Jump to content

Moje przetwory


ReniaS

Recommended Posts

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

wygląda super :clap:

spytam nieśmiało:czy możesz napisać coś więcej o:

Sałatka z cukinii i papryki, Cukinia z koprem o czosnkiem

:)

 

Sałatka z cukinii i papryki Cukinia z koprem o czosnkiem
  :thumbsup:  Poproszę o przepisy :blush:

 

:)

 

Poproszę o przepisy

Na cukinię mam taki przepis .Sałatka jest naprawdę pyszna .Można robić samą lub z innymi warzywami .Polecam 

 https://smakijackaw.blogspot.com/search/label/Przetwory

 

Jacekw21 fajny przepis, bardzo bogaty skład sałatki  :thumbsup:  :)

 

 

Moje przepisy to nic nowego. Sałatka  jest naprawdę smaczna, robię ją od lat.

Tym razem musiałam jakoś zagospodarować cukinię, którą obdarował mnie sąsiad :facepalm:

 

Sałatka z cukinii

3 kg cukinii

2 papryki czerwone

4 cebule

2 łyżeczki gorczycy

3 łyżeczki soli

nać selera

1½ szklanki octu 10%

1½ szklanki cukru

2 łyżeczki kurkumy

Wykonanie:

Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż, łyżeczką pozbawić miąższu z nasionami.  Razem ze skórą zetrzeć na szatkownicy lub cienko pokroić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski. W dużej misce wymieszać warzywa.  Dodać wszystkie pozostałe składniki - razem wymieszać, zostawić na 4 godziny. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 10 – 15 minut.

 

Cukinia z koprem i czosnkiem

Zalewa do cukinii (zalewę zagotować i przestudzić)

2½ litra wody

½ litra octu

¾ szklanki cukru

Sól do smaku

Do słoików wrzucam: gorczycę, ziele, liść laurowy koper, czosnek, marchew. Pasteryzować 12 minut.

Edited by ReniaS
Link to comment
Share on other sites

 

Troszkę tegorocznych przetworów:
 

Ale pyszności Reniu, a gdzie  te Twoje ogóreczki kiszone najlepsze na całym świecie  :clap:  :)

 

:D Dzięki Halinko  :D

:facepalm:  :facepalm: czy one najlepsze? tego nie wiem - bo kiszę, nie jem, ale rzeczywiście znikają  :D

W tym roku ogórków bardzo mało, chociaż pięknie się zapowiadały... 

Edited by ReniaS
Link to comment
Share on other sites

 

Obdarował mnie ładnymi kilkoma kilogramami :D

 

Szczęściara :D

 

Podwójna.....sąsiad z drugiej strony przyniósł cukinie  :D  :facepalm:

[Dodano: 04 sie 2020 - 16:27]

 

Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione.
 

Wiem gdzie masz działkę , a sąsiada znajdę  :D

W zasadzie wystarczy mi tylko drzewko morelowe sąsiada  :D  :facepalm:

 

Ma jeszcze śliwki.....powiem, że mam Siostrę  :D  :D

Edited by ReniaS
Link to comment
Share on other sites

To jeszcze z cukinii  :)

Sos do pizzy  - przepis od kol. Muskiego

- wg opinii mojej  Córci - REWELKA  :thumbsup: 

 

4,5 kg -cukinia (już obrana i wydrążona)

1,5 kg- cebula 

160 g - sól kamienna 

300 ml -ocet spiryt 10% 

5 łyżeczek syrop balsamiczny 

240 ml -ocet jabłkowy 

2 czubate łyżki bazylia

2 czubate łyżki oregano

1 łyżka tymianek

1 łyżeczka zioła prowansalskie

1 czubata i 1 płaska łyżeczka chili

2 czubate łyżeczki papryka ostra

3 czubate łyżeczki papryka słodka

450g (100g/1 kg cukini) cukier

Ananas krojony 1 puszka z sokiem !

Koncentrat pomidorowy słoik ok 1800 i jeszcze jeden ok 800 ml

 

Cukinia – zszatkować na drobnych wiórkach kenwood (ja starłam na terce) i przesypywać solą i wymieszać.

Cebulę zszatkować na frytkowych na dużych obrotach kenwood - następnie podsmażyć na małej ilosci oleju.

Cebulę dodać gorącą do cukinii i wymieszać – zostawić na 1,5 godziny.

Gotować razem na wolnym ogniu ok. godzinę - co jakiś czas mieszać! Dodać w miedzyczasie przyprawy i wymieszać.

Następnie zblendować i  gotować pod przykrywką ok.10 min, później dodać cukier, octy i koncentrat pomidorowy

i jeszcze raz blenderem do jednolitego koloru.

 Gotować wolniutko jeszcze 20 min.

  Dodatkowe rady Waldka:

Obowiazkowo przykryć ! Bulgoni i pryska! przed mieszaniem wyłaczyć palnik! - Wszystko się zgadza  :facepalm:

post-98636-0-08553200-1596897848_thumb.jpg

Edited by ReniaS
Link to comment
Share on other sites

@ReniaS,

Czy może być koncentrat własnej produkcji [jest na pewno bardziej wodnisty niż sklepowy?]

Beatag

A to należałoby zapytać Autora przepisu  ;):) .

Myślę, że można eksperymentować, ale chyba nie o konsystencje chodzi - bo całość można odparować.

Nie jestem pewna czy zachowasz  smak jeśli użyjesz koncentratu domowej roboty....... - próbuj i podziel się wrażeniami  :D

Edited by ReniaS
Link to comment
Share on other sites

U mnie dużo przecieru właściwie [nie koncentratu] zostało z ubiegłego roku .Pakowałam też całe pomidory do słoików .Trzeba by je zblendować-jednak to nie będzie konsystencja sklepowego koncentratu Spróbuje dwie wersje ,chociaż ten koncentrat kojarzę w małych puszeczkach ,bądź w słoiczkach,a do przepisu potrzeba ponad 2,5litra :facepalm: To trzeba z pół sklepu wykupić :) .

Link to comment
Share on other sites

U mnie dużo przecieru właściwie [nie koncentratu] zostało z ubiegłego roku .Pakowałam też całe pomidory do słoików .Trzeba by je zblendować-jednak to nie będzie konsystencja sklepowego koncentratu Spróbuje dwie wersje ,chociaż ten koncentrat kojarzę w małych puszeczkach ,bądź w słoiczkach,a do przepisu potrzeba ponad 2,5litra :facepalm: To trzeba z pół sklepu wykupić :) .

Są takie w słoikach litrowych
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...