Maxell Posted July 16, 2020 Report Share Posted July 16, 2020 (edited) Kiszone jabłka w słoikach, to przepis idealny! Myślałem, że jabłka przygotowane w jakikolwiek sposób, nie mogą być smaczniejsze od świeżych, dopóki nie spróbowałem jabłek kiszonych.W mojej rodzinie robienie domowych jabłek kiszonych stało się obowiązkową tradycją. Chodzi nie tylko o to, że wszyscy bardzo kochamy ich smak, ale także o to, że jest to najlepsza profilaktyka przeciwko osteoporozie i różnego rodzaju infekcjom. Dzieje się tak, ponieważ kiszone w ten sposób jabłka zawierają duże ilości wapnia oraz kwasu askorbinowego. Owoce te są doskonałą przekąską przed głównym posiłkiem, ponieważ pobudzają apetyt i wspomagają trawienie.Najważniejsze, że ich przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu ani wysiłku, gdyż podzielę się z Tobą najprostszym przepisem. Kiszone jabłka SKŁADNIKI2 kg małych jabłek3 l wody150 g cukru150 g miodu2 łyżki stołowe soli (ok. 40 g)liście winogron i porzeczekPRZYGOTOWANIEDobrze umyj jabłka i umieść je w dużej emaliowanej misce. W rondelku wymieszaj sól, cukier i miód z wodą i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia i od razu polej zalewą jabłka. Dodaj liście winogron i porzeczki. Kładziemy na górę talerzyk i obciążamy go, by jabłka cały czas były zanurzone w zalewie. Jabłka odstawiamy na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej celem fermentacji. Ostatnim krokiem będzie włożenie jabłek do wysterylizowanych słoików i zalanie odcedzoną marynatą. Kiszone jabłka mogą być przechowywane w słoikach przez wiele miesięcy, dzięki czemu możemy spokojnie zakonserwować w ten sposób nawet kilkadziesiąt kilogramów, bez obawy, że się zepsują. Smacznego.Autor: копилка Edited July 16, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 16, 2020 Report Share Posted July 16, 2020 Marynowane Wyglądaja na kiszone - skład tez bez octu - z procesem fermentacji , swietny przepis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts