Jump to content

Czy da się to odratować ?


jkk1

Recommended Posts

przeglądałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem;

zrobiliśmy z żoną kiełbaskę "palcówkę", osadzała się przez noc, rano miała trafić do wędzarki, ale jelito "złapało" dziwny zapach :(,

czy da się jakoś odratować w/w kiełbaskę ??

czy można coś innego zrobić z zawartości jelit ?? (brzydki zapach jest tylko z zewnątrz)

Link to comment
Share on other sites

(brzydki zapach jest tylko z zewnątrz)

Zależy jaki? Jeśli jest to zapach typowy dla użytych osłonek naturalnych- kiełbaśnice to: szybko do wędzarni i wędzić. Gorzej jeśli jest to zapach gnilny, wówczas proszę przemyśleć przydatność waszego wyrobu do konsumpcji.

Dopiero po obróbce termicznej degustacja i ocena: dobre, czy złe?

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj obmyć jelito w słonej wodzie i jesli zapach zginie, natychmiast, po wytarciu ręcznikiem, do wędzarni (osuszanie, wędzenie).

Możesz, do czego bym, zachęcał, wyjąc farsz z jelit, wymieszać go bardzo dokładnie z niewielką ilością wody, a nastepnie nadziać w jelita, które uprzednio musza zostać bardzo dokładnie wymoczone i umyte. Te jelita, które posiadasz, albo są w pierwszej fazie psucia, albo po prostu "po dziadowski" przygotowane, lub nieodpowiednio przechowywane. Radzę zmienić na nowe.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi, przydadzą się pewnie w przyszłości jak również innym forumowiczom,

1. po obróbce termicznej brak złego zapachu, smak prawidłowy,

2. nie da się przełożyć do innych jelit, gdzyż kiełbasa w panice została już zamrożona :), ale w 99% jestem pewien iż jest to wina jelit.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

jkk1

 

Niestety internet nie daje jeszcze możliwości przesyłania zapachu i ciężko jest stwierdzić czu faktycznie jest to wina jelit czy nie.

Z doświadczenia wiem że dla osoby nie obytej z jelitami zawsze wydaje im się że śmierdzą a w rzeczywistości jest to ich normalny zapach.

Jeszce gorzej jest z jelitami baranimi bo to nie śmierdzą tylko cuchną baranem :) ale to też ich normalny zapach.

 

Jeśli twoje jelita nie targają się w rękach i nie są czarne to są dobre.

Ważne jest też przygotowanie jelit przed produkcją.

Link to comment
Share on other sites

dzięki Miro za odpowiedź,

ale jednak jestem pewien że to jelita,

pracowałem ponad 9 lat w hurtowni mięsnej i znam "normalny" "zapach" jelit, ale to co mam w domu wali zgnilizną,

po prostu po raz kolejny nadziałem się na jakość wyrobów sprzedawanych przez Białostocki PSS Społem.

pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Jeszce gorzej jest z jelitami baranimi bo to nie śmierdzą tylko cuchną baranem

Miro,

od czasu do czasu używam baranich jelit kupionych prawie rok temu w Twoim sklepie. Przechowuję je w komorze zerowej lodówki i starannie myję przez wielokrotne przepłukiwanie przed użyciem. Nigdy dotychczas nie stwierdzilam zapachu odbiegajacego od zapachu jelit wieprzowych. Zapewniam, że węch mam bardzo, a nawet za bardzo wrażliwy (z tego powodu nie zapisywałam się na wycieczkę do zakładów mięsnych :lol: ).

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Jeśli twoje jelita nie targają się w rękach

Bardzo proszę wyjaśnienie tego określenia

 

Pozdrawiam

Targać = czochrać :grin: Jak czochrach jelitami (starymi) to się potargają. :rolleyes:

 

inaczej drzeć się, przerywać itd :lol: po prostu zniszcza się.

Link to comment
Share on other sites

Wyjaśniam co po mojemu znaczy "targają".

 

Normalne ( czytaj dobre ) jelito wieprzowe czy baranie podczas napełniania powinno być na tyle elastyczne że wytrzyma zarówno nadziewanie jak i parzenie czy wędzenie.

Oczywiście wszystko w granicach rozsądku.

 

Jelito stare, zleżałe podczas nadziewania zachowuje się jak mokry papier.

Nawet delikatne próby nadziania jelita kończą się jego uszkodzeniem i rozerwaniem.

 

Próbę czy jelito jest mocne czy słabe można zrobić przy pomocy wody.

Kawałek namoczonego jelita ( w zimnej wodzie ) związujemy na jednym końcu i napełniamy wodą z kranu.

Chwytamy w dłoń kawałek napełnionego jelita i staramy się je ścisnąć.

Jeśli pod delikatnym ściskiem jelito pęknie znaczy to że jest stare jeśli jest w stanie wytrzymać większy nacisk można powiedzieć że nadaje się do produkcji.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli pod delikatnym ściskiem jelito pęknie znaczy to że jest stare jeśli jest w stanie wytrzymać większy nacisk można powiedzieć że nadaje się do produkcji.

Bywa czasami tak, że świeże jelito już pęka w czasie czyszczenia (szlamowania).
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...