Jump to content

Jakie mięso na białą surową

arek

Recommended Posts

Witam całą Wędzarniczą Brać!

Cieszę się, że znalazłem miejsce w którym mozna znaleźć tyle ciekawych informacji na temat wyrobu wędlin. GRATULACJE DLA TWÓRCY STRONY I FORUMOWICZÓW. Ja również chciałbym zacząć tę przygodę. Na początek zgodnie z Waszymi sugestiami na tym forum i na Czarnej oliwce zdecydowałem się zacząć od najprostszego czyli kiełbasy białej surowej. Nie znam się absolutnie na mięsie. Niewiele mówią mi w praktyce klasy mięs. Oczywiście teorię poznałem, ale z jakiego mięsa można otrzymać sztukę w danej klasie nie mam zielonego pojęcia. Przed świętami chciałem wspólnie z rodziną zakupić ćwiartkę wieprzka, część mięsa wykorzystać na pieczenie, a z części zrobić wspomnianą białą kiełabasę. Z przepisu Maxella wyczytałem, że potrzebuję:

1. Wieprzowina kl I nie peklowana 1,0 kg

2. Wieprzowina kl II nie peklowana 3,5 kg

3. Wołowina kl I lub II nie peklowana 0,5 kg.

Prosiłbym o radę z jakie części wieprza mogę wykorzystać.

Udało mi się wyczytać, że klasę I mogę uzyskać z szynki i łopatki (chude fragmenty). Czy II uzyskam z boczku,podgardla i biodrówki? Jeśli chodzi o wołowinę to czy łopatka będzie odpowiednia?

Byłbym wdzięczny za jasne wskazówki, jeśli takowe są możliwe. Zapewne wiele osób ma ten sam problem. Z góry dziękuję.

Arek

Uzyskasz. Gdzieś na stronce w dziale wieprzowina i wołowina sa zdjęcia poszczególnych klas obu rodzajów mięsa. Jak wiesz, jedynka, to mięso najlepsze, chude; dwójka to mięso tłuste (obrzeża szynki i łopatki, golonki)

gdzie % tłuszczu waha sie między o ile pamietam, 30 a 40%, w zalezności od podklasy.

Mając łopatkę, możesz robić - końcu robisz sobie, i nie musisz dodawać zbyt duzej ilości tłuszczu.

Ogladnij sobie zdjęcia klas mięsa.

Nie pamiętam, ale chyba w którymś poście o mięsie pisałem, iż do takiego domowego rozrózniania klas można wykorzytać dziurkowany arkusz papieru. Odpowiednia ilośc dziurek, również odpowiednio rozmieszczonych. Taki arkusz przykłada sie do rozdrobnionego szarpakiem, lub drobno pokrojonego miesa w naczyniu i zliczając dziurki w których widać tłuszcz i te gdzie jest mięso, procentowo można (w przybliżeniu) określić klase mięsa.

Oczywiście jest to sposób domowy. :D

Pozdrawiam

• 3 weeks later...

Witam ponownie!

Wczoraj wykonałem własnoręcznie pierwszy raz białą surową na podstawie przepisu Maxella i Waszych wskazówek. Wieczorem zaraz upiekłem w piekarniku na spróbowanie i trochę przegiąłem z długością pieczenia, bo lekko się zeschła. Ale poza tym bardzo dobra. Wydawało mi się po zmieleniu, że dałem za dużo tłustego mięsa, ale chyba jednak nie, zresztą może ocenicie sami, może coś dojrzycie przez osłonki.

http://img226.imageshack.us/img226/8805/dscf0037m13sf.th.jpg

Dziekuję wszystkim za pomoc, a także za szybką realizację mojego zamówienia na akcesoria przez Mirka. Polecam jego sklep link

Pozdrawiam