ReniaS Posted August 2, 2020 Report Share Posted August 2, 2020 Troszkę tegorocznych przetworów:Konfitura z moreliSałatka z cukinii i paprykiCukinia z koprem o czosnkiemFasolka szparagowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted August 2, 2020 Report Share Posted August 2, 2020 wygląda super spytam nieśmiało:czy możesz napisać coś więcej o:Sałatka z cukinii i paprykiCukinia z koprem o czosnkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 2, 2020 Report Share Posted August 2, 2020 Sałatka z cukinii i papryki Cukinia z koprem o czosnkiem Poproszę o przepisy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted August 2, 2020 Report Share Posted August 2, 2020 Poproszę o przepisy Na cukinię mam taki przepis .Sałatka jest naprawdę pyszna .Można robić samą lub z innymi warzywami .Polecam https://smakijackaw.blogspot.com/search/label/Przetwory Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted August 2, 2020 Author Report Share Posted August 2, 2020 (edited) wygląda super spytam nieśmiało:czy możesz napisać coś więcej o:Sałatka z cukinii i papryki, Cukinia z koprem o czosnkiem Sałatka z cukinii i papryki Cukinia z koprem o czosnkiem Poproszę o przepisy Poproszę o przepisyNa cukinię mam taki przepis .Sałatka jest naprawdę pyszna .Można robić samą lub z innymi warzywami .Polecam https://smakijackaw.blogspot.com/search/label/Przetwory Jacekw21 fajny przepis, bardzo bogaty skład sałatki Moje przepisy to nic nowego. Sałatka jest naprawdę smaczna, robię ją od lat.Tym razem musiałam jakoś zagospodarować cukinię, którą obdarował mnie sąsiad Sałatka z cukinii3 kg cukinii2 papryki czerwone4 cebule2 łyżeczki gorczycy3 łyżeczki solinać selera1½ szklanki octu 10%1½ szklanki cukru2 łyżeczki kurkumyWykonanie:Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż, łyżeczką pozbawić miąższu z nasionami. Razem ze skórą zetrzeć na szatkownicy lub cienko pokroić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski. W dużej misce wymieszać warzywa. Dodać wszystkie pozostałe składniki - razem wymieszać, zostawić na 4 godziny. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 10 – 15 minut. Cukinia z koprem i czosnkiemZalewa do cukinii (zalewę zagotować i przestudzić)2½ litra wody½ litra octu¾ szklanki cukruSól do smakuDo słoików wrzucam: gorczycę, ziele, liść laurowy koper, czosnek, marchew. Pasteryzować 12 minut. Edited August 2, 2020 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 2, 2020 Report Share Posted August 2, 2020 naprawdę pyszna Jacku - nie jest słodka? [Dodano: 02 sie 2020 - 19:07] Sałatka jest naprawdę smaczna Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted August 2, 2020 Report Share Posted August 2, 2020 dziękuję i życzę zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 2, 2020 Report Share Posted August 2, 2020 Troszkę tegorocznych przetworów: Ale pyszności Reniu, a gdzie te Twoje ogóreczki kiszone najlepsze na całym świecie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted August 2, 2020 Author Report Share Posted August 2, 2020 (edited) Troszkę tegorocznych przetworów: Ale pyszności Reniu, a gdzie te Twoje ogóreczki kiszone najlepsze na całym świecie Dzięki Halinko czy one najlepsze? tego nie wiem - bo kiszę, nie jem, ale rzeczywiście znikają W tym roku ogórków bardzo mało, chociaż pięknie się zapowiadały... Edited August 3, 2020 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 3, 2020 Report Share Posted August 3, 2020 Reniu pięknie się prezentują Twoje przetwory Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted August 3, 2020 Author Report Share Posted August 3, 2020 (edited) Reniu pięknie się prezentują Twoje przetwory Anuś dziękuję za te słowa miło je usłyszeć od Właścicielki ZNANEJ SPIŻARNI Edited August 3, 2020 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted August 4, 2020 Report Share Posted August 4, 2020 Pysznie wyglądają Twoje przetwory,Reniu. Konfitura z moreli Czy korzystałaś ze swoich owoców czy tez gdzieś je zakupiłaś? U mnie na moreli dosłownie 4 sztuki wiszą i to jeszcze nie w pełni dojrzale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted August 4, 2020 Author Report Share Posted August 4, 2020 (edited) Małgoś, dziękuję bardzo Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione.Obdarował mnie ładnymi kilkoma kilogramami .Zdrowiutkie, dorodne, dojrzałe, no i zrywane , chyba wcześniejsza odmiana. Edited August 4, 2020 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted August 4, 2020 Report Share Posted August 4, 2020 Obdarował mnie ładnymi kilkoma kilogramami Szczęściara Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 4, 2020 Report Share Posted