Maxell Posted July 16, 2020 Report Share Posted July 16, 2020 Na pewno nigdy nie przygotowywaliście w ten sposób ogórków małosolnych. Dzisiaj podam przepis, którego Abchazi używają od wielu lat. Przepisy są przekazywane z rąk do rąk, od rodziny do rodziny, z kraju do kraju. Z każdym nowym przepisem coraz trudniej jest określić, skąd ten lub inny zestaw produktów trafił do nas i co dodał do niego poprzedni szef kuchni, profesjonalny kucharz lub domowy entuzjasta kuchni.Ogórki lekko solone od zawsze należały do pierwotnie rosyjskich przekąsek. Jakże byłem zaskoczony, widząc abchaską wersję kiszenia. Po ugotowaniu moje zdziwienie wzrosło stokrotnie: co za wspaniały gość, ten Abchaz, który dodał tak niesamowite składniki i wynalazł własną technologię przygotowania tego specjału!Składniki podaje się na 2-litrowy słoik, ponieważ 1 kilogram ogórków nie zmieści się w 1,5-litrowym. SkładnikiOgórki - 1 kg Sól - 2 łyżki (40 g) Woda - 1 l Czosnek - 4 ząbki Liść laurowy - 2 szt. Korzeń pietruszki - 1 szt. Papryczka chili - 1 szt. Bazylia - 1 szczypta Koper - 1 szczypta Cząber - 1 szczypta Kolendra - 1 szczypta Seler - 2 szt. Czosnek niedźwiedzi - 2 szt. Liście wiśni - 2 szt. Liście porzeczki - 2 szt. Buraki - 1 szt. Liście pokrzywy - 2 szt.Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania zalewy. Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj do rondla korzeń pietruszki oraz liść laurowy. Przykryj zalewę pokrywką i gotuj przez 15 minut. Wyłącz i ostudź. Jeśli nie używasz korzenia pietruszki, nie musisz niczego gotować. Wystarczy włożyć liść laurowy do słoika i zalać ogórki wodą o temperaturze pokojowej. Umyj ogórki i umieść je w naczyniu, które wybrałeś do kiszenia. Zwykle używamy do tego celu glinianego garnka lub szklanego słoika, rzadziej emaliowanego garnka. Przygotuj przyprawy i buraki. W oryginalnej recepturze przyprawy, sól i czosnek są rozdrabniane w moździerzu. Można użyć zmielonych przypraw. Jeśli nie, zetrzyj czosnek na bardzo drobnej tarce i wymieszaj z przyprawami. Buraki i selera pokrój w plasterki lub bardzo drobno. Doświadczeni szefowie kuchni używają pasków selera. Na ogórki ułożone w naczyniu wykładamy papkę przyprawową, buraki, seler, ostrą paprykę, liście pokrzywy, wiśnie i czosnek niedźwiedzi. Wszystko zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą i przykrywamy pokrywką. Celem zakiszenia, ogórki należy pozostawić na 1 dzień w temperaturze pokojowej.Ogórki są bardzo chrupiące. W Abchazji podaje się je z ziemniakami i daniami mięsnymi, a także dodaje do sałatek.Koniecznie wypróbuj ten nowy przepis i podziel się nim ze znajomymi, jeśli kochasz ogórki małosolne, ale chciałbyś wprowadzić niewielkie zmiany w tradycyjnym, zwykłym przepisie. Miłego chrupania! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.