Jump to content

Czas peklowania wołowiny na sucho


marcel089

Recommended Posts

Witam,

 

Pekluję na sucho w woreczkach próżniowych wołowinę na pastrami. Kawałki zmieściły się w rękawach 20cm (szerokość 12-15cm, grubość 5-9cm). Peklosól użyta w ilości 21g/kg. Planuję w sobotę parować i wędzić, ale nie jestem pewien czy 12 dni peklowania wystarczy. Nie mam specjalnie doświadczeń z metodą suchą.

 

Druga sprawa to odsalanie. W większości przepisów na zagranicznych stronach zalecane jest odsalanie poprzez moczenie w czystej wodzie przez ok dobę, przy czym oni raczej peklują na mokro. Zastanawiam się czy to odsalanie jest konieczne.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...