August 4, 2020 Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione. Wiem gdzie masz działkę , a sąsiada znajdę W zasadzie wystarczy mi tylko drzewko morelowe sąsiada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted August 4, 2020 Author Report Share Posted August 4, 2020 (edited) Obdarował mnie ładnymi kilkoma kilogramami Szczęściara Podwójna.....sąsiad z drugiej strony przyniósł cukinie [Dodano: 04 sie 2020 - 16:27] Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione. Wiem gdzie masz działkę , a sąsiada znajdę W zasadzie wystarczy mi tylko drzewko morelowe sąsiada Ma jeszcze śliwki.....powiem, że mam Siostrę Edited August 4, 2020 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted August 8, 2020 Author Report Share Posted August 8, 2020 (edited) To jeszcze z cukinii Sos do pizzy - przepis od kol. Muskiego- wg opinii mojej Córci - REWELKA 4,5 kg -cukinia (już obrana i wydrążona)1,5 kg- cebula 160 g - sól kamienna 300 ml -ocet spiryt 10% 5 łyżeczek syrop balsamiczny 240 ml -ocet jabłkowy 2 czubate łyżki bazylia2 czubate łyżki oregano1 łyżka tymianek1 łyżeczka zioła prowansalskie1 czubata i 1 płaska łyżeczka chili2 czubate łyżeczki papryka ostra3 czubate łyżeczki papryka słodka450g (100g/1 kg cukini) cukierAnanas krojony 1 puszka z sokiem !Koncentrat pomidorowy słoik ok 1800 i jeszcze jeden ok 800 ml Cukinia – zszatkować na drobnych wiórkach kenwood (ja starłam na terce) i przesypywać solą i wymieszać.Cebulę zszatkować na frytkowych na dużych obrotach kenwood - następnie podsmażyć na małej ilosci oleju.Cebulę dodać gorącą do cukinii i wymieszać – zostawić na 1,5 godziny.Gotować razem na wolnym ogniu ok. godzinę - co jakiś czas mieszać! Dodać w miedzyczasie przyprawy i wymieszać.Następnie zblendować i gotować pod przykrywką ok.10 min, później dodać cukier, octy i koncentrat pomidorowyi jeszcze raz blenderem do jednolitego koloru. Gotować wolniutko jeszcze 20 min. Dodatkowe rady Waldka:Obowiazkowo przykryć ! Bulgoni i pryska! przed mieszaniem wyłaczyć palnik! - Wszystko się zgadza Edited August 2, 2021 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted August 8, 2020 Report Share Posted August 8, 2020 @ReniaS,Czy może być koncentrat własnej produkcji [jest na pewno bardziej wodnisty niż sklepowy?] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted August 8, 2020 Author Report Share Posted August 8, 2020 (edited) @ReniaS,Czy może być koncentrat własnej produkcji [jest na pewno bardziej wodnisty niż sklepowy?]BeatagA to należałoby zapytać Autora przepisu .Myślę, że można eksperymentować, ale chyba nie o konsystencje chodzi - bo całość można odparować.Nie jestem pewna czy zachowasz smak jeśli użyjesz koncentratu domowej roboty....... - próbuj i podziel się wrażeniami Edited August 8, 2020 by ReniaS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 8, 2020 Report Share Posted August 8, 2020 (edited) czy zachowasz smak jeśli użyjesz koncentratu domowej roboty Tak - dodatkowo dodajesz pieczony ! czosnek w ilości - 1 główka /1 kg czystej cukinii, i odlewasz ok 1szklanki soku z cukinii z ok 4 kg Edited August 8, 2020 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted August 8, 2020 Report Share Posted August 8, 2020 nie jest słodka? Dla mnie nie ale jak się obawiasz zmniejsz ilość cukru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted August 8, 2020 Report Share Posted August 8, 2020 U mnie dużo przecieru właściwie [nie koncentratu] zostało z ubiegłego roku .Pakowałam też całe pomidory do słoików .Trzeba by je zblendować-jednak to nie będzie konsystencja sklepowego koncentratu Spróbuje dwie wersje ,chociaż ten koncentrat kojarzę w małych puszeczkach ,bądź w słoiczkach,a do przepisu potrzeba ponad 2,5litra To trzeba z pół sklepu wykupić . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 8, 2020 Report Share Posted August 8, 2020 U mnie dużo przecieru właściwie [nie koncentratu] zostało z ubiegłego roku .Pakowałam też całe pomidory do słoików .Trzeba by je zblendować-jednak to nie będzie konsystencja sklepowego koncentratu Spróbuje dwie wersje ,chociaż ten koncentrat kojarzę w małych puszeczkach ,bądź w słoiczkach,a do przepisu potrzeba ponad 2,5litra To trzeba z pół sklepu wykupić .Są takie w słoikach litrowych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted August 8, 2020 Report Share Posted August 8, 2020 ,chociaż ten koncentrat kojarzę w małych puszeczkach ,bądź w słoiczkach, W prawie każdym sklepie są też słoiki ok 200-300 gramowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 8, 2020 Report Share Posted August 8, 2020 Nawet w Dino widziałem 0,9l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts