Jump to content

Mięso vs Market - gdzie kupować?


kaktus79

Recommended Posts

Witam... na wstępie proszę o wyrozumiałość za pytanie.

 

Wiedząc że do wyrobów własnych,zdrowych wędlin nie powinniśmy używać produktów z marketów...ale. Niestety w okolicach moich nie mam możliwości pozyskania surowca od dobrego rzeźnika i niestety muszę się podpierać tym co na rynku dostępne i w miejscach jakie narzucają nam sklepy sieciowe  :hmm: . Pytanie moje jeżeli już to gdzie kupować i w jakich sklepach produkty do wyrobów własnych? Czy wiecie czego się wystrzegać i jakie markety omijać nabywając taki surowiec? 

 

Zdaję sobie sprawę że w tym mięsie jest wiele środków chemicznych, antybiotyków i wiele innych wprowadzane na etapie hodowli i na etapie przygotowania produktu do wysyłki na sklep. 

 

Jeżeli posiadacie takową wiedzę jak się truć by truć się jak najmniej proszę o podpowiedz.  :cry:

 

 

Ps: do administracji... nie chcę by temat był potraktowany jako reklama jakiś sklepów , jeżeli naruszyłem jakieś zasady a przyznaję się bez bicia że ich do końca nie przeczytałem proszę o usunięcie tematu i wskazówkę gdzie mógłbym zamieścić takie pytania nie naruszając regulaminu  :blush:

Link to comment
Share on other sites

 

 

Myślę że duże sieci nie pozwolą sobie na sprzedaż "odświeżanego" mięsa
 

:facepalm:  :facepalm:

 

 

W wielu małych sklepach widziałem różne cuda
 

Widziałeś?!?!?!, to dlaczego tego nie zgłosiłeś?? Ukrywanie przestępstwa, to tez przestępstwo

Link to comment
Share on other sites

Mięso kupuję na halach mięsnych, czasami w hurtowni lub od rolnika.

Jednak w każdym przypadku należy mięso ocenić wizualnie. Powinno być lekko przerośnięte tłuszczem, zwarte i w ładnym kolorze.

Należy zapytać sprzedawcę, czy mięso jest krajowego chowu, czy nie daj Boże duńskie  :facepalm:

Ogromne, chude schaby są suche i twarde. 

Link to comment
Share on other sites

Od kilku miesięcy kupuję mięso w Dino. Można zamówić daną ilość, w ofercie mają również podroby, nawet pół "blond głowy" można kupić.Latem zabieram ze sobą lodówkę turystyczną , po powrocie do domu na kilka godzin do komory zero. Jeszcze nie miałem "skuchy" . A różnie bywało z mięsem z małych sklepików niby "firmowych".

Link to comment
Share on other sites

Od kilku miesięcy kupuję mięso w Dino. Można zamówić daną ilość, w ofercie mają również podroby, nawet pół "blond głowy" można kupić.Latem zabieram ze sobą lodówkę turystyczną , po powrocie do domu na kilka godzin do komory zero. Jeszcze nie miałem "skuchy" . A różnie bywało z mięsem z małych sklepików niby "firmowych".

Dzięki za sugestię.. na pewno sprawdzę  :)

Link to comment
Share on other sites

Podobno w sieci "Dino" mięso jest dostarczane tylko z zakładu Agro-Rydzyna, a głównym surowcem przetwarzanym w Agro-Rydzynie są półtusze wieprzowe, które pochodzą od polskich dostawców. 

 

Jeśli mowa o marketach to z tych dużych wydaje mi się ,że Auchan ma mięso dobrej jakości, a w Dino kilkukrotnie zamawiałam boczek do kiełbas i również byłam zadowolona.

Więc na pierwszy ogień "Dino"

Dziękuje wam  :)  :clap:

Link to comment
Share on other sites

Raczej wątpię w to aby w całej Polsce przykładowa siec Dino, Auchan czy inna brała mięso z jednej ubojni. i wozili w ta i z powrotem przez cały kraj. Chyba trzeba dokonywać zakupów kontrolowanych i dochodzić metoda prób i błędów a i to nie daje gwarancji stałości dobrych dostaw

Ja bym jednak szukał ubojni w okolicy zapoznał ludzi i sposoby pozyskiwania mięsa

Ja jeżdżę 47 km do ubojni gdzie widzę i wiem z czym mam do czynienia

Zdarza się ze odbieram mięso na wpół schłodzone, i schładzam je do końca w domu

PS

Lodówka (aktywna) w samochodzie to oczywista oczywistość   :)

Edited by TOSHIBA
Link to comment
Share on other sites

Jesli już z marketu to polecam dino i auchan,za to nie raz przejechałem się na mięsie "z rzeźni" po 20 zł za kilogram

[Dodano: 24 sie 2020 - 23:14]

Raczej wątpię w to aby w całej Polsce przykładowa siec Dino, Auchan czy inna brała mięso z jednej ubojni. i wozili w ta i z powrotem przez cały kraj. Chyba trzeba dokonywać zakupów kontrolowanych i dochodzić metoda prób i błędów a i to nie daje gwarancji stałości dobrych dostaw

Ja bym jednak szukał ubojni w okolicy zapoznał ludzi i sposoby pozyskiwania mięsa

Ja jeżdżę 47 km do ubojni gdzie widzę i wiem z czym mam do czynienia

Agro rydzyna to ubojnia firmy Dino,Dino ma kilka magazynów w całej polsce(w tym jeden w mojej wiosce) i tam transportują mięso,i dopiero z tych magazynów idzie na sklepy. Miałem okazję zwiedzać centrum logistyczne firmy Dino i robi wrażenie,ogromne hale i chlodnie. Jeszcze nie zawiodłem się na ich mięsie

Link to comment
Share on other sites

TOSHIBA ....jak to mówią tonący brzytwy się chwyta muszę coś namierzyć

 

A co do lokalnych ubojni to zrobiły się tylko punkty sprzedaży z towarem nie wiadomo jakiego pochodzenia ( mówię o swojej okolicy).. po ostatniej aferze jak sanepid zamkną firmę gdzie mięso było sprzedawane z Afryki po pomorze świń to zdecydowałem ze będę szukał  w sieciowych sklepach (może mniejsze ryzyko świństwa).

