Jump to content

[Rosja] Szynka z golonki


Maxell

Recommended Posts

Szynka z golonki

 

post-39694-0-44836000-1594062191_thumb.jpg

 

Wspaniała szynka z golonki. Pyszny smak, delikatne mięso i co za zapach. Danie jest bardzo smaczne, z kategorii „tanie i przyjazne”. Szynka z golonki będzie odpowiednia zarówno na rodzinny obiad, jak i jako obfita przekąska na świątecznym stole.

 

Składniki:

  1. Golonka - 1 szt.
  2. Sól - 5 g
  3. Mielony czarny pieprz - 2,5 g
  4. Przyprawa do mięsa - 2,5 g
  5. Czosnek - 4-5 ząbków.

Do gotowania:

  1. Skórka cebuli  - z 1 kg cebuli.
  2. Cebula - 1 szt.
  3. Czarny pieprz ziarnisty - 20 szt.
  4. Ziele angielskie ziarno - 6 szt.
  5. Czosnek - 2 ząbki
  6. Liść laurowy - 2 szt.
  7. Sól - 20 g
  8. Woda - 2 - 2,5 litra

Sposób wykonania:

 

Przygotowując golonkę, zaczynamy od wyjęcia z niej kości. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie wzdłuż całej golonki i ostrożnie odetnij mięso wraz ze skórą od kości. W efekcie powinniśmy otrzymać oddzielnie mięso ze skórą i kość. Ostrożnie odetnij mięso od skóry. Kroimy mięso tak, aby uzyskać warstwy, które będzie wygodne pobijać tłuczkiem. Pobijamy tłuczkiem (od strony mięsa) i plastry mięsa.

Przygotuj przyprawy. W filiżance (miseczce) wymieszaj sól, czarny pieprz, przyprawy do mięsa. Użyj przypraw według swoich upodobań, te, które lubisz. Drobno posiekaj czosnek, można go przepuścić przez praskę.

Rozkładamy skórę tłuszczem do góry, posypujemy połową przypraw i czosnku. Na skórze rozkładamy z kolei rozbite mięso. Posypujemy pozostałymi przyprawami i czosnkiem. Dokładnie zwijamy wszystko w rolkę i przewiązujemy przędzą. Sznurujemy wystarczająco ciasno, aby utrzymać kształt szynki. Zawijamy golonkę w folię spożywczą lub torbę foliową i przenosimy na kilka godzin do lodówki, celem zamarynowania.

Przygotowujemy marynatę: do garnka z wodą wkładamy łuski cebuli, pieprz, liście laurowe. Wrzucamy cebulę przekrojoną na pół (bez obierania) i kilka ząbków czosnku. Gdy marynata zacznie się gotować, dodajemy  1 łyżkę stołową soli. Wyciągamy szynkę z golonki z torby (nie usuwać sznurowania!) i wkładamy ją do garnka. Gotujemy golonkę przez 3 godziny na małym ogniu. Po 3 godzinach wyjmujemy golonkę, studzimy, usuwamy przędzę i wstawiamy do lodówki w celu zestalenia. Gdy szynka z golonki stwardnieje - kroimy i podajemy.

 

To jest pyszne! Koniecznie spróbuj!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...