Jump to content

Paprykarz Szczeciński doczekał się pomnika


El komendante

Recommended Posts

Witam,

 

W dzisiejszym wydaniu marynarskiej gazetki "Dzień dobry - tu Polska" ukazał się artykuł poświęcony flagowemu produktowi ze szczecińskiego Gryfa.

Gazetka dociera do najdalszych zakątków naszego globu, tam gdzie są polskie załogi.

 

Kochani-Szanujmy Wspomnienia!

PAPRYKARZ SZCZECINSKI WRACA!

Pomnik, a wlasciwie instalacja w formie oryginalnej puszki z czasow PRL, stoi na nowym szczecinskim placu Gryfitow, na Lasztowni.

W styczniu br. szczecinska rada miasta przyjela uchwale o nadaniu nazwy sPlac Gryfitow" dzialce na Lasztowni, usytuowanej pomiedzy budynkami przedwojennej rzezni i chlodni nalezacej do Centrum Logistycznego Gryf (Gryfici to historyczna nazwa slowianskiej dynastii ksiazat panujacych na Pomorzu Zachodnim od XII do XVII w.) Podczas uroczystosci zawieszenia tabliczki z nazwa placu odslonieto tez pomnik-instalacje. To inicjatywa dawnych pracownikow rybackiego "Gryfa"

oraz wladz dzialajacych tu dzis spolek  -  Centrum Logistycznego Gryf oraz Gryf Nieruchomosci. Jego pomyslodawca i projektantem jest Boguslaw Dydek. W produkcje elementow pomnika zaangazowanych bylo kilka firm, ostatecznie wykonala go firma Wentylacje.

W 2003 r. "Wyborcza" przypomniala historie paprykarza w reportazu historycznym "Kultowa puszka Gryfa". Pierwsze polskie konserwy z afrykanskich ryb, ktorymi zachwycal sie caly kraj, wyprodukowano w Szczecinie w 1963 r. Wymyslenie paprykarza przypisuje sie szefowi produkcji Wojciechowi Jakackiemu. Technolodzy ze statkow chlodni sprobowali w jednym z afrykanskich portow lokalnego przysmaku  -  czopczop, na ktory skladaly sie ryba, ryz, pomidory i ostra przyprawa pima. Poza miesem z roznych gatunkow afrykanskich ryb i ryzem w Paprykarzu Szczecinskim znalazly sie pulpa pomidorowa sprowadzana z Bulgarii i Wegier, ostra afrykanska papryczka, warzywa i przyprawy.Pierwsze paprykarze trafily do sklepow w 1967 r. Juz 1 grudnia 1968 r. szczecinska puszka dostala prestizowy znak jakosci Q.

Paprykarz podbil Polske i ruszyl w swiat.

Byl eksportowany do 32 krajow. Po zakonczeniu polowow na afrykanskich wodach skladnikami paprykarza staly sie atlantyckie mintaj i miruna. W miare narastania kryzysu gospodarczego egzotyczna pime zastapila wegierska ostra papryka w proszku. a w puszce bylo wiecej ryzu niz ryb.

Najgorsze czasy dla paprykarza nastaly w latach 80. Okazalo sie, ze blekitek, ktorym zarzucono wtedy polski rynek, byl zarobaczony. Ryba zniknela z rynku, ale mowilo sie, ze przemielono ja i wrzucono do paprykarza. Ostatnia puszka Paprykarza Szczecinskiego z Gryfa zeszla z tasmy na poczatku lat 90, kiedy upadalo polskie rybolowstwo dalekomorskie.

Nazwy kultowej puszki nikt nie zastrzegl, wiec w nowych czasach szczecinska marke wykorzystal pewien producent z Wybrzeza, a pozniej firmy z calej Polski. Szczecinianie kochaja swoj paprykarz, ktory zostal juz wpisany na liste produktow regionalnych.

 

 

Bardzo proszę nasze szczecińskie SiB o zrobienie i wklejenie fotografii pomnika.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...