Piotr_Pepe Posted October 21, 2020 Report Share Posted October 21, 2020 Witam Szanowne Bractwo....Mój kibelek powstał 2 lata temu, w/g projektu pobranego z forum. Nie będę pokazywał poszczególnych etapów budowy, bo jest ich tu już sporo.Budowa/wymiary bez żadnych zmian, jedyne odstępstwa, to to, że deflektor w komorze paleniska jest na stałe (z możliwością demontażu) podwieszony jakieś 3-4 cm pod stropem i mam otwierany dach do skuteczniejszego przesuszania wsadu.Cała moja wiedza pochodzi z tego forum. Choć z zawodu jestem technologiem żywienia (piekarz) z papierami mistrza w zawodzie Przez te 2 lata odbyło się kilka/kilkanaście wędzeń, próbowałem różnych konfiguracji, osuszania, wędzenia, opalania w tym różnymi rodzajami drewna, i prawie wszystko jest pięknie. No właśnie prawie wszystko, po za jedną sprawą, z którą nie mogę sobie poradzić..... Wędliny po parzeniu są ciemne, bardzo ciemne. Po zakończeniu procesu wędzenia wszystko wygląda dobrze, parzenie psuje robotę.....To skutecznie nakłoniło mnie do odezwania się do fachowców, mają Panowie/Panie jakieś pomysły? Co robię źle? Odpowiem na wszystkie pytania, bardzo liczę na Waszą pomoc.....Foto produktów zaraz po wędzeniu.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filemonek Posted October 21, 2020 Report Share Posted October 21, 2020 Też mam taki kibelek pod ciechanowem, dokładnie Chotum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yrek79 Posted October 21, 2020 Report Share Posted October 21, 2020 Jeżeli opalasz zgodnie ze sztuką to z tego co wiem wędzonki po parzeniu zawsze trochę ciemnieją. Może musisz po prostu wcześniej kończyć wędzenie jak będą o kilka tonów jaśniejsze i będziesz miał kolor satysfakcjonujący. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maaro2202 Posted October 21, 2020 Report Share Posted October 21, 2020 Po wędzeniu widzę, że kolor ok. W takim razie w jakiej temperaturze wody odparzasz i czy stosujesz sondę od temperatury wbijaną do mięsa. Do wody odparzajac nic nie dodajesz rozumiem. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted October 21, 2020 Report Share Posted October 21, 2020 (edited) zwędzonki ciemnieją po parzeniu, mi szczególnie boczki Krócej wędzić...i tyle...Najwyżej jeśli nie będziesz zadowolony z efektu "po parzeniu " (za jasne) to se dowędzisz...Tak na marginesie... dowędzanie to moja najulubieńsza czynność w całym ...procesie Nikt nie wie "po co", nikt nie wie "ile jeszcze"... a każdemu się głupio spytać...a czynności okołowędzarynkowe trwają...przelewnie :D Edited October 21, 2020 by ziezielony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 21, 2020 Report Share Posted October 21, 2020 A można zobaczyć po parzeniu.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted October 21, 2020 Report Share Posted October 21, 2020 A nie masz delikatnego "uczucia" pieczenia górnej wargi od środka, tak w okolicach 2 - 4 zęba po lewej i prawej stronie, przy spożywaniu tych ciemniejszych wędzonek i jakieś 30 min po? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_Pepe Posted October 21, 2020 Author Report Share Posted October 21, 2020 (edited) Po wędzeniu widzę, że kolor ok. W takim razie w jakiej temperaturze wody odparzasz i czy stosujesz sondę od temperatury wbijaną do mięsa. Do wody odparzajac nic nie dodajesz rozumiem. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu TapatalkaDo wody nic nie dodaję, termometr mierzy temperaturę wody, nie wbijam w mięsko. Wodę utrzymuję w temperaturze 85-90 stopni. Kilowe mięsko parzę godzinę.[Dodano: 21 paź 2020 - 18:30]A można zobaczyć po parzeniu.?Nie bardzo, wszystko spałaszowali [Dodano: 21 paź 2020 - 18:32]A nie masz delikatnego "uczucia" pieczenia górnej wargi od środka, tak w okolicach 2 - 4 zęba po lewej i prawej stronie, przy spożywaniu tych ciemniejszych wędzonek i jakieś 30 min po?To jakieś podchwytliwe pytanie? Jeśli nie, to żadnych odczuć negatywnych w trakcie i po spożywaniu nie ma.[Dodano: 21 paź 2020 - 18:36] zwędzonki ciemnieją po parzeniu, mi szczególnie boczki Krócej wędzić...i tyle...Najwyżej jeśli nie będziesz zadowolony z efektu "po parzeniu " (za jasne) to se dowędzisz...Tak na marginesie... dowędzanie to moja najulubieńsza czynność w całym ...procesie Nikt nie wie "po co", nikt nie wie "ile jeszcze"... a każdemu się głupio spytać...a czynności okołowędzarynkowe trwają...przelewnie :D To, że ciemnieją to wiedziałem, ale nie aż tak. Jeśli skrócić to do ilu? Zazwyczaj kawałki mięsa mają 1-1,3 kg, wędzę (po godzinnym przesuszaniu) 4-4,5 godziny. Temperatura 45-50 stopni - nigdy nie przekroczona.Jakiś znajomy podpowiedział, żeby spróbować najpierw sparzyć a następnie wędzić, ale jakoś to do mnie nie przemawia, Edited October 21, 2020 by Piotr_Pepe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted October 21, 2020 Report Share Posted October 21, 2020 (edited) To jakieś podchwytliwe pytanie? Nie, to nie podpucha Dopalasz spaliny tworząc niebezpieczne związki, one tez maja wpływ na ciemnienie wędlin i ww opisane uczucie pieczenia na wargachMoja propozycja1. wywal ta blachę = czerwona strzałkaOna podnosi temperaturę, bo działa jak "katalizator" dopalając gazy czyli dym. W piecu do ogrzewania jak najbardziej potrzebna. u nas odwrotnie. 