Jump to content

Kiełbasa A"la palcówka


Lechu266

Recommended Posts

Witam szanownych fachowców. Fajniutkie forum i strasznie dużo informacji i zawodowców. Chciałem spytać odnośnie ww kiełbaski. Raz robiłem takowa i wyszła pyszna tylko że to było końcem zimy. Teraz wisi ok tygodnia i wyszła bialozielona pleśń. Umyłem solanka i wysuszylem ręcznikiem i włożyłem do lodówki bo w piwnicy już za ciepło się zrobiło. Standardowo zrobiłem z szynki i łopatki mielonej oraz słoninki. Przyprawy sól i peklosol, pieprz i czosnek z cukrem. Czy ta pleśń jest szkodliwa? Wiem że szczepicie jakimiś odpowiednimi gatunkami a tu sama z siebie wyszla. W zapachu jest lux jak salami sklepowe takie.podpowiedzcie coś? Czy za dużo cukru i za ciepło?
Link to comment
Share on other sites

 

A odnośnie tej pleśni biało zielonej to do utylizacji jest kiełbasa?

 

Na to nikt nie odpowie bez badań laboratoryjnych pleśni.

Tego typu pleśni bywają - podkreślam -    bywają bezpieczne dla zdrowia, ale nie muszą takimi być  :thumbsup:

Powinieneś ściągnąć osłonkę kiełbasy i zrobić próbę na własnym organizmie. Jak nic się nie będzie działo to znaczy, że kiełbasa może być serwowana innym ludziom.

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

Jeżeli nie masz komory do dojrzewania to nie czas na fermentacyjne . Bez komory trochę ciężko się robi w zimie wykorzystując zimne pomieszczenie tak z 15 stopni  ale da radę . A teraz w lecie to zapomnij  . :)

Poczytaj o robieniu dojrzewających bo to jednak trochę wyższa sztuka jazdy :)

Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

 

Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnie 

A może nie chce się Panu czytać?

 

Myślę,że o to właśnie chodzi. Kolega wpadł na forum i chciałby,żeby wszystko podali w jednym poście. Niestety tak to nie działa. Trzeba duuużo czytać ,a jak się przeczyta to trzeba jeszcze raz przeczytać ,żeby się utrwaliło. :D   

Link to comment
Share on other sites

Ale wracajac do tego przepisu to można najprostszy jakiś podac? Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnie

W poście #9 @Maciekzbrzegu podał link do detalicznego przepisu a Ty nadal się dopytujesz  :facepalm:  

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...