Maxell Posted July 17, 2020 Report Share Posted July 17, 2020 (edited) Najsmaczniejsze w świecie „PRZEPIÓRCZE NÓŻKI" Składniki:Ciasto: ● 200 ml. kefiru● sól● 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej● 250-300 g mąki Nadzienie: ● 500 g mielonego mięsa z kurczaka● 2 cebule● 5 ząbków czosnku (lub bez czosnku, jeśli ktoś nie lubi)● sól, mielony czarny pieprz - do smaku Do dekoracji "nóżek przepiórczych": ● 2 opakowania solonych paluszków (grubsze)● 1 jajko do panierowania● bułka tarta Przygotowanie:Najpierw ciasto. Ja zrobiłam to po swojemu. Do kefiru dodaj sól i sodę, wymieszaj i dodaj mąkę. Nie dodawaj całej mąki na raz. Dodawaj stopniowo i cały czas mieszaj łyżką. Kiedy mieszanie staje się już trudne, wyrzuć zawartość na stolnicę i ugniataj, aż ciasto będzie niezbyt luźne. Ciasto na razie odstawiamy, a my zajmiemy się nadzieniem. Nadzienie: farsz z kurczaka mielony blenderem z cebulą, solą i pieprzem. Jeśli masz filet z kurczaka, zmiel go razem z cebulą. Dobrze wymieszaj. Z rozwałkowanego ciasta, szklanką wycinaj kółka. Umieść słony paluszek pośrodku każdego kółka tak, aby końcówki paluszka wychodziły poza brzegi kółka, równo z obu stron.Na każde kółko z paluszkiem, połóż farsz mięsny. Ściśnij krawędzie i przetnij na pół. Przygotuj ubite jajko i bułkę tartą. Zanurz „nóżkę” w jajku (możesz sobie pomóc pędzelkiem). Następnie obtocz ją w tartej bułce (można ją posypać rękami). Smażyć z obu stron i podpiekać na oleju roślinnym, na małym ogniu. Rozłóż smażone kawałki na serwetkach, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. A oto gotowe „nóżki przepiórcze”. Okazało się, że wyszło ich sporo. Świetne danie imprezowe. Smacznego Edited July 17, 2020 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted July 17, 2020 Report Share Posted July 17, 2020 Najsmaczniejsze w świecie „PRZEPIÓRCZE NÓŻKI" Muszę skorzystać z tego przepisu.Przepiórcze nóżki wyglądają naprawdę zachęcająco Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystian252 Posted July 17, 2020 Report Share Posted July 17, 2020 Bardzo ciekawy przepis wart wypróbowania cieszy oko i ciekawość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 18, 2020 Report Share Posted July 18, 2020 Bardzo fajne wizualnie , troche zabawy , trzeba pomyslec zeby zrobic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.