2. zamień kolejność blach i dodatkowo wytnij w tej większej otwór +/- 30-35% w stosunku do tego dolnego, będziesz miał o wiele lepsze zrównoważenie i podzielenie ciepła /dymu 3 skróć wędzenie o 1,5h 4. Dowędź po parzeniu 30 - 45 min Jakiś znajomy podpowiedział, żeby spróbować najpierw sparzyć a następnie wędzić, ale jakoś to do mnie nie przemawia, To nie można stosować zamiennie, bo wyjdzie zupełnie co innego, a i same wędzenie parzonych rzeczy to raczej "podwędzanie"jako dodatek do pierwszego wędzenia tak, punkt 4 Edited October 21, 2020 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 21, 2020 Report Share Posted October 21, 2020 (edited) Nie widzę potrzeby przerabiania tego co masz.Szyber i deflektor to standartd w tego typu wędzarni.Jeśli wpierw sparzysz a później będziesz wędził to dym nie dotrze do środka bo parzeniem zamkniesz przestrzenie miedzykomórkowe a prościej zamkniesz tzw.pory.Wędź po prostu krócej i nie na czas a do odpowiedniego kolory biorąc pod uwagę zmianę koloru wędzonek po parzeniu lub pieczeniu. Edited October 21, 2020 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 21, 2020 Report Share Posted October 21, 2020 Podaj wymiary paleniska lub jego zdjęcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 21, 2020 Report Share Posted October 21, 2020 (edited) Po cegłach licząc to ok. 87,5x87,5x72 Edited October 21, 2020 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted October 22, 2020 Report Share Posted October 22, 2020 skróć wędzenie jednej partii do 3 godz. Drugą zostaw "po staremu". Wychwycisz różnicę...i dojdziesz do oczekiwanych efektów... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 22, 2020 Report Share Posted October 22, 2020 Wczoraj pytałem o wymiary paleniska a dzisiaj o termometry. Czy możesz opisać wygląd, ponadto czy sprawdzałeś poprawność działania.Błędnie działające termometry powodują, zbyt dużą temp. w komorze wędzarniczej i jednocześnie w palenisku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 22, 2020 Report Share Posted October 22, 2020 (edited) Ziezielony a od kiedy to w wędzarni domowej wędzi się na czas.?Andrzej wymiar paleniska można obliczyć po ilości cegieł co też uczynilem.Nie jest to rakieta więc 10 cm w tę czy 10 cm w drugą stronę nie ma znaczenia.Najchętniej zobaczył bym produkt końcowy bo inaczej to wróżenie z fusów Edited October 22, 2020 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted October 22, 2020 Report Share Posted October 22, 2020 Arkadiusz, Kolega pisze, że wędzi zawsze w zbliżonych warunkach i na zbliżonych czasach... to jak zawsze wędzi 4 godz to se kawałek skróci np do 3 godz....I tyle...Wszystko mu pasuje, martwi się kolorem po parzeniu i nic więcej.Tak se myślę, że te temp są rzeczywiście wyższe niż podane...to też ogarnie/zweryfikuje kupując elektroniczny termometr ale to już jak będzie chciał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 22, 2020 Report Share Posted October 22, 2020 Wczoraj pytałem o wymiary paleniska a dzisiaj o termometry.Kolega ma tego typu wynalazek z krótką 5 centymetrową sondą, to i temperatura wędzenia nie będzie dokładna.https://browin.pl/sklep/produkt/101200/do-wedzarni-i-bbq-0-250-c Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 22, 2020 Report Share Posted October 22, 2020 (edited) Paweł. Dziękuję.Termometry do wymiany oraz wymiana deflektora ( pisał TOSCHIBA ). Mam nadzieję, że palenisko nie jest ograniczone do szerokości drzwiczek. Edited October 22, 2020 by Bagno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 22, 2020 Report Share Posted October 22, 2020 Palenisko i drzwiczki kolega pokazał na zdjęciu #1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_Pepe Posted October 22, 2020 Author Report Share Posted October 22, 2020 Wielkość paleniska prawidłowo obliczył kolega Arkadiusz. Ogranicza je tylko szerokość cegły. Termometrów nie kalibrowałem, zrobię to przy najbliższej okazji. Jakiś polecany elektronik?Ten deflektor przerabiać? Właściwie to niewiele roboty a w razie czego można wrócić do ustawień wyjściowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panstan Posted October 24, 2020 Report Share Posted October 24, 2020 Ten deflektor w palenisku zatyka prawie cały wlot do komory, to jest na sztywno? mam identyczny,ale dym ma swobodę w omijaniu go (co najmniej 15 cm),nie tłumi przepływu dymu z paleniska. Nie uważam,aby był zbędny,chociaż szansa pojawienia się ognia w komorze jest znikoma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts