jacekw21 Posted October 23, 2020 Report Share Posted October 23, 2020 Kiełbasa z karkówki Przepis autorski: SKŁADNIKI-karkówka -poklsól 19g /kg -pieprz czarny 3g /kg -czosnek zgnieciony w prasce 5g /kg -gorczyca czarna 2g/kg -gorczyca biała 4g/kg -gałka muszkatołowa 1g /kg -ziele angielskie 1g/kg -woda 10% -jelita wieprzowe jakie zastosowałem to 28/30 mm oraz 24/26 mm WYKONANIE Z karkówki wycinamy jak najwięcej tłustych kawałków które peklujemy . Resztę mięsa kroimy w kawałki 3-4 cm i też peklujemy. Czas peklowania 48 g. Po peklowaniu chudsze kawałki karkówki rozdrabniamy na szarpaku. Tłuste kawałki 8mm. Rozdrabniałem maszynka nr.8. Mięso mieszamy dodajemy wodę oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości . Napełniamy jelita dość ściśle. Osadzanie 1 godz. w pokojowej temp. Osuszanie w wędzarni w 40 st. do chwili aż powierzchnia kiełbaski będzie sucha i ciepła. Wędzenie do koloru w 45-55 stopniach . Parzenie w wodzie w temp .80 st. do 70 stopni w środku kiełbaski .Studzenie w zimnej wodzie kilka minut. Dalsze wychładzanie kiełbasy w lodówce 4-6 st. Kiełbasa jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna, polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redzed Posted October 23, 2020 Report Share Posted October 23, 2020 Ładnie wygląda. Prawie jak kiełbasa mego Taty, tylko z dodatkiem gorczycy. W twoim wykonaniu gorczyca w calosci, czy mielona? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted October 23, 2020 Author Report Share Posted October 23, 2020 W twoim wykonaniu gorczyca w calosci, czy mielona? Ziarno 2g/kg czarna i biała ziarno 4 g/kg na przekroju jest widoczna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pontiak Posted October 24, 2020 Report Share Posted October 24, 2020 jeżeli nawet w jakimś przepisie na kiełbasę nie ma gorczycy to ja i tak dodaję bo lubię wg mnie gorczyca dodaje specyficznego smaku wyrobom [Dodano: 24 paź 2020 - 15:33]dodaję w granicy 4-5 grama na kilogram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted October 24, 2020 Author Report Share Posted October 24, 2020 gorczyca dodaje specyficznego smaku Osobiście też uwielbiam ją w kiełbasie ,fajnie jak strzela pod zębami [Dodano: 24 paź 2020 - 17:45] dodaję w granicy 4-5 grama na kilogram To tak jak ja identycznie do tej wyszło gram więcej ale temu bo dwa gatunki są Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 24, 2020 Report Share Posted October 24, 2020 Osobiście też uwielbiam ją w kiełbasie ,fajnie jak strzela pod zębami W zasadzie jest to kiełbasa z musztardą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted October 27, 2020 Author Report Share Posted October 27, 2020 W zasadzie jest to kiełbasa z musztardą Dobrze powiedziane i do tego jeszcze musztarda francuska i wszystko w temacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruby7074 Posted October 31, 2020 Report Share Posted October 31, 2020 Gorczycę trzeba wcześniej namoczyć,czy wystarczy wypłukać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted October 31, 2020 Author Report Share Posted October 31, 2020 Gorczycę trzeba wcześniej namoczyć,czy wystarczy wypłukać? Osobiście prosto z paczki sypię do mięsa ,nie moczę nie płuczę nie prażę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 13, 2020 Report Share Posted November 13, 2020 Karkówkę kupuję najczęściej z kością, a potem zostaje mi trochę ścięgnistego. Można dodać po zmieleniu na sitku 2,5 czy lepiej odłożyć do czego innego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.