markus383 Posted August 27, 2020 Report Share Posted August 27, 2020 Witajcie. Mam przed sobą pierwsze wędzenie zimnym dymem. Poniżej plan wędzenia, a później będę miał kilka pytań.1. peklowanie (boczek, ligawa i polędwica) rozpocznę jutro (w piątek)2. po 9 dniach peklowania na mokro zaczynam wędzić jedynie dymem, bez użycia grzałki3. planuję wędzić po ok. 5 godzin dziennie przez 7 dni (pomiędzy wędzeniami wędlinki będą przebywały w warunkach domowych w kuchni) Mam teraz kilka pytań:1. Czy ten plan w miarę wygląda? Plan jest mocno uzależniony od mojego urlopu, gdyż wędził będę w trakcie urlopu.2. Czy peklowalibyście w zalewie z piwa jasnego z mocniejszą goryczką? Jeśli tak, to czy przez cały okres peklowania? 3. Czy taki czas wędzenia będzie odpowiedni do ww. rodzajów mięska? Dzięki za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam,Mateusz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
habson Posted August 27, 2020 Report Share Posted August 27, 2020 Z mojego doświadczenia przy wędzeniu na zimno lepiej sprawdza się peklowanie na sucho,Będziesz wędził dosyć cienkie kawałki boczku i polędwica też do grubych nie należy to wystarczy ci z 6 dni peklowania na sucho 18- 20 g peklosoli na kg mięsa.Po upeklowaniu wyciągnij mięso z lodówki i daj mu się ogrzać z 2 h na powietrzu albo wrzuć go do wędzarni w 30 stopniach i go wygrzej z 40 min, później zacznij już wędzić na zimno z 8 - 12 godzin w ciągu. Do tego wsadu dokupił bym dzień przed wędzeniem 2 płaty łososia, z ręki go zasolił i wędził razem z mięsem. Nie eksperymentowałbym z moczeniem mięsa w piwach bo to pożywka do różnych stworzonek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted August 27, 2020 Report Share Posted August 27, 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17542-w%C4%99dzenie-ciep%C5%82ym-dymem/Przeczytaj post kolegi Toshiba. Nie popełnij mojego błędu. Co do czasów wędzenia to jakieś strasznie długie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychuzab Posted August 27, 2020 Report Share Posted August 27, 2020 Witajcie. Mam przed sobą pierwsze wędzenie zimnym dymem. Poniżej plan wędzenia, a później będę miał kilka pytań.1. peklowanie (boczek, ligawa i polędwica) rozpocznę jutro (w piątek)2. po 9 dniach peklowania na mokro zaczynam wędzić jedynie dymem, bez użycia grzałki3. planuję wędzić po ok. 5 godzin dziennie przez 7 dni (pomiędzy wędzeniami wędlinki będą przebywały w warunkach domowych w kuchni) Mam teraz kilka pytań:1. Czy ten plan w miarę wygląda? Plan jest mocno uzależniony od mojego urlopu, gdyż wędził będę w trakcie urlopu.2. Czy peklowalibyście w zalewie z piwa jasnego z mocniejszą goryczką? Jeśli tak, to czy przez cały okres peklowania? 3. Czy taki czas wędzenia będzie odpowiedni do ww. rodzajów mięska? Dzięki za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam,Mateusz.Skąd akutat taki plan?Lepiej skorzystaj z dostepnych przepisów na forum, np. https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1476-poledwica-lososiowa-ligawy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted August 27, 2020 Report Share Posted August 27, 2020 No właśnie - poszukiwałem na Forum przepisów dotyczących ZIMNEGO wędzenia i jakoś nie znalazłem takiego, gdzie by zainteresowani dzielili się doświadczeniami. Jest wielki wątek o dymogeneratorach (m. in. Roger'a), które z założenia mają służyć do uzyskania odpowiednio niskich temperatur dymu, a wątku o przepisach brak(?) No, chyba że niedokładnie szukałem, albo że te przepisy są rozproszone.i trudno je "wyłowić". [Dodano: 27 sie 2020 - 21:41]...Lepiej skorzystaj z dostepnych przepisów na forum, np.https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1476-poledwica-lososiowa-ligawy Może i fajny przepis, ale to ręczne pismo ..."lekarskie". Dla mnie - trudne do odczytania. Czy autor nie posiada jakiegoś PC-ta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted August 27, 2020 Report Share Posted August 27, 2020 Czy autor nie posiada jakiegoś PC-ta? A Ty nie posiadasz jakiegoś OCR-a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted August 28, 2020 Author Report Share Posted August 28, 2020 Dzięki za odpowiedzi O łososiu pomyślę. Generalnie bardzo lubię wędzonego, ale mogę mieć problem z pozyskaniem dobrych jakościowo płatów. Co do takiego planu, to muszę dostosować się do innych zajęć na urlopie i taki układ najbardziej mi pasuje. Chyba nie powinno być przeciwwskazań odnośnie do tak dużej ilości godzin wędzenia na zimno? Mam jeszcze pytanko odnośnie do obróbki cieplnej po wędzeniu na zimno. Do tej pory, po wędzeniu ciepłym dymem, parzyłem wędliny dodatkowo. Czy po wędzeniu na zimno także parzyć, czy może lepiej byłoby podpiec w wędzarni? Może podpiekanie nie spowoduje utraty cennego aromatu?Jeśli będę musiał podpiekać to potrzebny mi będzie dodatkowy termometr z sondą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 28, 2020 Report Share Posted August 28, 2020 Mam jeszcze pytanko odnośnie do obróbki cieplnej po wędzeniu na zimno. Tak sobie czytam ten temat i włos na głowie mi się jeży.Nic nie czytacie o danej technologi a materiału jest sporo.Po pierwsze wędzenie na zimno to temp.16-22 C.Jak Ci się uda taką osiągnąć to wtedy będzie na zimno.Podpowiem ,że możesz wędzić na zimno ew. nocą.Po drugie nie po to wędzisz na zimno ,żeby to potem parzyć czy piec.Nigdy nie słyszałem o obróbce cieplnej po wędzeniu na zimno.Łososia też chcesz upiec po wędzeniu na zimno.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted August 28, 2020 Report Share Posted August 28, 2020 (edited) Obróbka cieplna po wędzeniu na zimno Edit; Arkadiusz mnie ubiegł.Chyba nie powinno być przeciwwskazań odnośnie do tak dużej ilości godzin wędzenia na zimno? Długość i intensywność wędzenia ma wpływ na zawartość WWA w wyrobach. Edited August 28, 2020 by Wirus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted August 28, 2020 Report Share Posted August 28, 2020 Czy autor nie posiada jakiegoś PC-ta? A Ty nie posiadasz jakiegoś OCR-a Gdybym był fanem czytania starożytnych rękopisów, to może bym sobie ten OCR zainstalował, ale do tego jednego tekstu o nieznanej wartości - raczej mi się nie chce Biorąc pod uwagę powyższy rękopis, to w onych czasach (bez PC-tów) skrybowie więcej czynili starań, aby ich przekaz był bardziej czytelny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 28, 2020 Report Share Posted August 28, 2020 ale do tego jednego tekstu o nieznanej wartości - raczej mi się nie chce Biorąc pod uwagę powyższy rękopis, to w onych czasach (bez PC-tów) skrybowie więcej czynili starań, aby ich przekaz był bardziej czytelny. Wartość przepisów kol. Ligawy jest nam znana. To jest MISTRZÓWKA, to są perełki Skoro nie chce Ci się odczytać tego tekstu to Twoja strata. Widać, że niewiele czytałeś i niewiele pisałeś w życiu. Dla wprawy polecam przepisywanie notatek studentów Przepisy @Ligawy powstawały w czasach, gdy nie było jeszcze PC-tów.Twój wpis jest bardzo nonszalancki a jego treść nie na miejscu tym bardziej, że @Ligawa czytuje jeszcze nasze forum chociaż już nie pisze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 28, 2020 Report Share Posted August 28, 2020 ale to ręczne pismo ..."lekarskie". Dla mnie - trudne do odczytania. Chmmm - To świetna recepta - a dla Brata Ligawy SZACUN i jak by nie było wiecej wnosi czasem taki odręczny przepis Mistrza - konkretny i rzeczywisty, niż gdybanie i dywagacje co by było jakby , i teksty typu... bo dziadek znajomych tak robił i nie poumierali Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 28, 2020 Report Share Posted August 28, 2020 Gdybym był fanem czytania starożytnych rękopisów, to może bym sobie ten OCR zainstalował, ale do tego jednego tekstu o nieznanej wartości - raczej mi się nie chce Biorąc pod uwagę powyższy rękopis, to w onych czasach (bez PC-tów) skrybowie więcej czynili starań, aby ich przekaz był bardziej czytelny. Kolego,mam do Ciebie prośbę: bądź grzeczniejszy na forum, gdyż w przeciwnym razie będą problemy zwłaszcza, że to nie pierwszy raz. Tutaj sa zadymiacze, a nie zadymiarze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted August 28, 2020 Report Share Posted August 28, 2020 (edited) Gdybym był fanem czytania starożytnych rękopisów, to może bym sobie ten OCR zainstalował, ale do tego jednego tekstu o nieznanej wartości - raczej mi się nie chce Biorąc pod uwagę powyższy rękopis, to w onych czasach (bez PC-tów) skrybowie więcej czynili starań, aby ich przekaz był bardziej czytelny.Kolego,mam do Ciebie prośbę: bądź grzeczniejszy na forum, gdyż w przeciwnym razie będą problemy zwłaszcza, że to nie pierwszy raz. Tutaj sa zadymiacze, a nie zadymiarze. ale do tego jednego tekstu o nieznanej wartości - raczej mi się nie chce Biorąc pod uwagę powyższy rękopis, to w onych czasach (bez PC-tów) skrybowie więcej czynili starań, aby ich przekaz był bardziej czytelny.Twój wpis jest bardzo nonszalancki a jego treść nie na miejscu tym bardziej, że @Ligawa czytuje jeszcze nasze forum chociaż już nie pisze. Wnoszę zatem o podobną reprymendę dla forumowicza @TOSHIBA, aby także nie pozwalał sobie na podobnie kąśliwe uwagi w stosunku do mojej skromnej osoby. Edited August 28, 2020 by siwydymek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 1, 2020 Report Share Posted September 1, 2020 Obróbka cieplna po wędzeniu na zimno mozna ale to juz beda kulinaria z wedzonego lososia , zreszta powiem ze bardzo smaczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swatek Posted February 5, 2021 Report Share Posted February 5, 2021 A mnie ten przepis Kol. Ligawy baardzo przypadł do gustu. Siebie najczęściej z trudem odczytuję, a z tym jakoś nie miałem żadnego problemu.No może poza jednym. Najpierw przeczytałem, żeby obsuszać w wędzarni od 2,5 do ...30 godzin W każdym razie z całą pewnością spróbuję takie coś dla dzieciaczków popełnić Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.