Marycha83 Posted September 25, 2020 Report Share Posted September 25, 2020 Witam,Pierwszy raz będę wędził polędwiczki i nid wiem jakią solanke przygotować żeby nie były za słone, dodam że chcem peklowac około 5 dni. Czy peklo soli dodajemy tyle samo co do innych mięs czy mniej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 25, 2020 Report Share Posted September 25, 2020 Pierwszy raz będę wędził polędwiczki Na sucho w Vacum 17g PEKLOSOLI/kg polędwiczek - lodówka - wędzenie 30/35 st do koloru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 25, 2020 Report Share Posted September 25, 2020 (edited) Na mokro solanka 8% przez 7, 8 dni 0,4l solanki na 1kg polędwiczek.Wędzenie 40-45C do koloru i żeby na powirzchni nie było suchej skórki. Edited September 25, 2020 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Na mokro solanka 8% przez 7, 8 dni 0,4l solanki na 1kg polędwiczek.Wędzenie 40-45C do koloru i żeby na powirzchni nie było suchej skórki.A jaką technologię (dla porównania) stosujesz przy wędzeniu polędwiczek z dzika? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 (edited) Taką samą jak dla wp. Z tym,że przed rozbiorem dzik sobie wisi w chłodni w sķórze ok. 2 tygodnie w temp.2C,żeby mięso dojrzało jak przy wołowinie.Ewentualnie jeśli brak chłodni na powieszenie tuszy można po rozbiorze mięso przemrozić ze dwa tygodnie. Edited September 26, 2020 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Z tym,że przed rozbiorem dzik sobie wisi w chłodni w sķórze ok. 2 tygodnie w temp.2C,żeby mięso dojrzało jak przy wołowinie.Ewentualnie jeśli brak chłodni na powieszenie tuszy można po rozbiorze mięso przemrozić ze dwa tygodnie. I kto tak robi, jeszcze ze 30-lat temu w akademiku to widziałem zające wiszące za oknem, ale to i zimą był mróz, a kto ma chłodnie by dziki wisiały, a przemrażanie mięsa - po co grzecznie pytam? Tylko proszę o nie pisanie wypracowań na temat wyższości mięsa mrożonego nad nie mrożonym, sprawdziłem, różnicy żadnej w moim subiektywnym odczuciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marycha83 Posted September 26, 2020 Author Report Share Posted September 26, 2020 Dzięki za pomoc sprobuje ta wersję na mokro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 (edited) po co grzecznie pytam? Tobie chętnie odpowiem jak Ty zamieścisz materiał źródłowy o wyższości długiego parzenia w niskiej temperaturze nad szybszym w wyższej w funkcji trwałości wyrobu. Dopiszę ,że robię mały nastrzyk na początku peklowania.Ok.3-5% wagi polędwiczek Edited September 26, 2020 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marycha83 Posted September 26, 2020 Author Report Share Posted September 26, 2020 Ile czasu i w jakiej temp. Wedzic żeby były łososiowe, a ile czasu podpiekać do klasycznej bo nie chcem parzyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Nie wędzi się na czas tylko do koloru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marycha83 Posted September 26, 2020 Author Report Share Posted September 26, 2020 No ale zeby były łososiowe to wystarczy 4h w temp. 40stopni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Nie wiem ile wystarczy,ale jeśli będzisz wędził w tej temperaturze do koloru to napewno będą w środku surowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Taką samą jak dla wp. Z tym,że przed rozbiorem dzik sobie wisi w chłodni w sķórze ok. 2 tygodnie w temp.2C,żeby mięso dojrzało jak przy wołowinie.Ewentualnie jeśli brak chłodni na powieszenie tuszy można po rozbiorze mięso przemrozić ze dwa tygodnie.Dzięki za poradę. Ja do tej pory dziki "kruszyłem" w temp. ok. 4 do 6 st.C (takie temp. są już w listopadzie) do 10 dni, więc chyba na to samo wyjdzie(?)Mrożonych jeszcze nie wędziłem, więc spróbuję w tym sezonie (o ile mi się "pofarci" ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Tobie chętnie odpowiem jak Ty zamieścisz materiał źródłowy o wyższości długiego parzenia w niskiej temperaturze nad szybszym w wyższej w funkcji trwałości wyrobu. No muszę, bo chłop się uparł i będzie drążył, to na początek takie źródło, Cross H.R., Durland P.R., Seideman S.C.1986 -Sensory qualities of meat. In:Muscle as Food.Ed. P.J. Bechtel. Academic Press, Orlando.Jak się zapoznasz podeślę kolejne materiały do studiowania. Tylko nie wiem na co to komu potrzebne, może jak polędwiczkom to: że robię mały nastrzyk na początku peklowania.Ok.3-5% wagi polędwiczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 (edited) To przetłumacz materiał na litewski bo u mnie z angielskim słabo,ale po litewsku dam radę. Edited September 26, 2020 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted September 28, 2020 Report Share Posted September 28, 2020 To przetłumacz materiał na litewski bo u mnie z angielskim słabo,ale po litewsku dam radę. Draugas Arkadius! Turi to, ka norejai.Cross H.R., Durland P.R., Seideman S.C.1986 - Sensorines mesos savybes. Raumenys kaip maistas - Ed. P.J. Bechtel. Academic Press, Orlando.BTW - Ne daryk sau daugiau problemu nes turi. Niekada ne suzinosi ka gali prisidaryti ir is kokios puses atejs problema.HE, He, He..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 28, 2020 Report Share Posted September 28, 2020 Draugas Arkadius! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 28, 2020 Report Share Posted September 28, 2020 (edited) Teraz to przyjacielu.? Dla mnie to żaden problem draugas Stefanas.Labos nakties Stefanas Edited September 28, 2020 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted September 28, 2020 Report Share Posted September 28, 2020 Teraz to przyjacielu.? hmmm - "draugas" to slowo wieloznaczeniowe i moze tez znaczyc - KOLEGO ---Labos nakties draugas Arkadius ...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts