kaktus79 Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 Witam... na wstępie proszę o wyrozumiałość za pytanie. Wiedząc że do wyrobów własnych,zdrowych wędlin nie powinniśmy używać produktów z marketów...ale. Niestety w okolicach moich nie mam możliwości pozyskania surowca od dobrego rzeźnika i niestety muszę się podpierać tym co na rynku dostępne i w miejscach jakie narzucają nam sklepy sieciowe . Pytanie moje jeżeli już to gdzie kupować i w jakich sklepach produkty do wyrobów własnych? Czy wiecie czego się wystrzegać i jakie markety omijać nabywając taki surowiec? Zdaję sobie sprawę że w tym mięsie jest wiele środków chemicznych, antybiotyków i wiele innych wprowadzane na etapie hodowli i na etapie przygotowania produktu do wysyłki na sklep. Jeżeli posiadacie takową wiedzę jak się truć by truć się jak najmniej proszę o podpowiedz. Ps: do administracji... nie chcę by temat był potraktowany jako reklama jakiś sklepów , jeżeli naruszyłem jakieś zasady a przyznaję się bez bicia że ich do końca nie przeczytałem proszę o usunięcie tematu i wskazówkę gdzie mógłbym zamieścić takie pytania nie naruszając regulaminu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 A pytałeś na miejscu? czego się wystrzegać??proste, promocji, za pól ceny, kupisz 2kg 1 dostaniesz za darmo itd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaktus79 Posted August 24, 2020 Author Report Share Posted August 24, 2020 Pytałem i nawet testowałem .... miedzy innymi temu pisze tu na forum. To są tylko sklepy a pochodzenie mięsa nie wiadomo jakie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 Wielokrotnie robiłem wędliny z mięsa z marketów. Żyję do tej pory. Myślę że duże sieci nie pozwolą sobie na sprzedaż "odświeżanego" mięsa. W wielu małych sklepach widziałem różne cuda, dziwiłem się że mieli kupujących. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 Myślę że duże sieci nie pozwolą sobie na sprzedaż "odświeżanego" mięsa W wielu małych sklepach widziałem różne cuda Widziałeś?!?!?!, to dlaczego tego nie zgłosiłeś?? Ukrywanie przestępstwa, to tez przestępstwo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 Mięso kupuję na halach mięsnych, czasami w hurtowni lub od rolnika.Jednak w każdym przypadku należy mięso ocenić wizualnie. Powinno być lekko przerośnięte tłuszczem, zwarte i w ładnym kolorze.Należy zapytać sprzedawcę, czy mięso jest krajowego chowu, czy nie daj Boże duńskie Ogromne, chude schaby są suche i twarde. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaktus79 Posted August 24, 2020 Author Report Share Posted August 24, 2020 Czyli nie macie jakiś swoich faworytów marketowych ?... na ile można faworyzować zakupy mięsne w marketach. Jakieś konkretne miejsca do sprawdzenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pepuś Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 Od kilku miesięcy kupuję mięso w Dino. Można zamówić daną ilość, w ofercie mają również podroby, nawet pół "blond głowy" można kupić.Latem zabieram ze sobą lodówkę turystyczną , po powrocie do domu na kilka godzin do komory zero. Jeszcze nie miałem "skuchy" . A różnie bywało z mięsem z małych sklepików niby "firmowych". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaktus79 Posted August 24, 2020 Author Report Share Posted August 24, 2020 Od kilku miesięcy kupuję mięso w Dino. Można zamówić daną ilość, w ofercie mają również podroby, nawet pół "blond głowy" można kupić.Latem zabieram ze sobą lodówkę turystyczną , po powrocie do domu na kilka godzin do komory zero. Jeszcze nie miałem "skuchy" . A różnie bywało z mięsem z małych sklepików niby "firmowych".Dzięki za sugestię.. na pewno sprawdzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 Podobno w sieci "Dino" mięso jest dostarczane tylko z zakładu Agro-Rydzyna, a głównym surowcem przetwarzanym w Agro-Rydzynie są półtusze wieprzowe, które pochodzą od polskich dostawców. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 Jeśli mowa o marketach to z tych dużych wydaje mi się ,że Auchan ma mięso dobrej jakości, a w Dino kilkukrotnie zamawiałam boczek do kiełbas i również byłam zadowolona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaktus79 Posted August 24, 2020 Author Report Share Posted August 24, 2020 Podobno w sieci "Dino" mięso jest dostarczane tylko z zakładu Agro-Rydzyna, a głównym surowcem przetwarzanym w Agro-Rydzynie są półtusze wieprzowe, które pochodzą od polskich dostawców. Jeśli mowa o marketach to z tych dużych wydaje mi się ,że Auchan ma mięso dobrej jakości, a w Dino kilkukrotnie zamawiałam boczek do kiełbas i również byłam zadowolona.Więc na pierwszy ogień "Dino"Dziękuje wam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 (edited) Raczej wątpię w to aby w całej Polsce przykładowa siec Dino, Auchan czy inna brała mięso z jednej ubojni. i wozili w ta i z powrotem przez cały kraj. Chyba trzeba dokonywać zakupów kontrolowanych i dochodzić metoda prób i błędów a i to nie daje gwarancji stałości dobrych dostawJa bym jednak szukał ubojni w okolicy zapoznał ludzi i sposoby pozyskiwania mięsaJa jeżdżę 47 km do ubojni gdzie widzę i wiem z czym mam do czynieniaZdarza się ze odbieram mięso na wpół schłodzone, i schładzam je do końca w domuPSLodówka (aktywna) w samochodzie to oczywista oczywistość Edited August 24, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz7 Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 Jesli już z marketu to polecam dino i auchan,za to nie raz przejechałem się na mięsie "z rzeźni" po 20 zł za kilogram[Dodano: 24 sie 2020 - 23:14]Raczej wątpię w to aby w całej Polsce przykładowa siec Dino, Auchan czy inna brała mięso z jednej ubojni. i wozili w ta i z powrotem przez cały kraj. Chyba trzeba dokonywać zakupów kontrolowanych i dochodzić metoda prób i błędów a i to nie daje gwarancji stałości dobrych dostawJa bym jednak szukał ubojni w okolicy zapoznał ludzi i sposoby pozyskiwania mięsaJa jeżdżę 47 km do ubojni gdzie widzę i wiem z czym mam do czynieniaAgro rydzyna to ubojnia firmy Dino,Dino ma kilka magazynów w całej polsce(w tym jeden w mojej wiosce) i tam transportują mięso,i dopiero z tych magazynów idzie na sklepy. Miałem okazję zwiedzać centrum logistyczne firmy Dino i robi wrażenie,ogromne hale i chlodnie. Jeszcze nie zawiodłem się na ich mięsie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaktus79 Posted August 24, 2020 Author Report Share Posted August 24, 2020 TOSHIBA ....jak to mówią tonący brzytwy się chwyta muszę coś namierzyć A co do lokalnych ubojni to zrobiły się tylko punkty sprzedaży z towarem nie wiadomo jakiego pochodzenia ( mówię o swojej okolicy).. po ostatniej aferze jak sanepid zamkną firmę gdzie mięso było sprzedawane z Afryki po pomorze świń to zdecydowałem ze będę szukał w sieciowych sklepach (może mniejsze ryzyko świństwa). Naprawdę ciężki temat z ubojniami gdzie lubelszczyzna powinna mieć tego do oporu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 (edited) będę szukał w sieciowych sklepach (może mniejsze ryzyko świństwa). wg mnie własnie tam zachodzi jeszcze większa możliwość matactwa.Zrobisz jak uważasz. Miałem okazję zwiedzać centrum logistyczne firmy Dino i robi wrażenie,ogromne hale i chlodnie. Skoro widziałeś to wiesz.Ja mimo ze mieszkam w Szwajcarii, teoretycznie powinienem ufać temu co napisane na metce wole jeździć do ubojni i widzieć wszystko od początku do końca co kupuje.Mimo ze w cale nie jest to tańsze a jeżeli zakup w sieciowicachJak myślisz, dlaczego nie jest tańsze? w końcu ta zakup bez pośredników. Edited August 24, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaktus79 Posted August 24, 2020 Author Report Share Posted August 24, 2020 będę szukał w sieciowych sklepach (może mniejsze ryzyko świństwa). wg mnie własnie tam zachodzi jeszcze większa możliwość matactwa.Zrobisz jak uważasz. Też masz rację.... chyba będę sam hodował świnki (na balkonie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted August 25, 2020 Report Share Posted August 25, 2020 (edited) Kaktus, jeśli mieszkasz w samym Kraśniku to chcesz powiedzieć że w okolicznych wioskach nikt nie hoduje świnek?Pojeździj, popytaj i zobaczysz ile masz z pewnością dobroci w okolicy. Jednym z pomysłów na znalezienie pewnego źródła masz... Inspekcję Weterynaryjną (Rzeczycka 10, 23-200 Kraśnik, tel. 81 825 25 03). Podjedź, pogadaj, popytaj - jak Cię polubią to na pewno pomogą Ja tą drogą znalazłem "swoją" ubojnię, prócz okolicznych gospodarzy od których zdarza mi się kupić całą świnkę.(Po mięso jeżdżę też ok 60km w obie strony do ubojni).Możesz kupić tanio i na miejscu (markety) - nie polecamMożesz kupić drożej i dalej (ubojnia) - polecam (zwłaszcza jak chcesz kupić np. tylko 10 szynek)Możesz kupić taniej i dalej (gospodarz) - optymalne rozwiązanie. Mięso pewne, świeże, tanie - trzeba tylko trochę więcej pracy włożyć od siebie (rozbiór). Edited August 25, 2020 by wróbel75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted August 25, 2020 Report Share Posted August 25, 2020 @wróbel75, Podfruń jeśli to nie za daleko dla Ciebie do Przybiernowa, w sklepie/ubojni u Szwagrów kupisz bardzo dobrej jakości mięso pochodzące z hodowli okolicznych gospodarzy.Szwagry maja też swoje stoisko na rynku w Świnoujściu. Jestem ich stałym klientem. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted August 25, 2020 Report Share Posted August 25, 2020 (edited) To Twoi szwagry? :w00t: To właśnie od nich biorę co miesiąc swoje mięso (w sklepie przy Orlenie). Bardzo fajni i uczciwi ludzie :thumbsup: Ale ten świat mały Edited August 25, 2020 by wróbel75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted August 25, 2020 Report Share Posted August 25, 2020 To nie są moi szwagrowie, są szwagrami dla siebie.Przy okazji pozdrów ich ode mnie proszę. PS poproś o wykrojenie szyneczki z tłuszczykiem do wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted August 25, 2020 Report Share Posted August 25, 2020 (edited) A że dla siebie to wiem. Oczywiście że pozdrowię poproś o wykrojenie szyneczki z tłuszczykiem do wędzenia.Dobra, a teraz gadaj skąd Ty to wszystko wiesz W ostatni weekend rozmawiałem właśnie z Beatą (LP) że muszę z nimi porozmawiać o szynce z tłuszczem jak były kiedyś Prorok cy co Edited August 25, 2020 by wróbel75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 25, 2020 Report Share Posted August 25, 2020 a jeżdżę 47 km do ubojni gdzie widzę i wiem z czym mam do czynienia jak ja bym miala tak blisko to tez bym jezdzila , ja mam na druga strone miasta dalej najgorsza poledwiczka jaka kupilam pochodzila z wloch ..mieso nie do zjedzenia. dunska to przy tej rarytas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted August 25, 2020 Report Share Posted August 25, 2020 (edited) A że dla siebie to wiem. Oczywiście że pozdrowię poproś o wykrojenie szyneczki z tłuszczykiem do wędzenia.Dobra, a teraz gadaj skąd Ty to wszystko wiesz W ostatni weekend rozmawiałem właśnie z Beatą (LP) że muszę z nimi porozmawiać o szynce z tłuszczem jak były kiedyś Prorok cy co Jaki prorok!?, po prostu kupujemy w tym samym sklepie, którego właściciele są bardzo przyjaźni dla adeptów wędzarnictwa.OK to jeszcze poproś o kawałek biodrówki na szaszłyka /Marcin mi to mięso polecił, dużo lepsze od polędwicy/PS będą wiedzieli kim jestem jak powiesz "kuzyn Ali" Edited August 25, 2020 by El komendante Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted August 25, 2020 Report Share Posted August 25, 2020 PS będą wiedzieli kim jestem jak powiesz "kuzyn Ali" O właśnie, miałem pytać na PW OK to jeszcze poproś o kawałek biodrówki na szaszłyka /Marcin mi to mięso polecił, dużo lepsze od polędwicy/ Na pewno poproszę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.