Hardcore Posted July 11, 2020 Report Share Posted July 11, 2020 Tworze wędzarnie typu kibelek i mam pytanie ocieplać czy nie bo opinii jest wiele . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted July 11, 2020 Report Share Posted July 11, 2020 Nie ocieplać . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 12, 2020 Report Share Posted July 12, 2020 Jeżeli już to poprzez nabicie drugiej warstwy desek. Żadne tam wełny itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpiotr Posted February 1, 2021 Report Share Posted February 1, 2021 (edited) Chyba w dobrym miejscu zadaje to pytaniechcę zrobić wędzarnię elektryczną 50x50x100 i mam taki pomysł w środku blacha kwasówka 0,5 mm potem ocieplenie i tu problem bo nie wiem czy dać wełnę czy mate ceramiczną i to wszystko obić ładną deską. Co lepsze wełna 3cm ze złotkiem czy mata ceramiczna 2,5 cm ? Edited February 1, 2021 by jpiotr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Raf78 Posted February 1, 2021 Report Share Posted February 1, 2021 Jeżeli chcecie użytkować wędzarnię w okresie zimowym - i tutaj mowa o wędzarni elektrycznej, ocieplenie jest konieczne. Zastosuj sobie wełnę mineralną 5cm pokrytą folią aluminiową. Oczywiście "sreberkiem" od strony wewnętrznej komory. Zachowując zdrowy rozsądek nie upychamy wełny na ścisk. Dobrze jest wykorzystać wełnę o prostopadłym ułożeniem włókien do okładziny, dzięki czemu jest ona mocna i sprężyste oraz nie zmienia swej pierwotnej grubości. Są opinie, że takie ułożenie włókien pozwala na odprowadzanie ew. wilgoci. Ja zastosowałem ALU LAMELLA MAT firmy ROCKWOOL grubość 50mm i jestem zadowolony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpiotr Posted February 1, 2021 Report Share Posted February 1, 2021 Dzięki Raf 78 za informacje to też wszędzie ludzie piszą o wełnie, może mata ceramiczna jest jeszcze mało używana też nie wiem jak ona się zachowuje przy wchłanianiu wilgoci?Może dać mix 3cm wełny i 13 mm maty? Może ktoś jeszcze coś napisze jakieś wskazówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
afrykaner Posted February 3, 2021 Report Share Posted February 3, 2021 Ja kończę swoją ocieplaną matami z korka naturalnego. Jak przypalę to dam znać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ktomaczas Posted July 8, 2021 Report Share Posted July 8, 2021 A co myślicie o ociepleniu wewnątrz ścianek mata kokosową - taką jak w materacach?https://allegro.pl/oferta/mata-kokosowa-800-g-m2-200-cm-szer-na-wymiar-7958180364 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted July 8, 2021 Report Share Posted July 8, 2021 (edited) A w jakim celu?Aby ci wilgoć lepiej trzymało?[Dodano: 08 lip 2021 - 13:45]Poza tym mata chyba lepiej się nadaje do "usztywniania" niż do ocieplania. Edited July 8, 2021 by wróbel75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 8, 2021 Report Share Posted July 8, 2021 o ociepleniu wewnątrz ścianek Ocieplenie to od zewnątrz- w matę smoły sie nazbiera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted July 8, 2021 Report Share Posted July 8, 2021 ktomaczas, dnia 08 Lip 2021 - 13:35, napisał: o ociepleniu wewnątrz ścianek Ocieplenie to od zewnątrz- No właśnie też zgłupiałem czy chodzi o wewnątrz komory czy między deskami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts