Jump to content

[Rosja] Pyszna, dmowa konserwa z makreli w oleju


Maxell

Recommended Posts

Domowa konserwa z makreli w oleju

 

post-39694-0-65577000-1594833954_thumb.jpg

 

Nikogo już nie zaskoczysz domowymi konserwami z ryb. Robią je prawie wszyscy. Proponuję wypróbować przepis na domową konserwę z makreli. Ryba jest niesamowicie smaczna, po prostu rozpływa się w ustach. Zdecydowanie smaczniejsze niż te, kupione w sklepie. Ponadto produkt jest całkowicie naturalny, gdyż nie zawiera żadnych szkodliwych dodatków.

 

Składniki:

  1. Makrela - 2 szt.
  2. Liść laurowy - 1 listek
  3. Ziele angielskie - 1 szt. (ziarno)
  4. Pieprz czarny ziarnisty - 5 szt.
  5. Olej słonecznikowy - 80 ml.
  6. Sól - 15 g (dla pełnej ochrony używamy peklosoli).

Sposób wykonania:

 

Krok 1:

 

post-39694-0-64603500-1594833961_thumb.jpg

 

Możesz użyć ryb świeżych lub mrożonych. Kupując, wybierz makrele o ładnej, równomiernej barwie srebrnej, z ciemnymi paskami, bez jakichkolwiek żółtych plam i widocznych uszkodzeń. Jak rozmrozić świeżo mrożone ryby? Przenieś je wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Nie rozmrażaj całkowicie. Podmrożona makrela jest łatwiejsza i wygodniejsza do krojenia. Kawałki ryb zachowają swój kształt i będą wyglądać schludnie.

 

Krok 2:

 

post-39694-0-93287300-1594833969_thumb.jpg

 

Jak wyczyścić makrele? Umyj rybę, odetnij ogon, płetwy i głowę. Wypatrosz tuszkę i dokładnie wyczyść od wewnątrz, pamiętając o usunięciu czarnej błony wewnętrznej, gdyż nadaje ona produktowi goryczkowego smaku. Nie jest konieczne usuwanie z ryby skóry. Dokładnie spłucz tuszkę pod bieżącą wodą i ponownie wysusz. Pokrój tuszki na równe części (takie, by zmieściły się do słoika w jednej lub dwu warstwach).

 

Krok 3:

 

post-39694-0-47491900-1594833976_thumb.jpg

 

Przenieś dzwonka ryby do miski i posyp solą. Dla bezpieczeństwa wskazane jest użycie zamiast soli, peklosoli. Skutecznie hamuje ona rozwój bakterii, które mogą powodować zatrucia. Delikatnie wymieszaj  pozwalając peklosoli się rozpuścić. W tym celu pozostaw miskę z zasoloną rybą, na około 1 godzinę.

 

Krok 4:

 

post-39694-0-13021400-1594833984_thumb.jpg

 

Dobrze umyj słoik. Wysusz go, przecierając ręcznikami papierowymi. Nie ma potrzeby sterylizacji. Na spód słoika włóż liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Następnie układaj ściśle dzwonka ryby tak, by pozostawić 1,5-2 cm wolnej przestrzeni, od krawędzi słoika.

 

Krok 5:

 

post-39694-0-31994600-1594833990_thumb.jpg

 

W przypadku słoika o pojemności 700 ml i dysponując dwiema średnimi rybami, ułożysz 2 warstwy ryb i około 3 cm pustej przestrzeni do pokrywki. Ta pusta przestrzeń jest bardzo potrzebna dla oleju i soku rybnego, który bezie się wydzielał podczas obróbki cieplnej.

 

Krok 6:

 

post-39694-0-02692200-1594833997_thumb.jpg

 

Dodaj rafinowany olej słonecznikowy do słoika rybnego. Nie dolewaj oleju do samego wierzchu, gdyż nastąpi wyciek solanki olejowej.

 

Krok 7:

 

post-39694-0-46761700-1594834003_thumb.jpg

 

Umyj blaszaną zakrętkę i wygotuj przez 10 minut na małym ogniu. Wysusz. Zamknij szczelnie słoik.

 

Krok 8:

 

post-39694-0-69156800-1594834010_thumb.jpg

 

Na dnie garnka połóż bawełnianą szmatkę, która zapobiegnie pękaniu słoików. Teraz wstaw zakręcone słoiki do garnka i wlej wodę do górnego poziomu zawartości słoików (możesz użyć zwykłej wody z kranu).

 

Krok 9:

 

post-39694-0-52351500-1594834018_thumb.jpg

 

Garnek ze słoikami umieść na kuchence i używając średniego płomienia, doprowadzić wodę do delikatnego wrzenia i gotuj tak konserwy przez około 4-5 godzin. Następnie wyłącz palnik i pozwól słoikom ostygnąć w wodzie, w której się gotowały. Dopiero potem, gdy całkiem ostygną, wytrzyj je z wilgoci i przenieś do zimnego miejsca celem dalszego przechowywania.

 

Krok 10:

 

post-39694-0-60408700-1594834027_thumb.jpg

 

Oto jaka pyszna ryba nam wyszła - patrz zdjęcie.

 

Krok 11:

 

post-39694-0-47839300-1594834034_thumb.jpg

 

Degustacja. Makrela zrobiła się miękka. Z kości pozostaje tylko grzbiet, który można łatwo i lekko oddzielić od mięsa. Kości praktycznie w ogóle nie są wyczuwalne. W przeciwieństwie do makreli przemysłowej, ta nie rozpada się i nie zmienia w kaszkę. Zachowuje swój kształt. Ryby w słoikach przechowuj w lodówce lub piwnicy.

 

Makrela w puszkach domowej roboty wyszła idealnie! Podawaj z gorącymi ziemniakami pure. Połóż dzwonka ryby osobno na talerzu. Posyp drobno posiekaną w pierścienie czerwoną cebulą. Takie ryby są również wykorzystywane do robienia sałatek, ciast. Można z nich przygotować obfite i pyszne nadzienie do naleśników. Ale ze zwykłym chlebem na przekąskę będzie idealnie!

Do przepisu można podejść twórczo, eksperymentując z różnymi przyprawami, dzięki czemu smak produktu zawsze będzie inny. Na przykład możesz dodać mieloną kolendrę (około 1 łyżeczki), cytrynę (1-2 plastry). Możesz również uzupełnić przepis o cebulę, marchewkę, czosnek i pastę pomidorową.

 

Smacznego.

Autor: Foster

 

 

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...