marcel089 Posted November 11, 2020 Report Share Posted November 11, 2020 Witam, Pekluję na sucho w woreczkach próżniowych wołowinę na pastrami. Kawałki zmieściły się w rękawach 20cm (szerokość 12-15cm, grubość 5-9cm). Peklosól użyta w ilości 21g/kg. Planuję w sobotę parować i wędzić, ale nie jestem pewien czy 12 dni peklowania wystarczy. Nie mam specjalnie doświadczeń z metodą suchą. Druga sprawa to odsalanie. W większości przepisów na zagranicznych stronach zalecane jest odsalanie poprzez moczenie w czystej wodzie przez ok dobę, przy czym oni raczej peklują na mokro. Zastanawiam się czy to odsalanie jest konieczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 11, 2020 Report Share Posted November 11, 2020 Zazwyczaj pekluję pastrami min. 3 tygodnie.Ostatnio nawet miesiąc - TUTAJ.Przy 21g/kg to bym nie odsalała.Tym bardziej, że do wykończenia stosowana jest melasa lub miód. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted November 11, 2020 Report Share Posted November 11, 2020 Ja osobiscie daje 25g,pekluje 5-6 tygodni i nie odsalam. ....(bo tego przy wolowinie sie nie powinno robic ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcel089 Posted November 12, 2020 Author Report Share Posted November 12, 2020 Wzoruję się na przepisie Tusiaczka. On pisał, że pekluje 7-10 dni, ale wydawało mi się to trochę za krótko. Chyba odczekam jeszcze tydzień, żeby dobić do trzech. To 6kg wołowiny i szkoda byłoby coś popsuć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts