Straszny Posted September 7, 2008 Report Share Posted September 7, 2008 Witajcie !Mam jedno małe pytanko: czy po upieczeniu w wędzarni kiełbasy można ją natychmiast konsumować ? Jutro robię swoją pierwszą wędzoną kiełbasę i dowiedziały się o tym sępy i już krążą dlatego chcę część kiełbasy podpiec i poczęstować kiełbasożerców. Pozdrawiam Straszny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 7, 2008 Report Share Posted September 7, 2008 Jasne. Jest najlepsza. :wink: Pewnie część sępów poparzy sobie buźki, ale smak i aromat kiełbaski prosto z wędzarni im to wynagrodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted September 7, 2008 Report Share Posted September 7, 2008 Do farszu na kiełbaskę pieczoną radzę dodać szczyptę kardamonu. Kiełbaska tzw. rzeszowska jest smaczna.Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 7, 2008 Report Share Posted September 7, 2008 Masz rację, ale trzeba to robić baaaardzo ostrożnie. Kilka dodatków, w tym kardamon, bardzo szybko moga zdominować smak gotowego wyrobu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Straszny Posted September 7, 2008 Author Report Share Posted September 7, 2008 Wielie Dzięki za szybką odpowiedz. A niech sobie poparzą mordki będą mniej kłapali dziobami :grin: co do kardamonu to spróuję na 1/3 farszu, pozostałe 2/3 to bedzie zwykła i czosnkowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiesiorek Posted September 7, 2008 Report Share Posted September 7, 2008 Witaj Straszny.Ja osobiście robię kiełbasę , która jest wędzona/pieczona w wędzarni.Taka gorąca jest super, oczywiście ostrożność w konsumowaniu zalecana.Wędzę kiełbasę około 4-5godzin stopniowo zwiększając temperaturę w wędzarni ( beczce metalowej). Na ostatnim zlocie kilka osób konsumowało kiełbasę zrobioną prze zemnie, podobno była dobra.Życzę sukcesów. i smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted September 7, 2008 Report Share Posted September 7, 2008 Ja konsumowałem wspomnianą kiełbasę WIESIORKA. Była BARDZO dobra. jak możesz Wiesiorku to podaj temperatury wędzenia rozłożone w czsie, tak mniej więcej, to pomoże Strasznemu i mi też.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts