Jump to content

Przetwory


ryszpak

Recommended Posts

Ogórki w musztardzie Eweliny

 

Przepis od znajomej z poprzedniej fabryki, robię od prawie dwudziestu lat, jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszły.

 

ZALEWA (na około 10 słoików 0,6l - takich po posiłkach "regeneracyjnych")

1 litr wody

1 szkl octu 10%

1,5 szkl cukru

3 płaskie łyżeczki soli

6 łyżek musztardy (zawsze dawałem chrzanową firmy na K, ale od kilku lat się skiepściła, w tym roku dałem rosyjską firmy na P ;) )

Dodatkowo do każdego słoika dorzucam kilka ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego lub tego i tego.

 

Ogórki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki, ułożyć pionowo w słoikach.

Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować. Rozbełtać w celu wymieszania musztardy - ile się da. Zalać ogórki, zakręcić słoiki i pasteryzować 15 minut. Ja to robię w piekarniku.

 

p.s. te słoiki na dole to ogórki po kartusku, przepis od Tusiaczka (na forum).

post-40061-0-04781300-1598776752_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ogórki kanapkowe

 

(Przepis może być kogoś z forum, z góry przepraszam, nie pamiętam skąd go wziąłem, choć staram się takie rzeczy zapisywać. W każdym razie robię je od 2017 roku, więc to już kilka lat.)

 

3 kg ogórków

pieprz ziarnisty

ziele angielskie

gorczyca biała

ZALEWA: 2 szkl wody, 2 szkl octu, 2 szkl cukru, łyżka soli, łyżka curry, łyżka kurkumy.

 

Ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na plastry (dość grube, u mnie ok 4-5 mm). Na dno każdego słoika wsypać kilka ziaren pieprzu, po 3 ziarna ziela angielskiego i po pół łyżeczki gorczycy. Upchać dość ciasno (pionowo oczywiście) plastry ogórków.

Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić. Pasteryzować 10-12 minut w piekarniku w 115 C.

Z tych proporcji wyszło 5 słoików 0,68l.

post-40061-0-58879500-1599109643_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Sławek zrobiłem w tym roku, tydzień temu. Znaczy zrobiłem i w zeszłym, ale w tym z kwasem mlekowym. Zeszłoroczne były pycha. Tegorocznych jeszcze nie testowałem.

 

p.s. na pierwszej fotce te słoiki pod spodem to właśnie Kartuskie :D.

Edited by ryszpak
Link to comment
Share on other sites

Na te ogórki z carry to ja robię wg takiego przepisu

Małe ogórki  całe ze skórą[takie jak na korniszony]

Zalewa

5szkl wody

1 szkl octu

1szkl cukru

2-3 Łyżki soli

2łyzeczki carry

Przyprawy

cebula w krążki

gorczyca -pół łyż na słoik

seler-listki

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...