Jump to content

Ocieplenie wędzarni ?

Recommended Posts

• 6 months later...

Chyba w dobrym miejscu zadaje to pytanie

chcę zrobić wędzarnię elektryczną 50x50x100 i mam taki pomysł w środku blacha kwasówka 0,5 mm potem ocieplenie i tu problem bo nie wiem czy dać wełnę czy mate ceramiczną i to wszystko obić ładną deską. Co lepsze wełna 3cm ze złotkiem  czy mata ceramiczna 2,5 cm ?

Edited by jpiotr

Jeżeli chcecie użytkować wędzarnię w okresie zimowym - i tutaj mowa o wędzarni elektrycznej, ocieplenie jest konieczne. Zastosuj sobie wełnę mineralną 5cm pokrytą folią aluminiową. Oczywiście "sreberkiem" od strony wewnętrznej komory. Zachowując zdrowy rozsądek nie upychamy wełny na ścisk. Dobrze jest wykorzystać wełnę o prostopadłym ułożeniem włókien do okładziny, dzięki czemu jest ona mocna i sprężyste oraz nie zmienia swej pierwotnej grubości. Są opinie, że takie ułożenie włókien pozwala na odprowadzanie ew. wilgoci. Ja zastosowałem ALU LAMELLA MAT firmy ROCKWOOL grubość 50mm i jestem zadowolony.

Dzięki Raf 78 za informacje to też wszędzie ludzie piszą o wełnie,  może mata ceramiczna jest jeszcze mało używana też nie wiem jak ona się zachowuje przy wchłanianiu wilgoci?

Może dać mix 3cm wełny i 13 mm maty? Może ktoś jeszcze coś napisze jakieś wskazówki.

• 5 months later...