ryszpak Posted August 30, 2020 Report Share Posted August 30, 2020 Ogórki w musztardzie Eweliny Przepis od znajomej z poprzedniej fabryki, robię od prawie dwudziestu lat, jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszły. ZALEWA (na około 10 słoików 0,6l - takich po posiłkach "regeneracyjnych")1 litr wody1 szkl octu 10%1,5 szkl cukru3 płaskie łyżeczki soli6 łyżek musztardy (zawsze dawałem chrzanową firmy na K, ale od kilku lat się skiepściła, w tym roku dałem rosyjską firmy na P )Dodatkowo do każdego słoika dorzucam kilka ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego lub tego i tego. Ogórki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki, ułożyć pionowo w słoikach.Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować. Rozbełtać w celu wymieszania musztardy - ile się da. Zalać ogórki, zakręcić słoiki i pasteryzować 15 minut. Ja to robię w piekarniku. p.s. te słoiki na dole to ogórki po kartusku, przepis od Tusiaczka (na forum). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted August 30, 2020 Report Share Posted August 30, 2020 Mam jeszcze od kilku lat "dostane" ogórki z różnymi musztardami i generalnie oprócz tego, że są dość miękkie, to smaku musztardy aż tak bardzo nie czuć, co mnie dziwi bo są również z tymi mocnymi. Nie wiem jak były robione ale jak masz sprawdzony przepis to spróbuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted August 30, 2020 Report Share Posted August 30, 2020 W handlu można kupić ogórki z musztardą ,nazywają się one po kozacku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszpak Posted September 3, 2020 Author Report Share Posted September 3, 2020 Ogórki kanapkowe (Przepis może być kogoś z forum, z góry przepraszam, nie pamiętam skąd go wziąłem, choć staram się takie rzeczy zapisywać. W każdym razie robię je od 2017 roku, więc to już kilka lat.) 3 kg ogórkówpieprz ziarnistyziele angielskiegorczyca białaZALEWA: 2 szkl wody, 2 szkl octu, 2 szkl cukru, łyżka soli, łyżka curry, łyżka kurkumy. Ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na plastry (dość grube, u mnie ok 4-5 mm). Na dno każdego słoika wsypać kilka ziaren pieprzu, po 3 ziarna ziela angielskiego i po pół łyżeczki gorczycy. Upchać dość ciasno (pionowo oczywiście) plastry ogórków.Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić. Pasteryzować 10-12 minut w piekarniku w 115 C.Z tych proporcji wyszło 5 słoików 0,68l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted September 3, 2020 Report Share Posted September 3, 2020 Rafał, a próbowałeś zrobić Kartuskie z przepisu absztyfikanta mojej mamusi...? Polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszpak Posted September 3, 2020 Author Report Share Posted September 3, 2020 (edited) Sławek zrobiłem w tym roku, tydzień temu. Znaczy zrobiłem i w zeszłym, ale w tym z kwasem mlekowym. Zeszłoroczne były pycha. Tegorocznych jeszcze nie testowałem. p.s. na pierwszej fotce te słoiki pod spodem to właśnie Kartuskie . Edited September 3, 2020 by ryszpak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted September 3, 2020 Report Share Posted September 3, 2020 Na te ogórki z carry to ja robię wg takiego przepisuMałe ogórki całe ze skórą[takie jak na korniszony]Zalewa5szkl wody1 szkl octu1szkl cukru2-3 Łyżki soli2łyzeczki carryPrzyprawycebula w krążkigorczyca -pół łyż na słoikseler-listki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted September 3, 2020 Report Share Posted September 3, 2020 2-3 Łyżki soli Mam podobny przepis, ale soli 3 łyżki chyba za dużo ? i cukru więcej. Ile ludzi tyle przepisów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts