Jump to content

"cug" w wędzarni


Krzysi3k

Recommended Posts

Mam kolejne pytanie odnośnie wędzarni zbudowanej przez mnie. W tym wątku jest widoczna na zdjęciu, w czasie wędzenia pojawia się problem z przepływem dymu. Jest spory problem żeby zmusić dym do współpracy. Zamiast kanałem kierowac się do beczki to po prostu uchodzi przez klapę z blachy nad paleniskiem. Trzeba trochę kombinować, żeby szedł do beczki. Czy są jakieś patenty na ten problem. Jak już opisałem kanał ma średnicę 150 mm a długośc 2000 mm. Jest połozony ze spadkiem w kierunku paleniska jakieś 50 mm na tych 2000 mm. Prosze o podanie opisu jak fachowo rozpalic wędzarnie, żeby ten problem zniknął, jaki powinien być dopływ świeżego powietrza do paleniska :rolleyes: . Z góry dziekuję za pomoc.
Link to comment
Share on other sites

Sposób jest bardzo prosty.Do wędzarni włóż trochę papieru i podpal.

Cieple powietrze w wędzarni pociągnie dym z paleniska.

Pozdrawiam

no własnie nie tak prosto :???: po np dołożeniu szczapki do komory spalania i zasłonieciu blachą przez jakiś czas dym ucieka bokami i powoduje to lekie schłodzenie wedzarni. Beczka szybko oddaje temperature :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Próbowałeś w ten sposób?

Podpal drewno w palenisku i zrób ten myk w beczce.Oczywiście beczka ma być otwarta.

Pozdrawiam

aaaaa.... w ten sposób :lol: , tak nie próbowałem. Ale w trakcie wędzenia jest to dopuszczalne jak wyroby wiszą w środku ? Bo w trakcie wedzenie tak się zdarza :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Jest połozony ze spadkiem w kierunku paleniska jakieś 50 mm na tych 2000 mm.

Ten spadek jest dość mały, zaledwie 2,5%. To może byc przyczyną problemów. O ile wiem, zalecany to min.5%.

Spróbuj wymusić prawidłowy obieg opalarką, jeżeli masz możliwośc ją zdobyć. Nadmuch bardzo gorącego powietrza czyni cuda. Czasami, przy niesprzyjających warunkach pogodowych stosuję ten patent. Taką opalarką rozpalamy również węgiel drzewny na grilu.

Link to comment
Share on other sites

Jest połozony ze spadkiem w kierunku paleniska jakieś 50 mm na tych 2000 mm.

Ten spadek jest dość mały, zaledwie 2,5%. To może byc przyczyną problemów. O ile wiem, zalecany to min.5%.

Spróbuj wymusić prawidłowy obieg opalarką, jeżeli masz możliwośc ją zdobyć. Nadmuch bardzo gorącego powietrza czyni cuda. Czasami, przy niesprzyjających warunkach pogodowych stosuję ten patent. Taką opalarką rozpalamy również węgiel drzewny na grilu.

oplarka jest :lol: ... wypróbuję ten patent przy najbliższej okazji

Link to comment
Share on other sites

Ale w trakcie wędzenia jest to dopuszczalne jak wyroby wiszą w środku ? Bo w trakcie wedzenie tak się zdarza

Wyroby wkładasz do wędzarni jak się ona osuszy i dobrze nagrzeje. Powinien być dobry, bezdymowy cug. Po osuszeniu wędlin dopiero dajesz dym. Ze względu na to poprzednie wygrzanie dym nie powinien się cofać.

Podane powyżej sposoby na cofajacy się dym dotyczą momentu rozpalania paleniska.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...