 

Naprawdę ciężki temat z ubojniami gdzie lubelszczyzna powinna mieć tego do oporu  :hmm:

Link to comment
Share on other sites

będę szukał  w sieciowych sklepach (może mniejsze ryzyko świństwa).  

 

:facepalm:  :facepalm:  wg mnie własnie tam zachodzi jeszcze większa możliwość matactwa.

Zrobisz jak uważasz.

 

 

 

Miałem okazję zwiedzać centrum logistyczne firmy Dino i robi wrażenie,ogromne hale i chlodnie.

 

Skoro widziałeś to wiesz.

Ja mimo ze mieszkam w Szwajcarii, teoretycznie powinienem ufać temu co napisane na metce wole jeździć do ubojni i widzieć wszystko od początku do końca co kupuje.

Mimo ze w cale nie jest to tańsze a jeżeli zakup w sieciowicach

Jak myślisz, dlaczego nie jest tańsze? w końcu ta zakup bez pośredników.

Edited by TOSHIBA
Link to comment
Share on other sites

 

będę szukał  w sieciowych sklepach (może mniejsze ryzyko świństwa).  
 

:facepalm:  :facepalm:  wg mnie własnie tam zachodzi jeszcze większa możliwość matactwa.

Zrobisz jak uważasz.

 

Też masz rację.... chyba będę sam  hodował świnki  :D  :facepalm:  (na balkonie)  :rolleyes:  :D

Link to comment
Share on other sites

Kaktus, jeśli mieszkasz w samym Kraśniku to chcesz powiedzieć że w okolicznych wioskach nikt nie hoduje świnek?

Pojeździj, popytaj i zobaczysz ile masz z pewnością dobroci w okolicy. ;)

Jednym z pomysłów na znalezienie pewnego źródła masz... Inspekcję Weterynaryjną (Rzeczycka 10, 23-200 Kraśnik, tel. 81 825 25 03). Podjedź, pogadaj, popytaj - jak Cię polubią to na pewno pomogą :D  Ja tą drogą znalazłem "swoją" ubojnię, prócz okolicznych gospodarzy od których zdarza mi się kupić całą świnkę.(Po mięso jeżdżę też ok 60km w obie strony do ubojni).

Możesz kupić tanio i na miejscu (markety) - nie polecam

Możesz kupić drożej i dalej (ubojnia) - polecam (zwłaszcza jak chcesz kupić np. tylko 10 szynek)

Możesz kupić taniej i dalej (gospodarz) - optymalne rozwiązanie. Mięso pewne, świeże, tanie - trzeba tylko trochę więcej pracy włożyć od siebie (rozbiór).

Edited by wróbel75
Link to comment
Share on other sites

@wróbel75,

 

Podfruń jeśli to nie za daleko dla Ciebie do Przybiernowa, w sklepie/ubojni u Szwagrów kupisz bardzo dobrej jakości mięso pochodzące z hodowli okolicznych gospodarzy.

Szwagry maja też swoje stoisko na rynku w Świnoujściu. Jestem ich stałym  klientem.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

A że dla siebie to wiem. Oczywiście że pozdrowię :)

 

 

poproś o wykrojenie szyneczki z tłuszczykiem do wędzenia.

Dobra, a teraz gadaj skąd Ty to wszystko wiesz :rolleyes:

W ostatni weekend rozmawiałem właśnie z Beatą (LP) że muszę z nimi porozmawiać o szynce z tłuszczem jak były kiedyś :laugh:

Prorok cy co :angel:

Edited by wróbel75
Link to comment
Share on other sites

 

 

a jeżdżę 47 km do ubojni gdzie widzę i wiem z czym mam do czynienia
 jak ja bym miala tak blisko to tez bym jezdzila , ja mam na druga strone miasta dalej :)

najgorsza poledwiczka jaka kupilam pochodzila z wloch ..mieso nie do zjedzenia. dunska to przy tej rarytas :D

Link to comment
Share on other sites

A że dla siebie to wiem. Oczywiście że pozdrowię :)

 

 

poproś o wykrojenie szyneczki z tłuszczykiem do wędzenia.

Dobra, a teraz gadaj skąd Ty to wszystko wiesz :rolleyes:

W ostatni weekend rozmawiałem właśnie z Beatą (LP) że muszę z nimi porozmawiać o szynce z tłuszczem jak były kiedyś :laugh:

Prorok cy co :angel:

Jaki prorok!?, po prostu kupujemy w tym samym sklepie, którego właściciele są bardzo przyjaźni dla adeptów wędzarnictwa.

OK to jeszcze poproś o kawałek biodrówki na szaszłyka /Marcin mi to mięso polecił, dużo lepsze od  polędwicy/

PS będą wiedzieli kim jestem jak powiesz "kuzyn Ali"

Edited by El komendante
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...