Jump to content

Kiełbasa z karkówki


jacekw21

Recommended Posts

Kiełbasa z karkówki

post-72431-0-90059800-1603459960_thumb.jpgpost-72431-0-97313800-1603459973_thumb.jpgpost-72431-0-22064300-1603459996_thumb.jpgpost-72431-0-64830800-1603460003_thumb.jpgpost-72431-0-83273400-1603460024_thumb.jpgpost-72431-0-01713300-1603460033_thumb.jpgpost-72431-0-79789300-1603460045_thumb.jpgpost-72431-0-41605100-1603460054_thumb.jpgpost-72431-0-00849200-1603460070_thumb.jpgpost-72431-0-00849200-1603460070_thumb.jpgpost-72431-0-59184500-1603460079_thumb.jpgpost-72431-0-05015400-1603460094_thumb.jpgpost-72431-0-73104100-1603460104_thumb.jpgpost-72431-0-24429800-1603460114_thumb.jpg

 

Przepis autorski:

 

SKŁADNIKI
-karkówka 
 
-poklsól 19g /kg
 
-pieprz czarny 3g /kg
 
-czosnek zgnieciony w prasce 5g /kg
 
-gorczyca czarna 2g/kg
 
-gorczyca biała 4g/kg
 
-gałka muszkatołowa 1g /kg
 
-ziele angielskie 1g/kg
 
-woda 10%
 
-jelita wieprzowe jakie zastosowałem to 28/30 mm oraz 24/26 mm
 
WYKONANIE 
 
Z karkówki wycinamy jak najwięcej tłustych kawałków które peklujemy . Resztę mięsa kroimy w kawałki 3-4 cm i też peklujemy. Czas peklowania 48 g. Po peklowaniu chudsze kawałki karkówki rozdrabniamy na szarpaku. Tłuste kawałki 8mm. Rozdrabniałem maszynka nr.8. Mięso mieszamy dodajemy wodę oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości . Napełniamy jelita dość ściśle. Osadzanie 1 godz. w pokojowej temp. Osuszanie w wędzarni w 40 st. do chwili aż powierzchnia kiełbaski będzie sucha i ciepła. Wędzenie do koloru w 45-55 stopniach . Parzenie w wodzie w temp .80 st. do 70 stopni w środku kiełbaski .Studzenie w zimnej wodzie kilka minut. Dalsze wychładzanie kiełbasy w lodówce 4-6 st. Kiełbasa jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna, polecam.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...