do mięsa - 2,5 g Czosnek - 4-5 ząbków.Do gotowania:Skórka cebuli - z 1 kg cebuli. Cebula - 1 szt. Czarny pieprz ziarnisty - 20 szt. Ziele angielskie ziarno - 6 szt. Czosnek - 2 ząbki Liść laurowy - 2 szt. Sól - 20 g Woda - 2 - 2,5 litraSposób wykonania: Przygotowując golonkę, zaczynamy od wyjęcia z niej kości. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie wzdłuż całej golonki i ostrożnie odetnij mięso wraz ze skórą od kości. W efekcie powinniśmy otrzymać oddzielnie mięso ze skórą i kość. Ostrożnie odetnij mięso od skóry. Kroimy mięso tak, aby uzyskać warstwy, które będzie wygodne pobijać tłuczkiem. Pobijamy tłuczkiem (od strony mięsa) i plastry mięsa.Przygotuj przyprawy. W filiżance (miseczce) wymieszaj sól, czarny pieprz, przyprawy do mięsa. Użyj przypraw według swoich upodobań, te, które lubisz. Drobno posiekaj czosnek, można go przepuścić przez praskę.Rozkładamy skórę tłuszczem do góry, posypujemy połową przypraw i czosnku. Na skórze rozkładamy z kolei rozbite mięso. Posypujemy pozostałymi przyprawami i czosnkiem. Dokładnie zwijamy wszystko w rolkę i przewiązujemy przędzą. Sznurujemy wystarczająco ciasno, aby utrzymać kształt szynki. Zawijamy golonkę w folię spożywczą lub torbę foliową i przenosimy na kilka godzin do lodówki, celem zamarynowania.Przygotowujemy marynatę: do garnka z wodą wkładamy łuski cebuli, pieprz, liście laurowe. Wrzucamy cebulę przekrojoną na pół (bez obierania) i kilka ząbków czosnku. Gdy marynata zacznie się gotować, dodajemy 1 łyżkę stołową soli. Wyciągamy szynkę z golonki z torby (nie usuwać sznurowania!) i wkładamy ją do garnka. Gotujemy golonkę przez 3 godziny na małym ogniu. Po 3 godzinach wyjmujemy golonkę, studzimy, usuwamy przędzę i wstawiamy do lodówki w celu zestalenia. Gdy szynka z golonki stwardnieje - kroimy i podajemy. To jest pyszne! Koniecznie spróbuj! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.