Lechu266 Posted July 20, 2020 Report Share Posted July 20, 2020 Witam szanownych fachowców. Fajniutkie forum i strasznie dużo informacji i zawodowców. Chciałem spytać odnośnie ww kiełbaski. Raz robiłem takowa i wyszła pyszna tylko że to było końcem zimy. Teraz wisi ok tygodnia i wyszła bialozielona pleśń. Umyłem solanka i wysuszylem ręcznikiem i włożyłem do lodówki bo w piwnicy już za ciepło się zrobiło. Standardowo zrobiłem z szynki i łopatki mielonej oraz słoninki. Przyprawy sól i peklosol, pieprz i czosnek z cukrem. Czy ta pleśń jest szkodliwa? Wiem że szczepicie jakimiś odpowiednimi gatunkami a tu sama z siebie wyszla. W zapachu jest lux jak salami sklepowe takie.podpowiedzcie coś? Czy za dużo cukru i za ciepło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted July 20, 2020 Report Share Posted July 20, 2020 tylko że to było końcem zimy Myślę, że to jest odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lechu266 Posted July 20, 2020 Author Report Share Posted July 20, 2020 A można taki szybki przepis odnośnie przypraw i warunków suszenia? Narazie chce opanować miejsce i temperatury. A odnośnie tej pleśni biało zielonej to do utylizacji jest kiełbasa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 20, 2020 Report Share Posted July 20, 2020 (edited) A odnośnie tej pleśni biało zielonej to do utylizacji jest kiełbasa? Na to nikt nie odpowie bez badań laboratoryjnych pleśni.Tego typu pleśni bywają - podkreślam - bywają bezpieczne dla zdrowia, ale nie muszą takimi być Powinieneś ściągnąć osłonkę kiełbasy i zrobić próbę na własnym organizmie. Jak nic się nie będzie działo to znaczy, że kiełbasa może być serwowana innym ludziom. Edited July 20, 2020 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lechu266 Posted July 20, 2020 Author Report Share Posted July 20, 2020 Tyle to wiem???? tak też zrobiłem. A odnośnie przepisu to można jakiś zapodac sprawdzony? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 20, 2020 Report Share Posted July 20, 2020 (edited) Dodatkowo użyłeś mieszanki sól/peklosól/cukier to przy wysokich temperaturach i wilgotności proszenie się o awarie Edited July 20, 2020 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 20, 2020 Report Share Posted July 20, 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/?hl=palc%C3%B3wka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yrek79 Posted July 20, 2020 Report Share Posted July 20, 2020 (edited) Przyprawy sól i peklosol,Tutaj chyba też nie tak powinno być.Maciekzbrzegu mnie uprzedził Edited July 20, 2020 by Yrek79 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 20, 2020 Report Share Posted July 20, 2020 (edited) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15779-palc%C3%B3wka-ii/?hl=palc%C3%B3wkużywaj wyszukiwarki w prawym górnym rogu ekranu tylko zaznacz opcję "forum " Edited July 20, 2020 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lechu266 Posted July 20, 2020 Author Report Share Posted July 20, 2020 A coś właśnie bardziej w sensie fermentacji nizsamego suszenia? To całkiem inny smak???????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 20, 2020 Report Share Posted July 20, 2020 (edited) Jeżeli nie masz komory do dojrzewania to nie czas na fermentacyjne . Bez komory trochę ciężko się robi w zimie wykorzystując zimne pomieszczenie tak z 15 stopni ale da radę . A teraz w lecie to zapomnij . Poczytaj o robieniu dojrzewających bo to jednak trochę wyższa sztuka jazdy Edited July 20, 2020 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lechu266 Posted July 20, 2020 Author Report Share Posted July 20, 2020 Tyle to się domyśliłem że ciężko będzie. Ale wracajac do tego przepisu to można najprostszy jakiś podac? Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 20, 2020 Report Share Posted July 20, 2020 (edited) Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnie Cytuj Podałam Ci link do tematu.Czy napisany jest po chińsku?A może nie chce się Panu czytać? Edited July 20, 2020 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yrek79 Posted July 20, 2020 Report Share Posted July 20, 2020 Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnie A może nie chce się Panu czytać? Myślę,że o to właśnie chodzi. Kolega wpadł na forum i chciałby,żeby wszystko podali w jednym poście. Niestety tak to nie działa. Trzeba duuużo czytać ,a jak się przeczyta to trzeba jeszcze raz przeczytać ,żeby się utrwaliło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 21, 2020 Report Share Posted July 21, 2020 (edited) Ale wracajac do tego przepisu to można najprostszy jakiś podac? Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnieW poście #9 @Maciekzbrzegu podał link do detalicznego przepisu a Ty nadal się dopytujesz Edited July 21, 2020 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts