Jump to content

[Rosja] Domowa kiełbasa z wołowiny - suszona


Maxell

Recommended Posts

Domowa kiełbasa z wołowiny

 

Teraz nikt rozsądny nie kupuje kiełbasy w sklepie, kiedy sam może przygotować ją w domu. Domowa kiełbasa wołowa z cebulą jest doskonałym naturalnym substytutem kiełbas sklepowych. Do dzieła.

 

post-39694-0-57377000-1594305720_thumb.jpg

 

Składniki:

  1. Wołowina kl I - 1 kg
  2. Słonina (ideałem byłby tłuszcz wołowy) - 430 g
  3. Cebula - 2 szt.
  4. Sól morska gruboziarnista - 27 g (opcja - mieszanka z peklosolą w stosunku 50/50)
  5. Mieszanka pieprzu (czarny, biały, ziele angielskie) w ziarnach - 5 g
  6. Jelita wieprzowe – kiełbaśnice

Sposób wykonania:

 

1. Przygotuj mięso i tłuszcz. Nie musisz nic myć, jeśli mięso i słonina są zabrudzone - wytrzyj serwetką, odetnij wszelkie przekrwienia.

2. Obierz cebulę. Pokrój mięso, słoninę i cebulę w małą kostkę. Rozdrobnij ziarna mieszanki pieprzu i sól w moździerzu.

3. Wymieszaj wszystkie składniki i przyprawy, pamiętając, że wszystko powinno być bardzo zimne.

4. Wstaw naczynie z przygotowanym farszem na kiełbasę wołową do lodówki na 8 godzin. W  możesz go raz przemieszać.

5. Umyj jelita, nadziej je ściśle farszem przy pomocy maszynki do mięsa z lejkiem lub nadziewarki do kiełbas. Odkręć jelito z farszem w małe kiełbaski, przewiązując miejsca odkręcenia szpagatem. Kiełbasy powinny być nabite bardzo ściśle , gdyż będą poddawane procesowi suszenia. Im cieńsze jelita zastosujemy, tym większe będzie prawdopodobieństwo otrzymania udanej kiełbasy. Gotowe batony rozwieście w kuchni i trzymajcie je tak przez pół dnia.

6. Przenieś kiełbasę do chłodnego miejsca (piwnica, lodówka) i pozwól jej schnąć w temperaturze 8 stopni przez około miesiąc.

Zamiast samej soli morskiej, do produkcji tej kiełbasy możemy użyć mieszanki składającej się z 50% soli morskiej i 50% peklosoli. Azotyn dodany do farszu w formie składnika peklosoli jest z powodzeniem stosowany do suszonych kiełbas i mięsa, wspomaga dojrzewanie mięsa i zapobiega rozwojowi bakterii. Dzięki tej soli mięso w kiełbasach wybarwi się na piękny czerwony kolor. Kiełbasa wykonana na samej soli, będzie miała kolor w odcieniach brązu.

Zwolennicy kminku, mogą z powodzeniem dodać go do farszu, w ilości jaka będzie im odpowiadała.

 

Smacznego.

 

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...