Krzysi3k Posted September 3, 2008 Report Share Posted September 3, 2008 Mam kolejne pytanie odnośnie wędzarni zbudowanej przez mnie. W tym wątku jest widoczna na zdjęciu, w czasie wędzenia pojawia się problem z przepływem dymu. Jest spory problem żeby zmusić dym do współpracy. Zamiast kanałem kierowac się do beczki to po prostu uchodzi przez klapę z blachy nad paleniskiem. Trzeba trochę kombinować, żeby szedł do beczki. Czy są jakieś patenty na ten problem. Jak już opisałem kanał ma średnicę 150 mm a długośc 2000 mm. Jest połozony ze spadkiem w kierunku paleniska jakieś 50 mm na tych 2000 mm. Prosze o podanie opisu jak fachowo rozpalic wędzarnie, żeby ten problem zniknął, jaki powinien być dopływ świeżego powietrza do paleniska :rolleyes: . Z góry dziekuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted September 3, 2008 Report Share Posted September 3, 2008 Sposób jest bardzo prosty.Do wędzarni włóż trochę papieru i podpal.Cieple powietrze w wędzarni pociągnie dym z paleniska.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysi3k Posted September 3, 2008 Author Report Share Posted September 3, 2008 Sposób jest bardzo prosty.Do wędzarni włóż trochę papieru i podpal. Cieple powietrze w wędzarni pociągnie dym z paleniska. Pozdrawiam no własnie nie tak prosto :???: po np dołożeniu szczapki do komory spalania i zasłonieciu blachą przez jakiś czas dym ucieka bokami i powoduje to lekie schłodzenie wedzarni. Beczka szybko oddaje temperature :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted September 3, 2008 Report Share Posted September 3, 2008 Próbowałeś w ten sposób?Podpal drewno w palenisku i zrób ten myk w beczce.Oczywiście beczka ma być otwarta.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysi3k Posted September 3, 2008 Author Report Share Posted September 3, 2008 Próbowałeś w ten sposób? Podpal drewno w palenisku i zrób ten myk w beczce.Oczywiście beczka ma być otwarta. Pozdrawiam aaaaa.... w ten sposób :lol: , tak nie próbowałem. Ale w trakcie wędzenia jest to dopuszczalne jak wyroby wiszą w środku ? Bo w trakcie wedzenie tak się zdarza :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 3, 2008 Report Share Posted September 3, 2008 Jest połozony ze spadkiem w kierunku paleniska jakieś 50 mm na tych 2000 mm.Ten spadek jest dość mały, zaledwie 2,5%. To może byc przyczyną problemów. O ile wiem, zalecany to min.5%. Spróbuj wymusić prawidłowy obieg opalarką, jeżeli masz możliwośc ją zdobyć. Nadmuch bardzo gorącego powietrza czyni cuda. Czasami, przy niesprzyjających warunkach pogodowych stosuję ten patent. Taką opalarką rozpalamy również węgiel drzewny na grilu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysi3k Posted September 3, 2008 Author Report Share Posted September 3, 2008 Jest połozony ze spadkiem w kierunku paleniska jakieś 50 mm na tych 2000 mm.Ten spadek jest dość mały, zaledwie 2,5%. To może byc przyczyną problemów. O ile wiem, zalecany to min.5%. Spróbuj wymusić prawidłowy obieg opalarką, jeżeli masz możliwośc ją zdobyć. Nadmuch bardzo gorącego powietrza czyni cuda. Czasami, przy niesprzyjających warunkach pogodowych stosuję ten patent. Taką opalarką rozpalamy również węgiel drzewny na grilu. oplarka jest :lol: ... wypróbuję ten patent przy najbliższej okazji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vtec Posted September 3, 2008 Report Share Posted September 3, 2008 A gdy nie ma opalarki to suszarka do włosów tez daje radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 3, 2008 Report Share Posted September 3, 2008 Ale w trakcie wędzenia jest to dopuszczalne jak wyroby wiszą w środku ? Bo w trakcie wedzenie tak się zdarzaWyroby wkładasz do wędzarni jak się ona osuszy i dobrze nagrzeje. Powinien być dobry, bezdymowy cug. Po osuszeniu wędlin dopiero dajesz dym. Ze względu na to poprzednie wygrzanie dym nie powinien się cofać. Podane powyżej sposoby na cofajacy się dym dotyczą momentu rozpalania paleniska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts