karas220288 Posted September 28, 2020 Report Share Posted September 28, 2020 Witam, chciałem spróbować wędzenia, niestety nie posiadam jeszcze wędzarni.W necie są filmiki jak ludzie wędza w garnkach. Wpadłem na pewien pomysł:Posiadam sporą brytfanne, tzw gęsiarka, wchodzą tam spokojnie w całości 2 kawałki 2 kg schabu ( piekłem już kilka krotnie), i jest jeszcze sporo miejsca.Co powiecie na taki patent:Zrębki wedzarnicze namoczone w wodzie.Do brytfanny wkładam puszkę po konserwie do niej zrębki, jest dość płaska, ale myślę że zasyp na jedno wędzenie wystarczy, zawsze mogę dosypać. Stawiam ją z boku naczynia. Naczynie jest na tyle duże że stawiam na palnik w taki sposób aby grzał puszkę ze zrębkami. I teraz, dwie opcje:Stawiam kratkę na pozostałej części brytfanny i na to kładę mięso. Czy może lepiej oddzielić tą część z puszką ( wspawałbym kawałek blachy ( szczelinę zostawić w jakim miejscu? Chodzi o to którędy dym miałby przechodzić do komory, czy od dołu, góra czy może kilka otworków wywiercić w tej przegrodzie. Co do dymienia, nie problem go robiłbym to w garażu na starej kuchence gazowej. Chciałbym uwedzic w tym od święta kawałek schabu, czy szyneczki. Mogę rozrysować na szybko o co mi chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 28, 2020 Report Share Posted September 28, 2020 Byl juz na forum taki temathttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5199-czy-ktos-wedzil-w-garnku/?p=146353 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted September 29, 2020 Report Share Posted September 29, 2020 Znam dwie takie osoby co bardzo dobrze sobie poczynają w dymieniu w garnkach i jestem pełen podziwu jakie piękne wyroby im wychodzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 29, 2020 Report Share Posted September 29, 2020 @jacekw21, Uwedzic jak sie naprawde chce mozna we wszystkim , w kartonie , ja pierwsza szynke na swieta uwedzilam w 10l bance na mleko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karas220288 Posted September 29, 2020 Author Report Share Posted September 29, 2020 Widziałem ten temat. Tam zrębki są pod wędzonka, ja chciałem oddzielić zrębki od wędzonki ( zrębki w kącie naczynia w puszce po konserwie), ale nie wiem czy to lepszy pomysły niż rozsypanie ich na dnie całego naczynia. W moim pomyśle soki z wędzenia nie będą wpadać do zrębków.Wczoraj zrobiłem próbę i wędziłem tak udka, i udka śmierdzą spalenizną, i są blade ( 3 h). Rozgrzałem zrębki, jak zaczęło dymić zmniejszyłem ogień do minimum. Udka postawiłem na koszyku do gotowania na parze. Pomimo minimalnego ognia, miałem problem z temperaturą w naczyniu. Utrzymywała się na poziomie 80 i przy takim ustawieniu nie było dymu, musiałem mocniej podgrzewać zrębki. A wtedy temp do 120 skakała. Udka zamiast się wędzić, poprostu się piekły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 29, 2020 Report Share Posted September 29, 2020 Moim zdaniem gesiarka jest zbyt niska zeby mozna bylo wedzic lepszy wysoki garnek z pokrywka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karas220288 Posted September 29, 2020 Author Report Share Posted September 29, 2020 No dlatego chcę zrębki umieścić na skraju naczynia, i podgrzewać miejscowo najmniejszym palnikiem tylko to miejsce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 29, 2020 Report Share Posted September 29, 2020 @karas220288,moze uzyj takich swieczek do podgrzewania , to temp nie bedzie taka wysoka ,albo lampek olejowych jak sa w wedzarkach do ryb typ ABU. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted September 29, 2020 Report Share Posted September 29, 2020 (edited) Witam, Oto sposób marynarski.Materiały:- karton po telewizorze /starym lampowym, bo teraz tylko płaskie ekrany /- puszka po konserwie Baltonowskiej około 900 gr - nie pamiętam- lutownica typu kolba 100-150 W- strużyny ze szczebli trapu pilotowego czyli zrębki- żelazko do prasowania W dnie puszki należy wykonać otwór o średnicy grota kolby lutowniczej.Puszkę dość ściśle napełniamy zrębkami. W otwór od strony dna wciskamy grot lutownicy.W boku kartonu należy wyciąć otwór o średnicy puszki,pomniejszony o 2mm, tak aby puszka, ups, generator dymu ciasno siedział.Do kartonu wkładamy żelazko ustawione na minimalna temperaturę ,np jedwab.Zawieszamy rybkę mięsko czy co tam mamy.Włączamy zasilanie żelazka i lutownicy i cierpliwie czekamy.Zaręczam, że na polskich statkach rybackich załogi w ten sposób uwędziły tony ryb Pozdrawiam z Moa na Kubie Edited September 29, 2020 by El komendante Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted September 29, 2020 Report Share Posted September 29, 2020 Miałem podobny przypadek lat temu sporo do tyłu. "Wędziłem" w kartonie po radzieckim TV "Rubin" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karas220288 Posted September 30, 2020 Author Report Share Posted September 30, 2020 No tak, tylko czy taki podgrzewacz da radę. Miałem postawiony na palniku, grzałem na minimalnej mocy, temp w naczyniu 80 stopni i praktycznie zero dymu. Tylko palnik był duży, obejmował większą część naczynia. Teraz naczynie postawie na skraju, tak aby nagrzewały się tylko zrębki. Jeszcze myślałem aby gęsiarka potraktować jako komorę wędzarnicza, a dym wytwarzać w innym naczyniu. Tylko nie wiem jak ów dym przenieść do gęsiarki wtedy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karas220288 Posted September 30, 2020 Author Report Share Posted September 30, 2020 Z innej beczki. Czy suszenie mogę wykonać w piekarniku w 50 stopniach?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts